Pentagon otkriva vrijednost vojne pomoći upumpane u Ukrajinu

Američki ministar obrane Lloyd Austin
34 komentara

Takozvana ukrajinska odbrambena kontakt grupa dala je gotovo 65 milijardi dolara vojne pomoći za podršku Kijevu u sukobu s Moskvom, otkrio je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Šef Pentagona je procjenu iznio tokom 12. sastanka grupe koja okuplja svu 31 državu NATO-a, kao i nekoliko ‘nesvrstanih’ zemalja. Washington je “predan dugotrajnom stajanju uz Ukrajinu”, najavio je Austin.

„Ukupno, Kontakt grupa je izdvojila skoro 65 milijardi dolara za pomoć u oblasti bezbednosti“, rekao je on, tvrdeći da ukrajinski pristalice ostaju „jedinstvene kao i uvek“.

“Prošle sedmice je predsjednik Biden najavio da će Sjedinjene Države podržati zajedničke napore sa našim saveznicima i partnerima na obuci ukrajinskih pilota na avionima četvrte generacije, uključujući F-16. Nadamo se da će ova obuka početi u narednim sedmicama”, izjavio je Austin.

Pored isporuke modernih borbenih aviona Kijevu, SAD se sada fokusiraju na obezbeđivanje Ukrajine „dodatnim sistemima protivvazdušne odbrane i municijom“, rekao je on. Vazdušna odbrana je “ključna” za “zaštitu ukrajinskog neba i civilne infrastrukture od ruskog napada”, dodao je on.

Moskva je stalno govorila da je ciljala isključivo vojne lokacije ili lokacije dvostruke namjene u zemlji. Također je optužio Kijev da podvrgava gradove u blizini linija fronta neselektivnim artiljerijskim i raketnim napadima, što je rezultiralo višestrukim civilnim žrtvama tokom sukoba.

Rusija je više puta upozoravala zapadne pristalice Ukrajine da ne ubacuju različito oružje u zemlju, jer bi to samo produžilo sukob i nanijelo još više patnje civilima.

Taj stav je u četvrtak ponovio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, optužujući pristalice Kijeva da „teraju“ njegove trupe u borbu kako bi pokazali „taktičke uspehe“ bez obzira na sve.

“Zapad tjera kijevski režim, bez obzira na gubitke, da pokaže taktičke uspjehe i spremnost da se bori ‘do posljednjeg Ukrajinca’ i napumpava ga oružjem”, rekao je Šojgu na sastanku Vijeća ministara odbrane Ugovora o kolektivnoj sigurnosti . Organizacija (ODKB) u Minsku, Bjelorusija.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Do posljednjeg Ukrajinca i bankrota.

burt
10 mjeseci prije

sve što je Zelensky zatražio mu je odobreno, F-16, Storm Shadow, Scalp, NASAMS, Qinetiq, Sidewinder, to je poruka ruskim vojnicima da je bolje da se vrate u Rusiju

hiber
10 mjeseci prije

Najbolje da se Rusija vrati odakle je došla, pa ce sigurno prestati ubijanja civila. Ali je Putina trta od Xia, koji ga je uvalio.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Mogli su izdvojit Jos koju milijardu da svojim beskucnicima naprave smjestaj. Gradovi su im krcati sirotinjom

Koko
10 mjeseci prije

Ovaj na slici iz Ugande misli da je mudriji od Slavena-Putina.

Ivan
10 mjeseci prije

Svinje sugave jedna manja termo nuklerna rijesila bi sve probleme bande u pentagonu..

Vice
10 mjeseci prije

nazalost

alexosijek
10 mjeseci prije

Pa, ti si možda i najveći lobista vojno-industrijskog komleksa u cijeloj Bidenovoj administraciji…No, što se drma tamo preko bare – šta već sada i javno divljaju ovi iz Pentagona na vas birokrate? Šta se to događa, ne ide baš sve više tako glatko? Šta je sa ovim masovnim naprasnim umirovljenjima visokih dužnosnika DoD i State Departmenta? Ili ste i tamo dopizdili više svima?….lp

Perun
10 mjeseci prije

Ako je američki ministar odbrane Lloyd Austin (ratni zlocinac)…..a tko je onda ministar napada….možda podse..retarka američkog državnog se..retara za politička pitanja ,žaba Viktorija Nuland i njen bolesni i umobolni neokonzervativni kontekst politike i djelovanja .. žaba Viktorija Nuland je podstrekač za pojedince, pokrete i organizacije kojima je zajedničko inzistiranje na američkoj vanjskoj politici koja bi za cilj imala pretvaranje svih država svijeta neokolonijalne tvorevine a u tu svrhu koriste sva sredstva, uključujući nasilno svrgavanje režima i vojnu okupaciju država koje tom cilju stoje na putu. Za pristaše takvih ideja se koristi skraćeni izrazi neokoni ( neo majmuni.)….Zbog nepopularnosti rata u svjetskoj i velikom dijelu američke javnosti, izraz “neokon” je u dijelu javnosti dobio pežorativno značenje, odnosno neokone se smatralo imperijalistima, militaristima i ratnim huškačima. Posljednjih godina su neokoni dobili izuzetan uticaj u administraciji u USA ( citaj imperija zla)…

10 mjeseci prije

to je racun po cijenama koje su oni odredili. takodjer u cijenu je uracunat porez sviju koji su proizvodili a dat je americkoj drzavi.

Herc
10 mjeseci prije

Ovi šef Pentagona? može kod bidno senilnog,za njih je samo bič ili najbolje sve proćerat u džunglu među braće gorile

zoran
10 mjeseci prije

USA za ubijanje im novca upreteku, a kod sebe kako bit ce bankrot, malo sutra.

Dux
10 mjeseci prije

Zeleni neće prestat prosit dok mu Anglosasi ne obećaju i živu sili ( što im je i cilj da se NATO armija umješa u sukob), a onda je tarapana, ovi jadni Ukri ne mogu ni jedno nebranjeno selo zauzeti bez obzira na svu vojnu i financijsku pomoć. Poljaci se nabrijali da će postat nekakav faktor u EU, naravno uz pomoć Amera, Englezi u Ukraini vide novu koloniju ( trebat će platit naoružanje koje su poslali), Njemci ni sami ne znaju šta hoće,malo piške malo kake, Francuzi ko francuzi, jebli bi se, a da im ne uđe. A ove ” sitne” zemlje EU ne treba ni spominjat, one ionako nisu bitne za ovu priču. Znači sve se svelo da će na kraju priče Rusi uz pomoć pragmatičnih Kineza ostvarit svoje ciljeve. Uništit ekonomski EU i vojno oslabit NATO, a onda sranje dolazi u SAD, ne gine im još jedan građanski rat,… Čitaj više »

Ivan
10 mjeseci prije

Bilo bi pametnije da su ove crne pokondirene svinje toliku pomoc poslali u hrani svojo rodbini u Africi odakle su dogmizali umjesto oruzja koje salju Ukrajini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI