Pentagon otkriva još jedan paket oružja za Ukrajinu

HIMARS
6 komentara

Pentagon je najavio paket oružja vrijedan 200 miliona dolara za Ukrajinu, uključujući artiljerijsku granu, desetine taktičkih vozila i opremu za čišćenje mina, dok se ukrajinske trupe bore da probiju teška ruska utvrđenja u svojoj ofanzivi koja je u toku.

Vojni zvaničnici predstavili su novu pomoć u ponedeljak uveče, rekavši da će Kijev takođe dobiti “kritičnu” municiju za vazdušnu odbranu američke proizvodnje Patriot i raketne artiljerijske sisteme HIMARS, tenkove od 120 mm, projektile TOW, rakete Javelin i 12 miliona komada municije za malokalibarsko oružje , pored ostale opreme.

Zvaničnici su napomenuli da će 6,2 milijarde dolara od ukupnog iznosa doći iz sredstava “ponovo zarobljenih” nakon računovodstvene greške Pentagona ranije ove godine, u kojoj je vojska precijenila vrijednost određenog oružja. Pentagon je tada rekao da će se novopronađena sredstva ” vratiti u lonac novca” i finansirati buduće pakete pomoći .

Najnovija vojna pomoć dolazi dok ukrajinske snage pokušavaju da probiju moćnu rusku odbranu podignutu preko 600 milja (1.000 km) linije fronta, što je dio kontraofanzive koja je pokrenuta u junu. Kijevski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je u nedelju da trupe usporavaju velika ruska minska polja, nazvavši ih “ozbiljnom preprekom” operaciji.

On je dalje pozvao zapadne pokrovitelje Kijeva da “prošire i ubrzaju” obuku za sapere i transfer opreme za čišćenje mina, rekavši da su trenutni resursi Ukrajine “izuzetno nedovoljni” na frontu.

Nakon sastanka 54 zemlje koje podržavaju Ukrajinu održanog prošlog jula, nekoliko evropskih članica NATO-a složilo se da pomognu u obuci i opremanju novih inženjerskih timova. Međutim, tada je Reznikov rekao da će neizbježno biti potrebna dodatna pomoć, a neki ukrajinski komandanti opisuju zapadnu sapersku opremu kao “neefikasnu”.

Iako je rečeno da novi paket pomoći Pentagona koji je objavljen u ponedjeljak uključuje opremu za čišćenje mina, zvaničnici nisu precizirali koji će sistemi biti obezbjeđeni. Prethodni transfer oružja uključivao je naplatu linija za čišćenje mina M58, dok je Washington prošle godine izdvojio još 89 miliona dolara za potrebe čišćenja mina.

Izvučeno direktno iz inventara SAD-a, novo oružje označava 44. krug pomoći od izbijanja sukoba s Rusijom prošle godine, sa cijenom od oko 43 milijarde dolara, ne računajući odvojenu pomoć u okviru Pentagonove Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini.

Moskva je više puta osuđivala inostrane transfere oružja Kijevu, tvrdeći da će oružje samo produžiti krvoproliće i povećati rizik od pokretanja šireg sukoba.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrdomir
8 mjeseci prije

Šalju još smeća u bivšu Ukrajinu? Ako ovako nastave, sakupljači sekundarnih sirovina će postati bogataši. Eke nana! —————————— Robert Kenedi Mlađi: Imaju bolje oružje od nas i 1.000 nuklearnih glava više – Šta mi tražimo u ratu sa Rusijom? Kandidat za demokratsku nominaciju za predsednika Sjedinjenih Američkih Država i potomak bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, Robert Kenedi Mlađi, izjavio je da je Vašington svojim akcijama isprovocirao Rusiju i doveo do zbližavanja Pekinga i Moskve, što je, kako ocenjuje, „najgori geopolitički rezultat“.  Kako prenosi „Forbs brejking njuz“, Kenedi je dodao da je trenutna američka politika dovela do jačanja BRIKS-a i do toga da danas čak 40 država sveta preti da odustane od dolara. Ako se to nastavi, kako kaže, Velika depresija će za Amerikance biti znatno lakši period u poređenju sa onim koji možda očekuje SAD u budućnosti. Robert Kenedi Mlađi ističe i da Rusija danas ima više nuklearnog oružja nego… Čitaj više »

Max
8 mjeseci prije

Tko zna gdje će sve to završiti.

Ivek
8 mjeseci prije

USA i EU ekonomije nakon svega će biti ruine. Samo treba čekati. Nažalost i HR je u EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI