Pentagon povećao broj vojnika ranjenih u raketnom napadu Irana na 64

Mark Esper - Donald Trump
24 komentara

Pentagon je još jednom povećao broj vojnika ranjenih u iranskom raketnom napadu na američku bazu Ain Al-Asad u  Iraku početkom ovog mjeseca na 64, rekavši kako su pretrpjeli “ozlijede traume mozga“.

Šef Pentagona Mark Esper i čelnik Zajedničkog združenog stožera general Mark Milley izjavili su jučer da je vojska, nakon kritika da ih vlasti pokušavaju prikriti, te vrste ozljeda shvatila “vrlo ozbiljno”.

“Broj raste”, dodao je general Milley, objašnjavajući da je trebalo vrijeme potrebno za dijagnozu i pregled vojnika koji su bili prisutni na tom području u trenutku napada.

The New York Times je citirao izjavu Pentagona, koji sada navodi da je ukupan broj ozlijeđenih vojnika bio 68.

U izvješću se navodi kako se osam vojnika trenutno liječi u SAD-u, 21 u Landstuhlu, Njemačka, a da se 39 ozlijeđenih vojnika vratilo vojnim dužnostima u Iraku.

Novi zbroj je četvrto po redu priopćenje o broju ozlijeđenih vojnika, ranjenih nakon raketnog napada Irana 8. siječnja kao odgovor na atentat Washingtona na visokog protuterorističkog zapovjednika generala Qassema Sulejmanija 3. siječnja u Bagdadu.

Trumpova administracija je isprva tvrdila da u napadu nije ozlijeđen nijedan Amerikanac.

“Nismo pretrpjeli žrtve, svi su naši vojnici na sigurnom, a samo minimalna šteta nanesena našim vojnim bazama”, rekao je predsjednik Donald Trump dan nakon raketnog udara.

Međutim, tjedan dana kasnije je  američka vojska priopćila da ih je napadu povrijeđeno 11.

Prošlog petka i utorka, brojka je prvo povećana na 34, a onda ne 50 ozlijeđenih, što je povećalo kritike protiv početnih tvrdnji Trumpove administracije „kako nije bilo žrtava“.

Ipak, Trump je nastojao umanjiti značaj izvješća, rekavši da je “čuo da vojnici imaju glavobolje”.

“U odnosu na druge ozljede koje sam vidio, ne smatram to ozbiljnim ozljedama”, rekao je Trump prošli tjedan.

U komentarima su ga napali iz udruge Veterane stranih ratova (VFW), najstarije i najveće američke veteranske organizacije koja je tražila od Trumpa da se ispriča za svoje primjedbe.

“Traumatična ozljeda mozga (TBI) ozbiljna je ozljeda koja se ne može olako shvatiti. Poznato je da TBI izaziva depresiju, gubitak pamćenja, jaku glavobolju, vrtoglavicu i umor, a sve ozljede imaju kratkoročne i dugoročne učinke“, rekao je čelik organizacije VFW  William Schmitz.

Govoreći u četvrtak, ministar obrane Mark Esper je pokušao obraniti predsjednika.

“Vrlo je zabrinut za zdravlje i dobrobit svih članova naše vojske, posebno onih koji su bili uključeni u naše operacije u Iraku”, kazao je Esper.

NBC je objavio izvješće u kojem se detaljno opisuju događaju oko Trumpove naredbe za atentat na generala Sulejmanija, gdje se navodi kako je ta mjera “zabrinula mnoge aktualne i bivše američke vojne i obavještajne dužnosnike“.

“Bio sam zapanjen”, bio je kratki komentar bivšeg službenika CIA-e koji je za NBC rekao kako je “proveo karijeru” radeći protiv generala Sulejmanija.

Izvještaj kaže kako se američki dužnosnici plaše da bi odluka, donesena u nazočnosti “vrlo male skupine visokih čelnika”, mogla pokrenuti “puni rat koji bi mogao znatno naštetiti svjetskoj ekonomiji i gurnuti SAD u još jedan bliskoistočni sukob“.

U izvješću se navodi da američki zapovjednici u Iraku predviđaju brojne različite oblike napada nakon atentata, od napada iranskih bespilotnih  letjelica do kopnenih napada iračkih milicija.

Uz generala Sulejmanija je u napadu dronova ubijen i visoki irački zapovjednik Abu Mahdi Al-Muhandis, drugi zapovjednik iračkih antiterorističkih Hashd Al-Shaabi snaga, krovne organizacije šiitskih milicija koja okuplja od 100 do 150 tisuća boraca.

Mnogi američki političari ocijenili su Trumpovo ubojstvo generala Sulejmanija opasnom provokacijom kojom se riskira da se SAD gurnu u još jedan opasan vojni sukob u regiji.

Zbog toga je američki Zastupnički dom u četvrtak usvojio dva zakona kojima se žele ograničiti ratne ovlasti predsjednika Donalda Trumpa.

Američki atentat i čin državnog terorizma na najistaknutije zapovjednike borbe protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina na Bliskom istoku je natjeralo desetke milijuna u Iraku, Iranu, Indiji, Pakistanu i drugdje da izađu na ulice i izraze bijes protiv Sjedinjenih Država.

Iranci su masovnim okupljanjima, bez premca u novijoj povijesti, iskazali svom počast karizmatičnom zapovjedniku i pozvali su na osvetu.

Iranski odgovor SAD-uPentagonUbojstvo Sulejmania
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Koja glupost..videli klošari da mogu nešto ušićariti pa se javljaju,ništa njima nije.

Don Kihot
4 godine prije

Sve su ovo izjave u dnevnopoliticke svrhe. Cinjenica je da su Amerikanci oladili Sulejmanija i da su taj cin dobro proracunali. A te famozne rakete sto je Iran ispalio na americke baze dosta su diskutabilne. Pitanje da li je i jedna pogodila bazu a svakodnevno citamo o stradanjima irackih vojnika dok Amerikanci trpe velike posledice od “trauma mozga”. Sve je to tako naivno i potpaljivo za naupcenu javnost.
Prava cinjenica jeste da je Iran izgubio veoma bitnog i ekstremno radikalnog generala a svoju nemoc i sramotu pokusavaju oprati preko medija.

Belay
4 godine prije

Sramota ih priznat da Iranci bolje od njiha znaju broj nastradalih …boga pitaj koliko ih sa PTSD luta pustinjama Iraka …treba to sakupit

Zadranin
4 godine prije

amerokenjske “pahuljice”.. ovaj, vojnici. 😂

Ako su ko mnogi naši Hrvati, onda su to ozljede tipa: “ajmo sad glumatati, dobiti medicinsko ovjerenje o ozljedi, i dobiti ili dobru otpremninu, ili mirovinu. ”

Pahuljice.. 😂

Nabijem vas na onu stvar, da niste 2003. ilegalno, neopravdano i zločinački napali tu zemlju.. ne bi sad ni bilo “ozljeda”.

Gamad.

P***!

politicki nekorektan
4 godine prije

…ovi iranci bas je”u u mozak…a, mozda je pms? vrag ce ga znati sa tom gender i trandza politikom…

dunster
4 godine prije

64 povredjenih a ni jedan nije poginuo?Prosto neverovatno.Cudo?

Z.A.
4 godine prije

Pitanje je zasto Pentagon non stop povecava brojku povrijedjenih u raketnom napadu na njihovu vojnu bazu. I odgovoriti da je to u dnevno politicke svrhe je laicki pristup ovom problemu. Prvotno obracanje naciji je bilo sve je uredu nema zrtava nema ozlijedjenjih da bi se izvjestaj na ovaj dogadjaj poceo mijenjati i priznavati da ima ozlijedjenih , pa je naknadno opet povecana brojka ozlijedjenih i sta mogu naknadne izjave i mjenjanje iskaza poluciti, koju reakciju mogu izazvati kod obicnog naroda nego sumnju . Jer i na ovom portalu se komentarisalo o nekakvom dogovoru o odmazdi Irana, bez vidljive stete i da su rakete padale svuda ali ni u kom slucaju gdje treba. Citao sam tekst jednog Sarajevskog analiticara koji govori da su Iranske balisticke rakete toliko mocne i razorna ali da su toliko neprecizne da ih nema smisla ni upotrebljavati.Ispade kad je ispalis ona zavrsi pitaj boga gdje a najvjerojatnije… Čitaj više »

Medo
4 godine prije

Penjemo se prema broju 80. Sad je pitanje koliko ih je i mrtvih

Ivi.tz
4 godine prije

Psihopate postaju i Jadni i smijesni…

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Počeli su s tvrdnjama o nula povrijeđenih, pa su priznali 11, pa 30 , pa 50 danas već 64?
Sve smo bliže inicijalnim iranskim tvrdnjama.
Bilo je upita roditelja da im se sinovi ne javljaju….
Da li se tim umanjivanjem vlastitih gubitaka išlo na deeskalaciju? Da li je to priznanje da su aktom državnog terorizma otišli predaleko?

Btw
Ovaj mjesec palo je 4 ili 5 helikoptera savezničkih snaga u Afganistanu i dva aviona za specijalne namjene ( jedan u Afganistanu i jedan u Iraku )
Uzrok tih višestrukih padova za sada se ne zna….neki tvrde da je riječ o slučajnosti a neki u tome vide dugačku ruku Irana.

Max
4 godine prije

Na kraju će ispasti i da su Iranci govorili istinu o 80 poginulih Amerikanaca i više stotina ranjenih što sam i smatrao točnim-

Zagor
4 godine prije

Iran je rekao najmanje 80, što poginulih, što ranjenih.
Treba samo pobrojati poginule u zadnjih mjesec dana i sve štima.

DažBog
4 godine prije

Krenuli USranci da se doranjavaju. Nestat ce im zavoja i psihijatrija

VasilisaPremudra
4 godine prije

Izvrstan primjer primjene takozvane “sliced salami” tehnike manipulacije:

Progutati citavu salamu odjednom, u komadu je – problem.
Narezana (na sto tanje) snite lakse se i zvace, i guta i provari…

grunf
4 godine prije

Hmmm…mislim da znam odgovor…Idemo redom:
1.Iranci nekako javili…
2.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad nekako primili poruku…
3.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad nisu vjerovali da netko ima mooda za raketirati…
4.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad se ipak sklonila negdje…dubooko i daleko…
5.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad vidjeli da se Iranci nisu šalili..
6.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad zovu mobitelima i provjeravaju mogu li se vratiti…
7.Amerikanci i oSStala okupatorska gamad se polako u grupicama i nevjerici vraćaju u postrojbe…
8.U Iraku je veoma sunčano,pa u bauljanju po pustinji možeš dobiti sunčanicu…u što sumnjam,jer za to moraš imati mozak.
9.Trenutno svi nabrojani ne mogu ništa brojati,ni žive,ni mrtve,ni povrijeđene,ni one bez mozga…jer su zauzeti oslobađanjem Aušvica,lovom na Enigmu(da podsjetim frendove na portalu na onaj jadni američki filmski uradak s podmornicom…koja je imala Enigmu…)…oslobađanjem Berlina,Beča,i ostalih gradova….
10. Citiram Zadranina…..”pljuc”…!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI