Peking kaže da SAD “namjerno remete” mir dok američki ratni brod plovi Tajvanskim moreuzom

USS 'Curtis Wilbur'
17 komentara

Kina je optužila Vašington da je pokrenuo akciju tajvanskih secesionista nakon što je američki ratni brod plovio Tajvanskim moreuzom, što Pentagon smatra “rutinskim” tranzitom slobode plovidbe.

USS ”Curtis Wilbur”, razarač vođenih projektila klase Arleigh Burke, prešao je moreuz u utorak prolazeći ključnim plovnim putem koji razdvaja kopno Kine od Tajvana, koji Peking smatra dijelom sopstvene teritorije.

Američka mornarica opisala je ovu plovidbu kao rutinsku misiju čiji je cilj da pokaže „američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, obećavajući da će i dalje „letjeti, ploviti i raditi bilo gdje“, bez kršenja međunarodnog prava.

Peking, koji opisuje američke demonstracije sile u moreuzu kao provokativne, uzvratio je optužujući administraciju predsjednika Joea Bidena za podsticanje tenzija u regionu.

„Akcije SAD šalju pogrešne signale snagama„ tajvanske nezavisnosti “, namjerno remeteći situaciju u regionu i ugrožavajući mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, visoki pukovnik Zhang Chunhui, portparol Komande Istočnog dijela Narodne oslobodilačke vojske, navodi u saopštenju u srijedu.

Iako SAD, zajedno sa većinom zemalja svijeta, nisu zvanično priznale Tajvan, i dalje su najveći saveznik ostrva. Biden se nije udaljio od dugogodišnje američke podrške Tajpeju, dalje produbljujući diplomatske veze sa ostrvom “liberalizacijom smjernica o kontaktima” sa tajvanskim zvaničnicima i uputivši visoku delegaciju na sastanke prošlog mjeseca.

Uvertira Vašingtona prema Tajvanu izazvala je prekor Kine, pogoršavajući tinjajuće tenzije u regionu. Otprilike u vrijeme posjete, Peking je održao vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu uprkos „secesionističkim“ političarima i „tajvansko-američkom dosluhu“, upozoravajući Bidenovu administraciju da se „ne igra vatrom“.

Tajvan, potpomognut američkom podrškom, rekao je da je “vrlo voljan” sarađivati s Vašingtonom i zemljama “istomišljenicima” kako bi odvratio Peking, a šef tajvanskog ministarstva odbrane za strateško planiranje napomenuo je da ostrvo želi da kupi rakete zrak-zemlja dometa skoro 1.000 km (621 milju) od SAD. Sistemi, ukoliko njihovu prodaju odobri Vašington, omogućili bi tajvanskoj vojsci da potencijalno gađa ciljeve unutar kineskog kopna.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
2 godine prije

Stvarno se igraju vatrom a nisu više baš u pozpciji ….

Max
2 godine prije

SAD stalno provocirjaju Kinu.

2 godine prije

hehe…
Ajmo jos malo “geopolitke” i ratova….
jos malo pa nestalo…
Ocito ne ide cipovanje kako su planirali, a Ponzi-piramida se odrzava – samo suludim printanjem digitrona….
Goyimima treba neizostavno – jos “geopolitike” i jos ratova, a garant i “revolucija“…
(a “spasonosne vakcine” protiv nepostojece pandemije – nikada nece prestati da se “preporucuju” tj prisiljavaju, jer Bill Gates vec napravio novi “windows” koji umjesto PCkompjutera – koristi tijela i lubanje goyima)…

Muppet shou
2 godine prije

DAJ NE MIJAUCITE VISE. ROKAJTE SE MALO. POTOPI SRANJE I NECE PLOVIT. KOJI JE PROBLEM.

moshe
2 godine prije

nek postave par mina po mogučnosti sa uputama na ruskoj čirilici

ooiyt
2 godine prije

Sad su dosli USrani s idejom da Arktik uz rusku obalu nije ruski.
US-rani traze slobodnu plovidbu.

mymoon
2 godine prije

neka betoniraju cijelo južnokinesko more ili nek naprave živi pjesak da mrski neprijatelj nemože prismrdit

Dokurčilomi
2 godine prije

Pa i vi imate pravo ploviti svjetskim morima. Npr. možete organizirati vježbe 20 milja od Los Angelesa.

Realno
2 godine prije

Izgledno je da varanima treba neki rat pod hitno, ako ne i više ratova na više lokacija.

Kile
2 godine prije

Kineski papci samo kmeče, a ništa ne poduzimaju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI