Pentagon je ‘frustriran’ Velikom Britanijom zbog curenja informacija o Jemenu

Americka mornarica u Crnom moru
5 komentara

Vijest o nadolazećim napadima na mjesta Hutija procurila je u britanski tisak satima prije nego što su počeli

Američki dužnosnici ljuti su zbog curenja odluke o izvođenju napada u Jemenu u britanskim medijima, izvještava Telegraph pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem.

Prema izvješću, britanski premijer Rishi Sunak donio je odluku o davanju zelenog svjetla vojnoj operaciji tijekom hitnog sastanka vlade oko 11 sati ujutro po lokalnom vremenu u četvrtak. Obično se takvi udari službeno najavljuju tek nakon što se bombarderi vrate u svoje baze.

Međutim, vijest o sastanku i njegovom dnevnom redu ubrzo je procurila u The Times, koji je izvijestio da će Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD započeti štrajkove “u roku od nekoliko sati”.

Američka vojska “izrazila je frustraciju svojim kolegama”, Telegraph je citirao svoj “dobro pozicionirani” izvor. List je dodao da je britanska vlada pokušala utvrditi kako su osjetljive informacije procurile. Izvor je opisao reakciju dužnosnika kao “duboko razočaranje”.

SAD nije javno komentirao izvještaje o pripremi napada. Britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je u petak za Telegraph da “nije svjestan bilo kakvih frustracija u Washingtonu”.

Tijekom napada u četvrtak, saveznici su pogodili lokacije povezane s proizvodnjom bespilotnih letjelica i projektila koje Huti koriste za napad na komercijalne brodove preko vitalne rute Crvenog mora, priopćila je Bijela kuća. Američki razarač je sljedećeg dana zasebno ispalio krstareće rakete Tomahawk na radarski objekt, prema Središnjem zapovjedništvu SAD-a.

Huti – šiitska islamistička skupina koja kontrolira veliki dio Jemena od sredine 2010-ih – obećala je da će nastaviti s napadima na trgovačke brodove “povezane s Izraelom” sve dok Izrael ne okonča svoj rat s Hamasom u Gazi.

HutiJemenNapadSADVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Paceri – Tramp bi izbacio na Tviter i satelitske snimke mesta predviđenih udara.
I ne bi bilo dileme “kako su informacije procurele” :))))))))))

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD započeti štrajkove “u roku od nekoliko sati”.”

‘Strikes’ se u ovom slučaju prevodi sa ‘udari’, a ne ‘štrajkovi’.

Max
3 mjeseci prije

Bila je to reklama za Eurofighter Typhoon.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI