Pentagon želi da obnovi strogo povjerljive programe u Ukrajini

SAD i Ukrajina
3 komentara

Američko ministarstvo odbrane pokušava uvjeriti zakonodavce da finansiraju dva strogo povjerljiva programa u Ukrajini, koji su stavljeni na čekanje nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u zemlji prošle godine, objavio je Washington Post u petak.

Ako Pentagon dobije svoj put, operacije koje uključuju američke specijalne snage mogle bi se nastaviti 2024. godine, tvrdi list.

Post, pozivajući se na neimenovane sadašnje i bivše američke zvaničnike, navodi da bi dotične šeme omogućile američkim komandosima da uposle ukrajinske operativce da “posmatraju ruske vojne pokrete i suprotstave se dezinformacijama”.

Navodi se da se programi smatraju oblikom “neregularnog ratovanja” namijenjenog upotrebi protiv protivnika s kojima Washington nije uključen u vojni sukob.

Dok je Pentagon već počeo da priprema svoje argumente za nastavak ovih operacija, malo je vjerovatno da će Kongres donijeti odluku o tom pitanju prije jeseni 2023. godine, piše list.

U članku se također navodi da ostaje veliki znak pitanja da li će Bajdenova administracija dozvoliti američkim komandosima da zaista ponovo uspostave fizičko prisustvo u Ukrajini kako bi nadgledali aktivnosti surogata.

Kako navodi Post, američke snage za specijalne operacije mogle bi na kraju morati da nadgledaju aktivnosti iz susjedne zemlje – format na koji su se navodno navikli posljednjih godina.

Međutim, nepoznato je da li će zakonodavci dati programima zeleno svjetlo jer brojni kritičari ostaju neuvjereni, navodi se u članku. Neki od njih su navodno zabrinuti da bi takve operacije mogle riskirati da uvuku SAD dublje u sukob između Moskve i Kijeva.

“Ono što je počelo kao izviđačka misija može se brzo pretvoriti u borbu kada na surogate počnu pucati”, rekao je jedan zvaničnik novinarima pod uvjetom da ostane anoniman. Dalje su dodali da nije jasno “kako će ministarstvo odbrane promijeniti mišljenje ljudi u Kongresu o tome.”

Predstavnici odbora Senata i Predstavničkog doma za oružane snage, kao i Bijele kuće i Pentagona, odbili su da komentarišu, pozivajući se na tajni status programa, piše Post.

Od početka vojnog sukoba između Moskve i Kijeva, Washington se obavezao da će podržati Kijev oružjem, novcem i drugim oblicima pomoći “koliko god bude potrebno” da strateški porazi Rusiju. Moskva je, u međuvremenu, nazvala sukob posredničkim ratom koji protiv nje vode Vašington i njegovi saveznici kako bi očuvali zapadnu dominaciju.

PentagonSADTajni programiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Operacija Gladius na tlu Ukrajine, Kako da vratim svoj avatar?

Gnostic
1 godina prije

Džaba krečite.

Zlovenac
1 godina prije

Gazi Vladimireee.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI