Pentagon odmjerava rizik od “invazije”

Pentagon - Kineska invazija na Tajvan
10 komentara

Američki ministar odbrane Lloyd Austin umanjio je rizik od kineske invazije na Tajvan, rekavši da ne vidi neposredan napad na samoupravno ostrvo uprkos eskalaciji tenzija u regionu.

„Ne vidim neposrednu invaziju“, rekao je Ostin u intervjuu za CNN koji je emitovan u nedjelju. “Ono što vidimo je da se Kina kreće ka uspostavljanju onoga što bismo nazvali novom normalnom, povećanom aktivnošću. Vidjeli smo brojne središnje linije koje prelaze Tajvanski moreuz njihovim avionima. Taj broj se vremenom povećavao. Vidjeli smo više aktivnosti s njihovim površinskim plovilima i vodama u i oko Tajvana.”

Peking je pojačao vojne vježbe u toj oblasti i prekinuo vojne i klimatske veze s Washingtonom nakon što je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan u avgustu. Kineski zvaničnici osudili su ovo putovanje, rekavši da je podrilo suverenitet Pekinga nad Tajvanom i ohrabrilo separatiste u Tajpeju. Kina je obećala da će povratiti kontrolu nad Tajvanom, silom ako bude potrebno.

Intervju CNN-a emitovan je dan nakon što je Ostin osudio kinesko “nasilničko ponašanje” u regionu. „Duboko smo zabrinuti zbog sve agresivnijeg i nasilničkog ponašanja Kine u Tajvanskom moreuzu i drugdje u regionu“, rekao je Ostin novinarima u subotu u Honoluluu, gde je trebalo da se sastane sa svojim kolegama iz Japana i Australije.

Austin je za CNN rekao da će Washington nastaviti raditi sa svojim saveznicima “kako bi osigurao da održimo slobodan i otvoren Pacifik”. Dodao je da SAD pokušavaju ponovo otvoriti kanale vojne komunikacije s Kinom

Šef Pentagona je također rekao da ne vidi neposrednu prijetnju da Rusija koristi nuklearno oružje usred ukrajinske krize. On je prekorio ruskog predsjednika Vladimira Putina što je sugerirao da bi se takvo oružje moglo koristiti ako bi suverena teritorija Moskve bila ugrožena, rekavši da “zveckanje nuklearnim sabljama nije vrsta stvari koju bismo očekivali da čujemo od lidera velikih zemalja koje imaju sposobnost”.

Domaćin CNN-a, Fareed Zakaria, sugerirao je da, budući da Moskva proglašava četiri bivše ukrajinske regije u Donbasu svojim, Kijevsko oružje koje isporučuje SAD već može pogoditi područja koja Putin smatra suverenom ruskom teritorijom. On je upitao da li je Pentagon stoga skloniji da obezbijedi oružje većeg dometa koje je Ukrajina zatražila.

Austin je odbacio bilo kakvu vezu između ruskog pristupa novih regiona i američkih planova pomoći, rekavši da Vašington nikada neće poštovati javne referendume regiona koji su glasali za pridruživanje Rusiji. Američko oružje koje Ukrajina već koristi, uključujući raketne bacače HIMARS, omogućavaju Kijevu da gađa mete u “skoro svakom dijelu ukrajinske teritorije”, dodao je.

Upitan da li očekuje da će Ukrajina brzo povratiti više teritorija od ruskih snaga, Ostin je rekao da je to teško predvidjeti. „U kom god pravcu ovo ide, nastavićemo da pružamo bezbjednosnu pomoć Ukrajincima koliko god bude potrebno.

kinaLloyd AustinPentagonSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Malo je nezgodno priznati američkim građanima kako ih je suluda politika dovela na nuklearni nišan Kine i Rusije.

rade
1 godina prije

Moraju se amerikanci svuda mjesati,ali ce izgubiti i ovu utakmicu.Kada Rusija sredi ukrajinu,Kina ce vratiti pod kontrolu svoje ostrvo koje neki nazivaju Tajvan.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Neka vode u tih 9 zemalja, lijepo s svojim porodicama sjednu u tenkove i krenu na Rusiju a oni koji su za to neka im se slobodno prideuze a ne da se uvode mobilizacijom narodi u ratove, glad, rusevine, neimastinu, razne invalidnosti i sl.

Гавран
1 godina prije

Kratko objašnjenje pojmova.
Pojmovi VIŠA RASA I NIŽA RASA su kao zastareli zamenjeni pojmovima MORALNO SUPERIORNI i MORALNO INFERIORNI.

Obično pre vojne akcije “MORALNO SUPERIORNIH” pentagon daje negativno mišljenje o akciji pa onda ista krene.

Tupko Glupko
1 godina prije

Pogledaš na karti gdje je Tajvan, gdje je Kina, gdje je SAD.
Dođeš do zaključka da Kina ima dugu morsku granicu sa Tajvanom, a da je SAD na drugom kraju zemaljske kugle.

Dajte se više skinite sa k*rca svima u svijetu sa tim svojim osvajanjima!

Imate Kanadu sa sjeverne strane, Meksiko sa južne, kod Aljaske graničite morski sa Rusijom, kod Floride morski sa Kubom i to je to!

4 granična susjeda, a ponašate se kao da ih je 124!

tihobl
1 godina prije

I treba biti zabrinut. Kina stanca oruzje kao na traci. A rusi sve novo oruzje salju na daleki istok i pacifickoj floti. Cak su nekidan sve novije borodove iz Murmanska prebacili u Pacificku flotu. Novoproizvedena partija TOS otisla je tamo. A za bivsu Ukrajinu otkonzerviravaju T-80.

Kad pogledam kretanja u Rusiji imam utisak da su blago zainteresovani za odbranu Novorusije, a da se intezivno pripremaju za rat na Pacifiku.

Max
1 godina prije

Ovaj Pentagon kao da vode zadnj debili i ja bih bolje napisao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI