Pentagon će razmotriti raspoređivanje američke vojske širom svijeta

Americka vojska
26 komentara

Ranije su američki mediji izvijestili da je Pentagon započeo reviziju odluke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju trupa u Iraku i Avganistanu, kako bi donio odluku o tome koje trupe će biti preraspoređene na druge lokacije, a koje će ostati.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je u četvrtak da će Pentagon razmotriti raspoređivanje američke vojske širom svijeta.

„Po predsjednikovom nalogu, Odjeljenje će stoga izvršiti globalni pregled položaja američkog vojnog otiska, resursa, strategije i misija“, rekao je Austin u četvrtak.

Dodao je da će se revizija američkog vojnog prisustva u inostranstvu obaviti uz konsultacije sa saveznicima.

„Konsultovat ćemo naše saveznike i partnere dok sprovodimo ovaj pregled“, rekao je Austin.

Wall Street Journal objavio je prošle nedjelje da bi Bidenova administracija mogla revidirati broj vojnika u Avganistanu i Iraku, napominjući da bi revizija mogla ići naviše ili naniže. Prema izvještaju, preostali američki kontingent može biti premalen za vođenje antiterorističkih operacija i obuku lokalnih snaga. Međutim, slanje dodatnih trupa bilo bi “politički opasno”, navodi se.

Međutim, sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je da administracija još nije odlučila o svom vojnom položaju ni u Iraku, ni u Avganistanu.

Prije potvrde u kancelariji, Austin je rekao da će razmotriti prisustvo američkih snaga na Bliskom istoku kako bi se pozabavili izazovima – „uključujući i Kinu i Rusiju“. Takođe je rekao da će revidirati odluku Trumpove administracije da povuče značajan broj američkih trupa iz Njemačke.

U četvrtak je američki predsjednik Joe Biden zvanično objavio da SAD zaustavljaju svako povlačenje američkih snaga iz Njemačke.

Prethodna administracija namjeravala je da veći dio povučenih trupa vrati u SAD, a ostatak prekomponuje dalje na istok. Planovi su navodno Trumpova reakcija na Berlin koji nije odredio 2 odsto svog odbrambenog budžeta u skladu sa NATO propisima. Bivši predsjednik uporno podstiče saveznike da povećaju svoje odbrambene budžete na taj iznos od početka svog predsjedavanja 2016. Njemački zvaničnici upozorili su da bi povlačenje američkih trupa naškodilo NATO savezu.

Bivši predsjednik Trump obećao je da će prekinuti „beskrajne ratove“ i vratiti američke trupe kući. Tokom svog predsjedavanja, Trump je odobrio smanjenje trupa u Iraku i uspio da obezbjedi mirovni sporazum sa talibanima u Avganistanu. 2018. godine je iznenađujuće najavio kompletno povlačenje trupa iz Sirije, koje, međutim, nije ispunio, opravdavajući mali potencijalni ostatak potrebom da se „osigura nafta“.

Budući da su većina Bidenovih izbora za ključne funkcije u administraciji zvaničnici Obamine ere sa kojima je sarađivao, mediji i stručnjaci su predviđali da će njegova spoljna politika biti prelazak sa Trumpovog „ofšor balansiranja“ na politiku sličnu onoj iz Obamine ere, što znači kolektivna diplomatija i vojne intervencije.

Američka vojskaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Okupacijske trupe su okupacijske trupe, ma kako god ih zvali.

Kera Kokot
3 godine prije

Znaci mi smo sigurni…

tihobl
3 godine prije

Cudno ni rijeci da moraju uputiti trupe u desetine africkih drzava kako bi suzbili kinesku pentraciju.

SULE
3 godine prije

Otkad ih je Trump sramotio po svijetu sa vojskom ovaj starac hoće da se dokaže da je Amerika i dalje gospodar svijeta?

Max
3 godine prije

Jastrebovi u liku demokrata preuzeli su vlast i sad će voditi ratove zbog kojih će svijet žaliti za inače nimalo bezgrešnim Trumpom.

Red Dog
3 godine prije

Povuci-potegni…
Da sam ja muricki vojnik bih se pitao sta radim u toj vojsci, jer je ocito da im njihovi zivoti ne znace nista.

efvnwerfverwpugvnewp
3 godine prije

Doveli su u Norvešku 4 B-1 sa dvjesto pilota i osoblja, da li treba komentirati reakciju Nosferatua, tišu ko čkapi varanska.

Marko Predator
3 godine prije

Cilj je obavezna vakcinacija jednostavno obavezna ili ideš u Zatvor logor KARANTIN! Ne prokletu vakcinu po cenu života! Zapamtite ovo narode moj!,zato raspoređuju svoje trupe da zastrašuju narod.

burt
3 godine prije

showman i twiteraš Trump nije imao pojma o vanjskoj politici i poznate su njegove gluposti kad je na twitteru najavljivao povlačenje iz Sirije pa je najavljivao i povlačenje iz Iraka ali bi svaki put iza njegovih najava to bilo demantirano kad bi ga savjetnici upozorili da povlačenje iz Sirije ili Iraka ne dolazi u obzir, za razliku od glupana Trumpa, Biden, Blinken, Hillary, Nuland, Bolton znaju sve trikove vanjske politike tako da je isključeno da će raditi Trumpove gluposti a pogotovo je povlačenje iz Iraka isključeno jer je ostanak američke vojske u Iraku krucijalan s obzirom na situaciju sa Iranom

3 godine prije zadnji put uredio burt
Boba Lazarević
3 godine prije

Amer je preko bare, brani kuću, a kući mu Kinez prći ženu. To je trenutna geopolitička situacija.

Bok123
3 godine prije

Oni rade što hoće, i tako bude bez obzira tko bio na vlasti u Americi.

Perun
3 godine prije

USA trebaju prekinuti „beskrajne ratove“ i vratiti američke trupce kući u preriju …neka uzgajaju goveda i love saskvoče u Rocky Mountains …P.S.. Smrad demokratizma se siri planetom Zemljom

Ive
3 godine prije

Svaki vojnik pod oružijem izvan svoje domovine, ako nije pozvan u pomoć je agresor i neprijatelj države u kojoj se nalazi. 

Sveta dužnost je protjerati svakog stranog vojnika pod oružijem i u tome cilju sva su sredstva dozvoljena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI