Pentagon bi mogao ostati bez novca za Ukrajinu

Pentagon
73 komentara

Nadolazeće smanjenje izdvajanja Pentagona moglo bi ugroziti američku vojnu pomoć Ukrajini, uključujući artiljeriju i municiju, izvijestio je u subotu magazin Politico, pozivajući se na interne dokumente Ministarstva odbrane i zvaničnike upoznate s tim.

Kongres ima rok do 16. decembra da usvoji cjelogodišnji nacrt zakona o zaustavljanju odbrane, poznat kao kontinuirana rezolucija ili CR, dok republikanci i demokrate raspravljaju o izdvajanjima. Međutim, rezolucija bi smanjila finansiranje Pentagona za 29 milijardi dolara, ili 3,7 %, u poređenju sa onim što je Bijela kuća tražila za fiskalnu 2023. godinu, navodi se u izvještaju. To znači da bi Ministarstvo odbrane moralo da zaustavi ključne projekte, uključujući pomoć Kijevu tokom njegovog sukoba sa Rusijom.

Michael McCord, glavni finansijski službenik Pentagona, rekao je u subotu da će SAD imati problema sa slanjem nove municije u Ukrajinu jer će sredstva koja je označio Kijev ponestati na proljeće.

Ukrajina je u kinetičkoj borbi, a mi smo njihov pomoćnik broj 1… Ako im ponestane municije, u lošoj su situaciji

Rečeno je da bi smanjenje potrošnje moglo odgoditi i poboljšanja za nekoliko glavnih sistema naoružanja, kao što je haubica M777, koju SAD isporučuju ukrajinskim trupama.

Drugi potencijalni nedostaci opisani u dokumentima koje citira Politico uključuju kašnjenja u nabavci B-21 Raider nuklearnih bombardera dugog dometa i podmornica s nuklearnim balističkim projektilima klase Columbia.

Izvještaj dolazi nakon što su zvaničnici Pentagona upozorili Kongres da bi ograničavanje finansiranja ovog puta bilo dodatno štetno zbog visoke stope inflacije. „Stvar koja je jedinstvena u ovoj godini je to što se inflacija javlja i pomalo je nepredvidiva, a CR vas zaključava u nivo finansiranja iz prethodne godine kada cijene rastu“, rekao je sekretar Ratnog zrakoplovstva Frank Kendall Senatu u maju.

Prošlog mjeseca Bijela kuća je zatražila od Kongresa da odobri oko 37,7 milijardi dolara dodatne vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Ako se dobije zeleno svjetlo, to bi dovelo do ukupnog iznosa sredstava koje je Kongres namijenio Ukrajini na više od 100 milijardi dolara za manje od godinu dana.

PentagonrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
target
1 godina prije

Tzv. Penta-gon i tzv. americki kongres su pod kontrolom stvarnih vladara SAD-Federalnih rezervi-“americke” privatne sredisnje banke u vlasnistvu cionistickih centralnih bankara cije stamparske masine mogu obezbjediti koliko god treba izmisljenih dolara i za tzv. Penta-gon i za potrebe tamenjenja i rastjerivanja gojima iz Ukrajine. Ova prica o inflaciji koja je pomalo “nepredvidiva” prema rijecima tzv. sekretara Ratnog vazduhoplovsta Franka Kendalla ne drzi vodu i sluzi za zamajavanje gojima. Ratove i inflaciju stvaraju “medjunarodni” (cio-zidovski) centralni bankari koji iz gojimskih ratova izlaze kao jedini stvarni pobjednici. Rat u Ukrajini ce trajati onoliko dugo i onim intenzitetom koji su predvidjeli gospodari rata jer su gojimi dovoljno slijepi i glupi da ne vide svog zajednickog neprijatelja.

target
1 godina prije

NAPADNUTI VOJNI OBJEKTI U UNUTRAŠNjOSTI RUSIJE: Ima poginulih

Dron je napao aerodrom u Saratovskoj oblasti (Engels), u unutrašnjosti Rusije, dve osobe su nastradale, preneo je list Baza.

Saopšteno je da su dva aviona Tu-95 (nosači raketa koji se koriste u SVO) oštećena.

Na drugom aerodromu tri osobe su poginule, a pet je povređeno u eksploziji. To se dogodilo na aerodromu u blizini Rjazanja.

Interesantan podatak je to da je razdaljina od Rjazanja do Belgoroda, koji se nalazi na granici sa Ukrajinom, približno 675 kilometara.

Max
1 godina prije

Bliži se kraj igre za Ukrajinu.

Гавран
1 godina prije

Rusi predviđaju povećan vojni budžet za 2023 i 2024. godinu a smanjenje za 25.
To su predviđanja za troškove konvencionalnog rata. Biološki rat verovatno ne ulazi u ove troškove.

hiber
1 godina prije

Naprotiv, pomoć će se udvostričiti. Kada je demoktatski Kongres usvojio 40 milijardi za Ukrainu samo 8 milijardi je stvarno bilo za Ukrainu. Sada se predlaze 37 milijardi, ali Republikanci traže reviziju po kojoj bi barem 17 milijardi išlo za Ukrainu.

TBD
1 godina prije

Ali FED zatvara proizvodnju i otpušta radnike pa će Pentagon ostati bez dolara 🙂

Macedon
1 godina prije

Hahaha ostace Bez pare? To ti je isto kao kad kazes da fabrika za slatkise ostace Bez slatoise.

NOME
1 godina prije

“helikopterskog novca” ima bezgranično. Vatra rata je zapaljena u Europi, sada se prelazi na Kinu i Tajvan, a i Iran neće dugo ostati van igre. Kolektivni Zapad očekuju novi sojevi…

tihobl
1 godina prije

Trebat će 10 do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijskog streljiva potrošene za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije, rekao je vlasnik velikog proizvođača oružja tvrtke Czechoslovak Group (CSG), prenosi Reuters.
Strnad kaže da Ukrajina ispaljuje 40 000 granata tjedno iz nekoliko stotina haubica koje su joj dale zapadne zemlje. “U Ukrajinu je dostavljeno stvarno puno toga”, kazao je i dodao: “Međutim, činjenica je da danas Ukrajinci pucaju manje nego što bi mogli jer nemaju dovoljno streljiva”.

tihobl
1 godina prije

Putin se danas licno provozao krimskim mostom i odvezao se do gradjevinaca da im uruci bonuse sto su ga obnovili prije roka.

dulebg
1 godina prije

Кad bi malo manje krali – ostalo bi nešto i za Ukrajinu.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je u proteklih 7 dana po nekoliko puta dnevno davao uzbunu i utjerivao glasace u sklonista. Svaki dan su najavljivali novi raketni napad i on i ekipa oko njega. Stalno su prepadali narod. Danas su ukri izveli napade dronovima na aerodrome strateske avijacije udaljene 600-800 km. Dva Tu-95 su ostecena i unistena jedna cisterna za govrivo. Rusi su digli tupoljeve kako nebvi bili meta na zamlji i danas je krenuo 3. talas raketiranja ostatka Ukrajine. Zelenski je na TV panicno obratio se gradjanima: Bjezite u sklonista, ovaj put je pravi napad. Preko sto raketa je ispaljeno. Ponovo je kijevski dio Ukrajine ostao bez struje i vode, kao i Moldavija. Ponovo rusi nisu polupali trafostanice od 750kV koje bi gurnule zelenskog u totalana mrak. Ovo je jos jedna opomena kijevskom rezimu da ne napada Rusiju i da prestane sa agresijom na rusku teritoriju. Novitet je da su lupane i strateske… Čitaj više »

dona
1 godina prije

dao Bog da propadnu do kraja i da ih sotona odvede u pakao

hiber
1 godina prije

Rusi bi morali dovesti nekoga iz Sirije da se nauče skladištiti zrakoplove, a ne krilo na krilo. Valjda im je bio u posjetu Medvedev pa su se zapili. Prvo su im na Krimu slupali jedno 10-15. Sada su im razlupali 2-3 strateška, dronom ili sličnim. Ukratko veća je šteta kod Rusa. Ovo je kao trebao biti najveći napad, ispao je totalni propuh.

tihobl
1 godina prije

Nije problem u parama, pare se nastampaju, a clanice NATO dignu kredite.
Problem je sto uvoze inicijane kapisle iz Kine, a mesing iz Rusije.
Problem je i sto Zelenski trosi vise nego sto mogu proizvesti.

1 godina prije

BIS upozorava na 80 trilijuna dolara skrivenog FX swap duga Banka za međunarodna poravnanja (BIS) upozorila je da mirovinski fondovi i druge ‘nebankarske’ financijske tvrtke sada imaju više od 80 bilijuna dolara skrivenog, izvanbilančnog duga u dolarima u obliku FX swapova. I za neameričke banke i neameričke ‘nebanke’ kao što su mirovinski fondovi, obveze u dolarima iz valutnih swapova sada su dvostruko veće od bilančnog duga u dolarima, procjenjuje se. “Dug u dolarima koji nedostaje od deviznih swapova/forwards i valutnih swapova je ogroman”, rekla je institucija, opisujući nedostatak izravnih informacija o razmjerima i lokaciji problema kao ključni problem. “U vrijeme krize, politike za ponovno uspostavljanje glatkog protoka kratkoročnih dolara u financijskom sustavu (npr. swap linije središnje banke) postavljene su u maglu.” Pretplatite se na Rusko tržište

hiber
1 godina prije

Eto, došli smo do još jednog presedana. Prvi put u povijesti gađan je i pogođen strateški objekat sa nuklearnim oružjem. Baza Engels ne samo da je gađana nego je i uspješno i onesposobljena.

nessy
1 godina prije

Ovo nije u redu. Dok god samoprozvani vodja slobodnog svijeta nesto zahtijeva, to treba ispuniti, makar se ljudi smrzavali i gladovali. Pa Klavirist je na braniku slobodnog svijeta. Treba mu dati sto god zazeli, makar nosili gace na stapu. Kako je netko rekao, ‘svaki put kad ukrajinci ispale raketu, netko u USA zaradi 100.000$. Pa necemo valjda sabotirati tako uspjesan biznis? Vojno-ind. kompleks trlja ruke, obicni ludi pate, a biti ce i bitni gore. Ali, obicni ljudi? Pa koga briga za njih? Njihova duznost je da rade, placaju poreze i ne kenjaju.

Dante
1 godina prije

Ratove finansiraju
Bankari zarad profita
Judeo bankarska mafija
sve drzave (firme)svijeta su pod okriljem bankstera
Drugo nista ne postoji
Ekonomija je bankarski model moći…

Klica
1 godina prije

Sta im je nestalo boje za printere?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI