Pentagon postaje ‘frustriran’ Ukrajincima

Pentagon
23 komentara

Dvije godine nakon sukoba s Rusijom, Pentagon postaje “frustriran” Ukrajinom zbog nespremnosti da posluša savjete američke vojske na ratištu, piše New York Times.

Washington je glavni potpora Kijevu od februara 2022. godine, pružajući preko 111 milijardi dolara vojne i finansijske pomoći. Međutim, odnosi su nedavno “pokazovali znakove istrošenosti” i “možda su zaglavili u maloj kolotečini”, objavile su novine u četvrtak.

Prema NYT-u, Pentagonovo “ogorčenje” prema Ukrajincima svodi se na “jedno pitanje koje se ponavlja”, a to je da američki vojni stratezi vjeruju da Ukrajina treba koncentrirati svoje snage na “jednu veliku borbu u isto vrijeme”. Međutim, suprotno savjetu, predsjednik Vladimir Zelenski troši svoje snage “u bitkama za gradove za koje američki zvaničnici kažu da nemaju stratešku vrijednost”.

Najnoviji primjer je bitka za Avdejevku, veliko ukrajinsko uporište u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck, koje su ruske trupe zauzele u februaru, navodi se u izvještaju.

“Čak i nakon što je postalo jasno da će ruske snage, sa većim pojačanjima, prevladati, Ukrajina je nastavila, umjesto da izvrši strateško povlačenje”, rekli su američki zvaničnici za list.

Izvori NYT-a su tvrdili da je zbog događaja u Avdejevki “američka frustracija bila visoka prema Ukrajincima, posebno prema gospodinu Zelenskom i političkom rukovodstvu”. Istovremeno, Bajdenova administracija je saopštila da Zelenski, “kao glavnokomandujući, upućuje poziv”.

Ukrajina je, sa svoje strane, “sve više obeshrabrena što je američka politička paraliza dovela do nestašice municije za vojnike na frontu”, navodi se u izvještaju. Već nekoliko mjeseci administracija američkog predsjednika Joea Bidena nije bila u stanju da savlada otpor republikanskih poslanika i progura paket pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara.

Ukrajinci su se također “često žalili da je Bajdenova administracija sporo odobravala napredne sisteme naoružanja koji bi mogli prijeći uočene ruske crvene linije, od borbenih aviona do raketa dugog dometa”, dodaje list.

Međutim, NYT je naglasio da uprkos razlikama “predanost ostaje čvrsta” između Vašingtona i Kijeva jer “svaka strana treba drugu”.

Rusija je više puta upozoravala da isporuke oružja Ukrajini od strane SAD, EU i njihovih saveznika neće spriječiti Moskvu da ostvari ciljeve svoje vojne operacije, već će samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

PentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

koncentrirati svoje snage na “jednu veliku borbu u isto vrijeme” gdje? rusi će se nači iznenađeni? s tim bi sve bilo brzo gotovo..ko i s famoznom kontraofenzivom, sjebali bi ih totalno. toliko o nato stručnjacima.nemaju pojma, ratuju ko u filmovima, a ne mogu pobijediti gologuze, a kamo li opremljenu vojsku..sheet

Red Dog
1 mjesec prije

Pa, standardna NATO taktika je male grupe da opipavaju gde je front slab i tamo gde popusta se salju pojacanja.
Rusi su poceli primenjivati to i sada im ide dobro.
Recimo da ukri slusaju, jedan veliki proboj, upad u „kotao“ i masakr.
Harkov je bio izuzetak, a ne pravilo, posto su rusi isli veselo napred bez konsolidacije linija.
Posle Surovikina i smene nesposobnih oficira su rusi konsolidovani. Ukri su vec uleteli tri puta u manje kotlove. Jedan sa vecinom vojske bi znacio kraj.
Jeli ameri hoce to?

ime
1 mjesec prije

evo ga.
opet se “srušio” helikipter u tehasu i poginula trojica.
dailymail. co. uk /news/article-13175699/National-guard-helicopter-crash-texas.html

Max
1 mjesec prije

Nisu svi tako sposobni kao Hrvati.

boro
1 mjesec prije

nije frustriran pentagon neg soroš,gejc(gej) ili tako nekako,rokfeler..i ostala sitna govna što sexaju američki narod….pomalo,kaže stara narodna poslovica…doći će iz guzice u glavu…shvatiće i američki narod

boro
1 mjesec prije

bitno je da budale muči klima…a jest vruče danas,a biče i gore za neke majmune

tabula
1 mjesec prije

A ko je frustrirao pentagon u Afganistanu?

Lucija, prva
1 mjesec prije

Podsjetnik

“* Сједињене државе Украјину не  снабдевају само смртоносним оружјем, већ и лековима који омогућавају „чување“ органа ради лакшег транспорта и даље продаје богатим клијентима…

Права сврха употребе седатива „Налбуфин“, који Запад шаље у Украјину, јесте да се унутрашњи органи у телу припадника Оружаних снага Украјине што боље очувају.

* Безбедносне снаге Луганске Републике недавно откриле страшну тајну: војници ОСУ приликом лекарских прегледа потписују сагласност да донирају своје органе у случају смрти. Индикативно је да су у личним досијеима војника пронађеним у импровизованим мртвачницама, нађене такве потписане изјаве, али – једним те истим рукописом

* Након почетка Специјалне војне операције, неки медији су на даркнету (црном интернету) проналазили понуде за продају срца у износу од 25.000 евра и бубрега – за 12.000. Судећи по огласима, испоруке су вршене само у земље ЕУ – у веома кратким роковима свега 2 до 3 дана”

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Ministarstvo odbrane Rusije je 6. marta izvestilo da su Oružane snage izvele raketni udar visoke preciznosti na hangar u industrijskoj lučkoj zoni grada Odese, u kojem se vrše pripreme za borbenu upotrebu bespilotnih čamci Oružanih snaga Ukrajine.”
———-
Ahaha.

Pratili Zelenskog kada je išao uručiti odličja. 🙃

Koji krkani…

Janko
1 mjesec prije

NATO je pun salonskih generala i stratega.Junaci su u ratovanju bacanja bombi iz zraka protiv malih zemalja

Josip
1 mjesec prije

Ne vise s avonima, Pentagon treba rijesiti usred radnig vremena s najmanje jednim Kinzalom..

Josip
1 mjesec prije

Bravo za poljske farmere

Josip
1 mjesec prije

Kada ce se svi slavenski narodi probuditi i shvatiti tko im je pravi neprijatelj? Kuda misle glupi Ukrajinci i koliko ih jos treba izginuti da im iz dupeta dode u glavu? Kuda misle Slovaci, Cesi, Poljaci a boga mi i Balkanci? Zar oni ne vide da jedino anglosaksonka stoka trlja ruke dok se Slaveni kolju, cijepe, unistavaju u biti zbog trule, bolesne i dekadentne anglosaksonske “demokracije”? Nista Slaveni nisu naucili kroz povijest..

Zvone
1 mjesec prije

Sami ameri kažu da se ta pomoć Ukrajini u glavnom vraća njima. Znači daju pomoć sebi a glupi europski lideri pružanjem pomoći Ukrajini u stvari pomognu amerima.

Nesko
1 mjesec prije

Kažu, Laki je malo nervozan. Tako je to kad praviš planove za rat sa Rusijom na osnovu iskustava iz Afrike,Afganistana i sličnih avantura po vukojebinama gde nisi mogao ni biti ogreban. Pa se družina ribolovaca prisetila da bi pecaljkama i bez ikakvog iskustva ,mogli i medveda uloviti. A medo je ipak malko opasniji od sokova, šarana i sličnih ribica. Zar ne. Ako vam to do sada nije postalo jasno onda ste zaista u velikom problemu. Retardirana druzino, pazite šta radite. Ponekad se greške ne mogu ispraviti i popravnog nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI