Pentagon stvara ”komandu Ukrajine”

Pentagon
18 komentara

Pentagon radi na stvaranju nove vojne komande posvećene naoružavanju i obuci ukrajinskih vojnika, rekli su američki zvaničnici za više medija, sugerirajući da će tim naporima djelotvorno “popraviti” trenutni proces za transfer oružja Kijevu.

Komanda bi bila sa sjedištem u Wiesbadenu u Njemačkoj – gdje američka vojska drži svoje europsko sjedište – i sastojala bi se od 300 članova osoblja na čelu s generalom Christopherom Cavolijem, koji je na čelu evropske komande vojske, prema neimenovanim zvaničnicima koje citira New York Times i CNN u četvrtak.

“Promjene, koje imaju za cilj da daju formalnu strukturu onome što je improvizovano od početka rata, grubo su modelirane na američkim naporima obučavanja i pružanja pomoći u Iraku i Afganistanu u protekle dvije decenije”, piše Times.

Dok bi nova jedinica trebala napraviti velike izmjene u trenutnom programu obuke i opremanja za Kijev, Wiesbaden će ostati ključna komponenta u šemi, budući da većina ukrajinskih trupa koje trenutno dobivaju upute o američkom oružju to radi u gradu ili blizu njega.

Otkako je Rusija poslala trupe u susjednu zemlju krajem februara, američkom vojnom pomoći Ukrajini uglavnom je upravljao iz Njemačke i Poljske general-pukovnik Christopher Donahue, koji je također nadgledao haotičnu evakuaciju američkih snaga iz Afganistana prošle godine. Međutim, Donahue i njegovo osoblje treba da se vrate kući sljedećeg mjeseca, stvarajući potrebu za specijaliziranom komandom orijentiranom na obuku i naoružavanje ukrajinskih trupa.

Prijedlog za novu jedinicu prvobitno je ranije u sukobu iznio general Tod Wolters, a Cavoli je ”doradio” ideju nakon što je u julu preuzeo svoje mjesto u EUCOM-u, navodi Times.

Krajem avgusta, Wall Street Journal je na sličan način izvijestio da Washington želi imenovati generala koji će voditi program naoružanja i obučavanja u Ukrajini, sugerirajući da bi inicijativa mogla dobiti službeni naziv misije, kao i „dugoročno, namjensko finansiranje” od američke vlade. Izdanje je dodalo da će te promjene označiti “pomak od uglavnom ad hoc napora da se Ukrajincima godinama pruži obuka i pomoć”.

SAD su do sada ove godine odobrile skoro 17 milijardi dolara transfera oružja ukrajinskoj vojsci, pri čemu je velika većina te pomoći odobrena otkako su neprijateljstva eskalirala u februaru. Iako su velike količine opreme i municije stigle direktno iz postojećih zaliha, Pentagon također radi s izvođačima oružja na proizvodnji oružja posebno za Kijev, uključujući 18 potpuno novih visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) najavljenih ranije ove sedmice – jedan od platforme najdužeg dometa koje je do sada pružio Washington.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da Rusi sprze Pentagon koji je izazvao i sve vrijeme je bio i ukljucen u rat protiv Rusije a Ukrajina im je bila samo izgovor Amerike do zadnjeg Ukrajinca kako kazu. Zalosno je samo sto je u tu podlu i prljavu farsu cijela EU slijepo uletila iako to nema veze s EU, a uvela ju je priglupa i korumpurana Ursula bez da joj je itko dao mandat..

držnedaj
1 godina prije

Sad se jasno vidi da Trump neje mogao dobit izbore, čak da je dobio još 50 miljona gasova

eks
1 godina prije

Pentagon je preuzeo komandovanje vojnim operacijama još pre više od mesec dana. Sve je manje Ukrajinaca, sada su na frontu , u uniformama Ukrajinske vojske, mnogi američki i NATO vojnici pod maskom “plaćenici” . Ovo je rat USA-NATO protiv Rusije. Ameri su se ostrvili protiv Rusije i , plašim se, igraju na kartu nuklearnog sukoba. Američke rusofobne psihopate vode ceo svet u katastrofu.

Valter
1 godina prije

Nevjerojatno kako mi se zgadila Amerika u ove dvije godine.
Prije sam ih čak i žalio što su ih židovski monstrumi toliko rasturili poslije gubitka drugog svjetskog rata, ali sad stvarno prelaze sve granice.

giovani
1 godina prije

Vladimire, jednu na Vašington, na New York, na Holywood, i jednu na London, spašeni smo za idućih 200 godina.

Nekoime
1 godina prije

Peking i Moskva formiraju zajedničku vojnu komandu “USA”, sa sjedištem na ostatcima Pentagona.

Max
1 godina prije

Time će Ukrajina biti i službeno a ne tajno podređena NATO u.

nessy
1 godina prije

I nakon ovoga ce USA izjaviti da NATO nije strana u sukobu. Njihovo je oruzje, zapovjednici, obavjestajne i satelitske informacije. Ukrajinski je teren i topovsko meso. I to jos nakon teroristickog napada na Sjeverni Tok. Mozda zvuci pretjerano, ali jedan Sarmat na Wiessbaden bi ih natjerao da ponovo promisle. Sukob je od pocetka isao u istom smjeru; NATO, u punom sastavu protiv Rusije. Ako je vec tako, bilo bi u redu da i NATO zemlje osjete malo ‘svoju medicinu’.

Ranko
1 godina prije

U jednom od nato dokumenata razmatra se i količina prihvatljivh nuklearnih udara na tlu Amerike
Mislim da oni koji vode ovaj svijet nijesu prijatelji Amerike a još manje Rusije,I da im za ostvarivanje ciljeva ne igra ulogu par miliona stradalih manje ili više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI