Poginuo Iranski predsjednik i kompletna pratnja

277 komentara

U tragičnoj helikopterskoj nesreći, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian, zajedno s drugim zvaničnicima, izgubili su živote na putu za glavni grad provincije Tabriz.

U konvoju predsjednika bila su tri helikoptera. Dva helikoptera sa brojnim ministrima i zvaničnicima bezbjedno su sletela po maglovitom vremenu.

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem “teško je sletio” u nedjelju tokom posjete sjeverozapadu zemlje, javila je nacionalna TV. Do incidenta je došlo zbog guste magle u regionu, što je otežavalo uslove za spasioce.

Helikopter se srušio blizu rudnika bakra zvanog Sungun. Nalazi se između Jolfe i Varzakana u provinciji Istočni Azerbejdžan u Iranu i otprilike je između 70 km (43 milje) i 100 km (62 milje) udaljen od grada Tabriza, jednog od najvećih gradova u Iranu i grada u kojem je predsjednik Irana i ministar vanjskih poslova krenuli su prema.

Od nedjelje popodne, 40 odvojenih spasilačkih timova upućeno je u šumovito i planinsko područje. Oštre vremenske prilike učinile su da region pristupaju samo zemaljskim timovima, jer su prilazi iz vazduha bili neizvodljivi.

Planinski teren i prirodne prepreke učinile su komunikaciju s predsjednikovom pratnjom gotovo nemogućom.

Reporter iranske televizije rekao je da kako je padalo mrak i hladnije, ekipe koje su se približavale gradilištu izbjegavale su putovati automobilima, jer putevi u tom području nisu asfaltirani, a kiša čini tlo blatnjavim

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian, guverner provincije Istočni Azarbajdžan Malek Rahmati i vođa molitve petkom Tabriza, ajatolah Mohammad Ali Ale-Hashem, također su bili u helikopteru.

Komandant divizije Ashura IRGC-a kaže da su neka od mrtvih tijela spaljena i da se ne mogu identifikovati.

Ko je bio Ebrahim Raisi?

Raisi je rođena u novembru 1960. godine u vjerskoj porodici u Mashhadu. Nakon uvrede preminulog osnivača islamske revolucije, imama Homeinija, u novinama od 7. januara 1978. godine, i kasnijeg uspona narodnih pokreta, Raisi se pridružio protestnim okupljanjima.

Bavio se revolucionarnim aktivnostima, održavajući kontakt sa oslobođenim ili prognanim revolucionarnim naučnicima, i učestvovao je na značajnim skupovima, uključujući klerikalnu sjednicu na Teheranskom univerzitetu.
Od 1989. do 1994. godine, Raisi je bio prvi zamjenik pravosuđa u Teheranu.

Imenovan je za šefa Opće inspekcijske organizacije Irana 1994. godine, a na toj funkciji je bio do 2004. godine.

Raisi je bio prvi zamjenik pravosuđa od 2004. do 2014. godine, radeći pod dva šefa pravosuđa. U tom svojstvu, bio je odgovoran za nadzor nad organizacijom i administracijom pravosuđa. Od 2014. do marta 2015. bio je i državni tužilac Irana.
Raisi je 7. marta 2019. godine imenovan za šefa pravosuđa po nalogu ajatolaha Hamneija. Tokom svog mandata, Raisi je napravio značajne korake u reformi pravosuđa, odlučno se bavio ekonomskom korupcijom i povećao efikasnost pravosuđa, zaslužujući pohvale od ajatolaha Hameneija.

Na predsjedničkim izborima u junu 2021., Raisi je osigurao preko 18 miliona glasova, postavši 13. predsjednik Irana.

Ebrahim Raisiiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
277 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
5 mjeseci prije

Očito je da izraelci žele rat sa Iranom.

Podsjetnik
5 mjeseci prije

Šansa koju Iranci imaju sada i ako je ne iskoriste nece je imati jos 100godina a to je postanu normalna sekularna drzava koja moze da izadje iz teskih sankcija i postane lider po svenu na Bliskom istoku!

5 mjeseci prije

Ima li mesta teoriji zavere?
Nesreće se dešavaju, čak i predsednicima ali ovde je više stvari pod znakom pitanja. Jasno je da Fašington želi da uvuče Iran u rat – i da Iran bude krivac za to (u “avanturi” sa Izraelom Iran niko ne bi proglasio krivim jer je Izrael očigledno provocirao), jasno je da je Azarbejdžan sa Turskom bitan igrač Fašingtona što je veza koja je u ovom momentu mnogo važnija od religijskih jer i Turska i Azarbejdžan očekuju značajna teritorijalna uvećanja u ratu koji dolazi.

Iz ovoga sledi da ako je u pitanju sabotaža onda je ona izvedena tako da iranski istraživači budu u mogućnosti da je otkriju kako bi se pokenula konfrontacija sa Azarbejdžanom, što znači i sa Turskom a što dalje znači dodatno paljenje Blistoka iz smanjenje pritiska na Izrael jer se sukobljavaju dva njegova najveća regionalna neprijatelja.
————————
Znaju Majstori kako se igra ova igra…

Podsjetnik
5 mjeseci prije

Godinu dana nakon što je izabran na mjesto predsjednika, naredio je da se postroži iranski zakon o “nošenju hidžaba i čednosti”, ograničavajući žensko odijevanje i ponašanje.

Kao mladi tužitelj u Teheranu, Raisi je sjedio u vijeću koje je nadziralo pogubljenja stotina političkih zatvorenika u glavnom gradu Irana 1988., dok se osmogodišnji rat Irana s Irakom približavao kraju, kažu skupine za ljudska prava.
Diljem Irana uspostavljena su “povjerenstva smrti” koje su sačinjavali vjerski suci, tužitelji i službenici obavještajnih službi kako bi odlučivali o sudbini tisuća zatvorenika u proizvoljnim suđenjima koja su trajala samo nekoliko minuta,

Terminator
5 mjeseci prije

Kokanje – rokanje. Izgleda da su oni koji vladaju svetom izgubili strpljenje pa su resili dooomm -trassss! Po kratkom postupku! Nema vise trte mrte!

Plenkovič II
5 mjeseci prije

Mossad ga je skresao, neki inside job. Ako je ostao samo rep, onda je helikopter eksplodirao! A baš su svi bili u njemu! Jako podjeća na onu vladu iz poljske što je bila u istom avionu i cela poginula! Vidjet ćemo sad dalje. Ako je to bio prvi od tri velika, onda smo prema Alojzu Irlmayeru u poslijednim vremenima prije trećeg!

nastran
5 mjeseci prije

nešto smrdi!???

JoeP
5 mjeseci prije

A koji je bija helikopter?

Gad
5 mjeseci prije

Poginuo je? Da nije ubijen možda?

Čudan lik
5 mjeseci prije

Još jedan korak ka otvorenom sukobu Izraela i Irana.
Naravno, uvijek možemo vjerovati i službenoj verziji nešto poput: Banožiću je alkohol u krv prenešena dezinfekcijskom vatom netom prije vađenja uzorka krvi za analizu.
A možemo i uključiti mozak!

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Vozio se u američkom helikopteru, što baš nije preporučljivo ako si njihov neprijatelj.

Гавран
5 mjeseci prije

Kada se samo rukuješ se Kabalistancima, ima dobrih šansi da ti se ruka osuši i vremenom otpadne.
*
Svi lationoamerićki predsednici koji su se suprotstavili Kabali, lečili su se od karcinoma. Ko duže ko kraće.
*
Koristiti visokotehnološke proizvode od severozapadnjaka te uvodi u širok dijapazon događaja. Od ropstva do egzekucije.
*
Softver u automobilu će kada sekantno kočiš dati sekantno gas, u avionu će horizontalni let biti upravljen u centar zemlje, kada eksplodira mobilni imaćeš uho viška a bubnu opnu manjka..
*
Iranske centrifuge koje nisu prestale da centrifugiraju su Simensove.
Reisijev helikopter je Bell.
A naše mRNK vakcine su…

dona
5 mjeseci prije

kako nitko Bidenu, Gatesu,Schwabu ne sabotira avion i pošalje ih u vječna lovišta

držnedaj
5 mjeseci prije

Neobjašnjivo koliko je Iran ranjiv !! Nonstop likvidacija jakih stručnjaka i znastvenika, pa najviši generala i tek sad ovo, glavna vrhovna garnitura države!!??? Neobjašnjivo.

tuf
5 mjeseci prije

Helikopter nije “teško sletio” nego se vidi po mjestu nesreće da se zbog dezorijentacije zabio u planinu i izgorio. Irancima nije na čast da su od početka lagali javnost pa pričali o kontaktima s preživjelima, mudro zaobilazeći prenošenje stanja predsjednika Raisija. Tek po sinoćnjim reakcijama sila – Rusi šalju ekipe za istraživanje mjesta nesreće, Bidena dižu iz kreveta – bilo je jasno što se dogodilo. Dogodilo se više avionskih nesreća u planinskim lancima upravo u ovakvim uvjetima i zabili su se brzinom da putnici nisu ni znali što se dogodilo, gdje se ne bi izgubio helikopter koji primarno ovisi o vizualnoj orijentaciji. Ako pođemo od osnovne premise da uvjeti nisu bili za let (a vidimo da se potraga odvijala u gustoj magli) onda glavu na panj prije svega mora ići iranski sigurnosni protokol koji je napravio krivu procjenu. Pustite vi priče o Mossadu, nisu oni svemoćni – uspješno su vam… Čitaj više »

držnedaj
5 mjeseci prije

“🇮🇷⚡ U srušenom helikopteru bila su, između ostalih, i četiri visoka predstavnika iranskog društva:

◾️Ibrahim Raisi, predsjednik Irana;

◾️Hossein Amir Abdollahian, ministar vanjskih poslova;

◾️Malik Rakhmati, guverner Istočnog Azerbajdžana;

◾️Muhammad Ali al-Hashem, imam Tabriza.

Sam popis putnika jasno pokazuje da je to mogla biti meta napada visokog ranga. Također treba napomenuti da su ostala dva helikoptera bez problema stigla na odredište. Postoji država na Bliskom istoku čiji šef vlade ima najveći interes za rat s Iranom. Ovo je javna tajna. U međuvremenu, “izviđači” poput G. Wisnewskog trivijaliziraju incident zbog lošeg vremena”….

Steve
5 mjeseci prije

Hm, pitam se sad već ko je sledeći…

ZZZ 🇭🇷
5 mjeseci prije

U Iranu se nece nista promijeniti, doci ce drugi koji ce tijerati istu politiku u tuzemstvu i inozemstvu. U Iranu je kao na zapadu, mozes mijenjati politicare ali ne mozes promijeniti sistem.

Dux
5 mjeseci prije

…ne mogu ništa Moskvi…sad se rješavaju saveznika…jasno ko dan…ko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada…

5 mjeseci prije

drugovi, vama koji se radujete jer, kao, iran je zaostala teokracija sto zlostavlja zene radi marame, vama podsjetnik, sve nas su zlostavljali maskama za vrijeme kovida.
ne moramo mi voljeti iran ni rusiju nego, ako oni padnu, onda burke i hidzab nama. onda krece porobljavanje nas.

5 mjeseci prije

Prije koji dan bio je znak na nebu. Bilo je riči o ovom slučaju.
On je ujedno bio i vjerki vođa, triba je ubrzo postat i glavni vjerski vođa.
A da možda nisu umrli – poginuli od nepravedni ruku?!

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

A haa

5 mjeseci prije

Da podsjetim na riči.
 
Prije nego jedan vjerski vođa umre od nepravednih ruku na zaprepaštenje cilog svita
vidit ćeš znak na nebu – ne onaj prije ‘Velikog upozorenja’.
 
Je l’ to gore napisano ovaj slučaj sa Ebrahim Raisiem ne znam, ali….

Crescent
5 mjeseci prije

Uhvatila je panika u London-Pariz-Berlin na kineski docek V V Putina

Dumand
5 mjeseci prije

Zanimljivost komentara ukazuje na shizofrenu situaciju u umovima ljudi, eto pošto je ovaj poginuo nema veze kako možda Iran bude kao neki fol precrtani zapad ili slično. Na istoku monoteističke religije tradicionalno, islam kršćanstva žene nose maramu.

Max
5 mjeseci prije

Pokoj im duši. Težak je ovo udarac za Iran koji unatoč svemu neće popustiti, Potrebna je temeljita istraga kako bi se saznalo stoji li iza ovoga duga ruka iranskih neprijatelja ponajprije Izraela.

kapula
5 mjeseci prije

Tkz. politika (zbir privatnih interesa, pohlepe, taštine i suludih ambicija) je đavo, pa ne bi čudilo niti to da je ovaj nemili događaj možda posljedica obračuna među vlastodršcima Irana.
Također ne bi čudilo da je ovo, šahovskim rječnikom kazano, žrtva figure zbog “višeg cilja” (možda opravdanje da opet “okrpe” hipersoničnim raketama po “izabranima”)…svakakvih bi se teorija oko ovoga moglo postavit.
Ali, ako se strpimo koji dan, istinu ćemo sigurno saznat “iz novina”.😁

5 mjeseci prije

Ne opterećivat se s ovim događajem
to je Iranska unutarnja stvar, raskol.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Iran ima sustavni sigurnosni problem.
Vidljiv po silnim ubijenim znanstvenicima.
Trebaju novu službu. Rekla sam to i prije.

Nikad ne treba odbaciti mogućnost obračuna ” na vrhu”.

Ovaj slučaj je po nečemu sličan onome sa Prigožinom, Utkinom i drugima.

SVI u istoj letjelici.
Tko je bio u druga dva helikoptera? Nitko važan? Zašto nije?

Sulejmani i svi njegovi tada su također bili u istom vozilu.

Političari možda jesu bedasti, ali ovi drugi…

trolling queen
5 mjeseci prije

DA. Poginuli u brdima kod Azera..Uh! Počivali u miru Božjem. Šta drugo napisati o ovom događaju? Sigurna sam kako je ajatolah više nego sposoban pronaći krivca za ovu nesreću (ma, tko leti po takvom vremenu preko čudnih brda?!) i javno mu odsjeći glavu. Kao što su nedavno odrezali glavu onom reperu. Kako ja poznam isključivo ljude čiji su roditelji bježali iz Irana, nisu se tamo nikada nitko od njih vratio – ne želim si dozvoliti pristranost u upisu. DA. No, želim napisati jedno moje zapažanje – sigurno će zadovoljiti nadimak koji ovdje nosim. Ma, samo prije zapažanja – super je vama koji živite u Zagrebu (imala sam obvezu nekoliko zadnjih dana tamo provesti) — toliko ste “održivi” i “inkluzivni”, ma fenomenalno!! uz jelačića ste dozvolili vješanje duginih boja, kao i farbanje stepenica u 6 boja – rainbow colors…Yes!! Vjerojatno ćete zaraditi naslov najinkluzivnije metropole na svijetu: JUuuuupppiiii!! Turizam – oni… Čitaj više »

Stela
5 mjeseci prije

Eto tako, slučajno, zalomilo se…

trolling queen
5 mjeseci prije

….(nastavak upisa): Zaključujem: entitet koji je godinu dana nas sve ovdje optuživao kako lažemo, kako je jedino što treba poduzeti jest nas (koji smo o tome pisali) eliminirati i totalno nas – vjerojatno?! – izopćiti iz njihovih “državnih sustava”; ili “vladavinom prava” nam poskidati glave. Baš kao što rade u Iranu. Entitet je sebe proglasio neprikoslovenim autoritetom za sve!! Gle čuda – kada smo pisali kako se po ciopediji mijenjaju podaci (mi lažemo!?) — no, kada ciopedija (ne zato što nešto namještaju, nego jednostavno više ne mogu blokirati protok informacija o Hazarima) napiše nešto – ipak – o Hazarima…onda izbije storija kako je laž time o Hazarima potvrđena, jer eto i ciopedija sada piše o tome?! Entitet je poznat po širenju “istinitih” i “točnih” informacija, i definitivno – nije pristran?! DA. Ovo četvrto je posvećeno – svim licemjerima; lažovima i plaćenicima; onima koji se okreću kako vjetar piri; onima koji… Čitaj više »

5 mjeseci prije

Raisijeva smrt stvorila bi krizu nasljeđivanja u Iranu.
On i Mojtaba Hamenei, sin 85-godišnjeg vrhovnog vođe,
jedini su kandidati o kojima se govori za nasljeđe.
U iranskoj konspirativnoj političkoj kulturi,
malo tko će vjerovati da je Raisijeva smrt slučajna.

Zmaj Mrdo Špajzilović
5 mjeseci prije

evo prilike da Zmaj malo drka po portalu sa svojim predviđanjima, znakovi na nebu, oblaci u špajzi itd.

Bond cigarete Bond
5 mjeseci prije

Onaj ko je planirao povratni let ih je ubio.
Ko se još vraća “kući” po onakom vremenu preko planina?

Darko
5 mjeseci prije

Tko još naivan vjeruje da je slučajnost da padne kao kruška najbolje održavan helikopter vladara jeden zemlje? Maslo je to Izraela i Amerike. Treba se uvijek zapitati tko od toga ima koristi pa se odgovor i sam nameće…

Moje Ime AD 1995
5 mjeseci prije

Sta reci osim Inšallah ( inšalah arapski: إن شاء الله).
To je bila Njegova volja !
O pokojniku nista drugo doli dobro.
A mi nevjernici vidimo: Bavio se revolucionarnim aktivnostima (Predsjednik)???
Prije bih rekao reakctionarnim aktivnostima nego revolucionarnim.
Sve religije rade u korist ljudske stete!

vrlodrag
5 mjeseci prije

Čudno mi je da do dan danas i Iranu voze državnike u američkim helikopterima. Koliko znam ta letjelica bi trebala datirati još iz šahovog vremena. Helikopter star 45 godina ili više. Nije golf 2 da traje toliko . Ali možda nisam u pravu pa neka me netko ispravi ako je tako

Babilon
5 mjeseci prije

Ovo se sve događa pod čudnim okolnostima.

5 mjeseci prije

 
Mnogi će piti gorku čašu boli
i velik broj njih će se izgubiti u blatu.

Dražen
5 mjeseci prije

007 ga je odradio čuj priču loše vrijeme magla zabili se slučajno još 2helića su tu bila gdje su nestali kakva pretraga??

gargamel
5 mjeseci prije

Kad čitam komentare, onda sam sebe tapšem po ramenu, zakopao dva kalaša, nekoliko bombi, zlu ne trebalo.

Baal ante portas
5 mjeseci prije

Moj naklon istomišljenicima(JoeP, Nenad Erak itd.). Na prostoru od rijeke Dnjepar do rijeke Volge do 965. godine postojalo je Hazarsko carstvo ili Hazarski kanat. Službena religija bila je obožavanje demona Baala. Tada je ruski knez Svjatoslav uništio sotonističko carstvo i u svojoj naivnoj slavenskoj dobroti ponudio istima da prihvate kršćanstvo ili judaizam. Većina je prihvatila judaizam, a vlastodršci ne htijući odustati od svog sotonizma, su izbjegli u zapadnu Europu od Britanije do Italije na jugu i formirali 5 plemena obitelji Rotschild. Onda su se zakleli na osvetu svim Slavenima, najprije Rusima. Poslije “otkrića” Amerike, u sjevernoj Americi je formirano 6. pleme iste obitelji i danas se smatraju vladarima svega svijeta. Probali su se nekoliko puta osvetiti, do sad im nije uspjelo u potpunosti. Pretposljednji pokušaj je mali Adolf čiji je djed Adam Rotschild. Zadnji u nizu je mali Hazar Zelenski. Kako kaže brat Erak, turkijsko pleme lažnih židova.

Baal ante portas
5 mjeseci prije

Zašto mi ne odobriste komentar?

Baal ante portas
5 mjeseci prije

Što trebam napraviti kako biste odobili moj komentar? Ljubiteljima Cionista i sotonista odobravate svaki komentar, a jedno moje bezazleno pitanje, ne?

goran
5 mjeseci prije

jebote izraelci im skinuli predsjednika a oni šute ko zalivene pičke,e moji iranci vi samo puno lajete,a pas koji laje ne grize

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI