Peking je i dalje posvećen partnerstvu sa Moskvom

William Burns
7 komentara

Direktor Centralne obavještajne agencije William Burns vjeruje da kineska vlada ostaje privržena svom partnerstvu s Rusijom, objavila je novinarka CBS-a Olivia Gazis na Twitteru.

Novinar je citirao riječi Burnsa koji je prilikom obraćanja na jednom događaju na Univerzitetu Georgetown rekao da Peking ostaje “predan” partnerstvu sa Rusijom, iako “veoma nerado” želi da obezbijedi smrtonosno oružje, na primjer.

Istovremeno, Reuters je pisao pozivajući se na Burnsa da bi bila greška potcijeniti posvećenost Moskve i Pekinga bilateralnoj saradnji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Kinu 4. februara 2022. Njegovi razgovori sa kineskim liderom Xi Jinpingom bili su fokusirani na dalji razvoj i jačanje bilateralnih veza, koordinaciju akcija na međunarodnoj sceni i razradu zajedničkih pristupa hitnim pitanjima i globalnim sigurnosnim izazovima.

Nakon rezultata razgovora koji su trajali više od dva i po sata, čelnici obje zemlje usvojili su zajedničko saopštenje u kojem se ističe da prijateljstvo Rusije i Kine “nema granica” i “nema ‘zabranjene’ oblasti saradnje”. .” U dokumentu se također navodi da se Moskva i Peking suprotstavljaju daljem širenju NATO-a i pozivaju sjevernoatlantski savez da odustane od hladnoratovskog pristupa.

CIAkinarusijaSADWilliam Burns
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni rade sve što je u njihovoj moći da svojim ekonomskim/vojnim/diplomatskim pritiscima u što veći zagrljaj bace Rusiju i Kinu – dvije svjetske velesile koje imaju dugu kopnenu granicu i čije se ekonomije odlično nadopunjuju – a onda pokazuju zabrinutost što se to dešava 😃
Da u Europi ima pameti, i oni bi se zbližili sa Rusijom i Kinom vodeći politiku u vlastitom političkom i ekonomskom interesu, ali ova generacija europskih političara je jedna od najgorih u povijesti.

alexosijek
1 godina prije

Pa ako je taj zaključak jedino što šef CIA može izjaviti, eto jasno je onda kako svi trenutni događaji imaju smisla…lp

Tone
1 godina prije

CIA, kao i svuda, opet mulja u Turskoj. Turski ministar unutarnjih poslova Soylu kaže, “svaki američki veleposlanik brine kako naštetiti Turskoj. Ovo je bila jedna od najvećih nevolja Turske dugi niz godina. Oni okupljaju i druge veleposlanike i daju im smjernice. Isto rade u Europi, američka ambasada vodi Europu. Mislili su da mogu dizajnirati Tursku, ali im je Erdogan pokvario igru. Kažem američkom veleposlaniku, znam kojim novinarima diktirate, mičite svoje prljave ruke od Turske. Znam što ste učinili, koje ste korake poduzeli, kako želite uzburkati Tursku. Maknite svoje prljave ruke, svoja nacerena lica u maskama iz Turske” – TV kanal Haberturk

Max
1 godina prije

To je strateško partnerstvo koje će još jačati.

hiber
1 godina prije

Putin i Xi su se očigledno dogovorili da prvi napadne Putin sa shemom “Kijev za tri dana”, a kada se “dekadentni Zapad” povuće onda da Xi sredi Tajvan. Međutim, Putko je udario glavom u zid i to već dva puta, a ide mu i treći udarac. Sada Xi može lajati na mjesec sa idejom spremnosti do 2027. godine. Do tada će Japan ući u punu proizvodnju i pripravnost. Valjda je naslov sporazuma “umijeće poraza”. Sve su uradili suprotno Sun Tzuu. Nespretnjakovići.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI