Peking kaže da Rusiji nije potrebna vojna podrška Kine u operaciji u Ukrajini

Kineska vojska
4 komentara

Rusija je sposobna da se sama nosi sa situacijom u Ukrajini i nije joj potrebna vojna podrška Kine, objavila je u četvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Rusija je velika sila koja ima moć. Ne treba joj podrška Kine ili drugih zemalja”, rekla je ona na brifingu, odgovarajući na pitanje zapadnog novinara.

Kineski diplomata je napomenuo da se stav Pekinga po ovom pitanju razlikuje od stavova američkog rukovodstva. “Nećemo se ponašati kao što rade Sjedinjene Države koje snabdjevaju Ukrajinu velikim brojem oružja”, rekla je ona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom obraćanju u četvrtak ujutro da je kao odgovor na zahtjev šefova republika Donbasa donio odluku da izvede specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitio ljude “koji trpe zlostavljanje i genocid od strane kijevskog režima osam godina.” Ruski lider je naglasio da Moskva nema planove da okupira ukrajinske teritorije.

Prilikom pojašnjavanja razvoja događaja, rusko Ministarstvo odbrane je uvjerilo da ruske trupe ne gađaju ukrajinske gradove, već su ograničene na hirurški napad i onesposobljavanje ukrajinske vojne infrastrukture. Nema nikakvih prijetnji po civilno stanovništvo.

kinarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Kinezi se čuvaju za Tajvan.

tuf
1 godina prije

Kinezi, naravno, kalkuliraju s doziranjem asistencije Rusiji pa zato i ne vidimo bilo kakve primjetne razmjene vojne opreme u ovome razdoblju. Zna Kinez da bi otvorena podrška Rusima kao posljedicu imala novu rundu ekonomskih sankcija onih zemalja koje još uvijek nisu zanemarivi gospodarski partneri, a što bi dodatno utjecalo na ionako trenutno ne baš blistavu gospodarsku situaciju. No istovremeno Kinez zna da je u slučaju poraza Rusije u Ukrajini – operacija Tajvan sljedeća na redu, a zatim Xinjiang, Galwan,Tibet, itd. Nisu oni slijepi, zato je Wang tijekom zadnjeg UNGA obraćanja rekao: “China’s courage to keep a neutral stance for peace is not easy in front of US pressure, but it is the right position to uphold as both Moscow and Kiev respect China’s stance despite noises from some Western countries. ” Ovo se može pročitati i kao: “trenutno smo neutralni, ali ne znači da se pod pritiskom američke hegemonije to neće… Čitaj više »

1 godina prije

Auuuuuu, ovdje su nedorečene stvari, a i one implicitno rečene, vrlo rječite… Dobro, dobro…. 😉

Max
1 godina prije

O Rusiji se pišu gluposti pa je tako Putin po nijima lud ili mrtav ili ima beskrajnu koronu ili je umro prije 30 godina pa onda Rusi nemaju oružja pa streljiva. Još će pisati da je tražio od Vučića tri sanduka kragujevki. Ili da je u zamjenu za Prebega tražio puške VHS 2 Kiki Bombone Meli karamele. Jadro kekse,, Sve gkuposti. Rusija ima nepregledne zalihe oružja i sad troši staro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI