Pentagon u Siriji izgubio 715 milijuna dolara naoružanja

americki vojnici
22 komentara

Kako je moguće da imperijalističko carstvo par excellence masovno „gubi“ oružje po svijetu?

Maskarada u prikrivanju “dobrih” zločina počinjenih nad sirijskim građanima u ime borbe protiv “okrutnog diktatora” Assada dobila je novi čin ove groteske. Pentagon je uspio izgubiti 715 milijuna dolara naoružanja. Međutim, treba napomenuti da to nije novost, jer je gubitak oružja tamo gdje je rat pomalo nacionalni sport za Sjedinjene Države toliko čest da se čovjek zapita kako je moguće da se birokratske pogreške, neurednost u skladištenju i izloženost krađi i lošem vremenu mogu dogoditi tako lako. Kako se možete tako bijedno propasti na doslovno vitalnom pitanju?

Pritužba je podnesena u okviru izvještaja Generalnog inspektora Ministarstva obrane Sjedinjenih Država. „Special Operations Joint Task Force–Operation Inherent Resolve“ (SOJTF-OIR), tijelo nadležno za pomoć i savjet savezničkih vojnika „sirijske opozicije“, koje kontroliraju SAD, identificirano je kao mogući krivac. Među praksama upravljanja centralizirana arhiva izvještavanja uočava da nema nedostatka. Ali oružje je bilo pohranjeno u Kuvajtu, gdje je stajalo vani bez nadzora.

Već 2017. godine je Amnesty International naveo kako su Sjedinjene Države izgubile milijardu dolara u oružju za Irak i za sigurnosne snage u Kuvajtu.

Godinu dana prije, 2016. se američka vojska, tijekom revizije, obvezala na jačanje sustava praćenja budućih pošiljki oružja u Irak. Točno kao u 2007. Baš kao da se radi o uredskim spajalicama, a ne oružju.

Revizija, javno objavljena u prošli utorak, otkrila je da dužnosnici specijalnih operacija zajedničke operativne skupine operacije „Inherent Resolve“ nisu vodili sveobuhvatne popise za svu kupljenu i primljenu opremu za opremanje sirijskih saveznika u borbi protiv „Islamske države“ u fiskalnim godinama 2017. i 2018. zbog nedostatka središnjeg skladišta i dokumentacije o odgovornosti. Zanimljivo je da SAD u svojim priopćenjima i izvješćima ISIL-u nigdje ne dodaju prefiks „teroristički“, kao da je riječ o dobrotvornoj udruzi ili „Vojsci spasa“?!

Osim toga, službenici Pentagona u zaduženom zapovjedništvu “do sada nisu pravilno skladištili ili osigurali odgovarajuću opremu u skladu sa smjernicama ministarstva i barem u jednom slučaju su “skladištili oružje vani u metalnim kontejnerima, izlažući opremu oštrim vremenskim uvjetima poput topline i vlage”.

“Bez točnih evidencija o odgovornosti, kao što su evidencije inventara i primanja pošiljki, osoblje SOJTF-OIR moglo je naručiti opremu koju SOJTF-OIR već ima na skladištu, riskirajući nepotrebno trošenje sredstava Pentagona i daljnju pretrpanost skladišta u Kuvajtu, što je rezultiraro skladištenjem opreme vani”, navodi se u izvješću najmoćnije, nabolje i najpreciznije ratne mašinerije na svijetu.

Sjećate se napada na američke trupe u Afganistanu u kojem su nedavno poginula dva vojnika, a šest je ranjeno? E tada je, prema svim američkim časopisima, kao što su Millitary Watch, The Nationaln Intrest, Breaking Defence i drugima, napadač koristio američku strojnicu M249, a ne stari „sovjetski kalašnjikov“, kako se u početku tvrdilo.

Nikakvo čudo, jer je dokazano da je od 1,5 milijuna komada vatrenog oružja, kojeg je Pentagon podijelio afganistanskim mudžahedinima i iračkim snagama sigurnosti, Washington imao evidenciju za oko 700 000 komada. Oko 800 000 komada oružja je američka vojska dijelila bez ikakve evidencije i prema „situaciji ina terenu“. Časopis Task and Purpose priznaje ovu „grešku“, ali navodi kako je to uobičajeni problem od početka „globalnog rata protiv terorizma“ i da dužnosnici općenito ne vode evidenciju kome i koliko oružja daju. I sve će završiti na tome? Samo u posljednjoj reviziji nedostaje oružja za 715 milijuna dolara, dok je u Afganistanu i Iraku „nestalo“ 800 000 komada vatrenog oružja, uključujući snajpere 7,62 mm Mk 14 „Enhanced Battle“,  koje je reporter i mornarički veteran Thomas Gibbons-Neff identificirao kod nekoliko teško naoružanih terorista ISIL-a u Raqqi.

Kako je to postala praksa, a ne pojedinačni slučaj, prirodno se zapitati zašto Amerikanci još uvijek nisu naučili držati svoje igračke u redu, dok rovare po svijetu poput razmažene djece? Da smo zlobni, mogli bismo primijetiti da se u ovom slučaju gubitak oružja uvijek događa u blizini boraca navodno uništenog „kalifata“, koji svako malo „uskrsne“ i traži američku vojnu nazočnost da ga ponovo obezglavi.

Gubitak ovog oružja je pogodan i zato što sirijska vojska nezaustavljivo oslobađa zemlju, dio po dio, eliminirajući prijatelje Amerikanaca i Turaka, usprkos njihovim planovima za destabilizaciju. No, mi nismo zlobni i nećemo otvarati ta pitanja. Zar ne?

DoD / NYT

NaoružanjePentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
4 godine prije

Mislim da je ovo samo kap u moru. Svijet je prezagađen svim i svačim. Ovo je smrtonosno zagađenje ali nažalost postoje mnogo smrtonosnija kojih mnogi nisu ni svijesni.

Alen
4 godine prije

Kad smo več kod otvaranja pitanja da kazem I Evropljana Saša , i Evropljana …
Ne znam samo zašto se tako vjesto nastoji umanjiti uloga , odgovornost i posljedice koje Evropa takodjer mora da snosi u ovom sirijskom sukobu koji još traje …
Vratite teroriste kući !

Živa istina
4 godine prije

Krivi naslov! “Pentagon u siriji PRODAO za 715 milijuna dolara naoružanja i neka samo nastave ga gubiti opet će im Pentagon ispostaviti račun za novu pošiljku!

Sir Oliver
4 godine prije

Samo Trumpislav radi na tome da amerika bude ponovo velika namece sankcije ,carine……Aovi ostali bacaju novce(oružije) u vjetar.Mi bi bankrotirali da izgubimo toliku sumu.Jel sad jasno zasto clanice NATO moraju potrošit 2% BDP.

4 godine prije

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Kgfjč
4 godine prije

Tako je planirano. Novo oružje se proizvodi, prodaje, distribuira i kotač se dalje okreće. Ništa novo pod suncem.

Gordon J. Freeman
4 godine prije

Većina “nestalog oružja” spada u zonu šverca. Šverc oružjem je glavni razlog jer novac je ipak najvažniji.

ad astra
4 godine prije

Interesantan članak, ali tu nešto ne štima. Ako siu Ameri podijelili 1,5 milijuna komada pješačkog naoružanja Afganistancima zašto na svakoj slici ti isti ljudi nose rusko naoružanje. Osnovno naoružanje talibana je AK-47. Milijun i po komada naoružanja je impresivna količina i pitam se koliko to boraca ima u Afganistanu. Da talibani imaju toliko boraca otpuhnuli bi ne samo Amere već i Pakistance. Probao sam proniknuti u poruku ovog članka i kao uvijek, Amerikanci su nesposobni i zli dok ostali svijet pati zbog njihovih djela. Legitimno je imati svoje mišljenje o svjetskoj politici ali mislim da bi novinari trebali polaziti s osnove “za-protiv pa zaključak”. Ovako jednostran pristup temama je interesantan jedino zbog jeftinog prepucavanja pojedinaca na portalu. Jedno vrijeme je interesantno, a onda postane dosadno. Ako već zastupaš nečiju stranu, da li zbog novca ili ideologije bar je zastupaj na inteliogentan način. Ima toliko načina kako možeš provući svoju ideju… Čitaj više »

Spektator
4 godine prije

Koliko je 700 milijuna u odnosu na 700 mlrd koliko je SAD vojni budžet. Samo 1 promil. Pa to je u okviru dozvoljene stavke kalo, rastur, lom. Ja kao Hrvat bio bh puno sretniji da umjesto tog kod nas zaborave jednu eskadrilu od 12 F-21.

Ante
4 godine prije

Jedan velik dio toga je došao iz Hrvatske tako da samo opet ostali goli i bosi.

Max
4 godine prije

Nisu oni to oružje izgubili oni su njime naoružavali teroriste. I to nije moj stav nego puka istina jer je vrlo moderno zapadno oružje primjećeno i zarobljavano od terorista puške M 16 protutenkovski sustavi tow i štošta drugo.

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
4 godine prije

UREDNIČE ,GOVNARU ,JEBOM TE STEPINAC U STRAŽNJICU ,PO KOJOJ SI TO LOGICI POBRISAO MOJ KOMENTAR,NEKOJ SVETOSAVSKO-KATOLIČKO-ŠOV ONIOSTIČKOJ.

opet ja
4 godine prije

Inače oružje sovjetskog odnosno ruskog porekla koje se koristi od strane terorista u Siriji je poreklom sa Balkana, najviše iz Srbije, nešto manje iz Hrvatske, Bosne i Bugarske. Oružje kupuju USA, Katar, UAE i još poneki i dostavljaju ga teroristima u Sriji, a i u Libiji. Zbog toga su u Libiji likvidirane srpske diplomate pre par godina, zvanično oteti od nekoga, pa posle ubijani navodno u američkom bombardovanju..
Nešto su saznali, a smatra se da je u te poslove direktno umešan sam državni vrh Srbije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI