Pokraden novac EU, namijenjen terorističkoj organizaciji Bijeli šljemovi?

bijeli šljemovi
14 komentara

Budući da je svjesna optužbi za prevaru protiv međunarodne kase Bijelih šljemova kojom je upravljala Mayday Rescue Foundation, holandska vlada odlučila je da sve zadrži u tajnosti, objavio je list de Volkskrant 7. maja. Šta se krije iza navodnog pokušaja zataškavanja i šta još kriju evropske vlade?

Mayday Rescue Foundation je u Holandiji 2014. godine registrovana kao neprofitna organizacija od strane,  iznenada preminulog Jamesa Le Mesuriera, bivšeg oficira britanske vojske. Od svog osnivanja, Mayday pruža podršku sirijskoj navodnoj Civilnoj odbrani, poznatoj pod nazivom Bijeli šljemovi, kontroverznoj terorističkoj grupi koja djeluje pod maskom “humanitarne” organizacije u područjima Sirije pod kontrolom džihadista.

Prema The Grayzone, zapadne vlade, uključujući Britaniju, Njemačku, Kanadu, Dansku i Holandiju, uputile su Mayday ukupno 100 miliona eura (121 milion USD) novca poreskih obveznika za finansiranje Bijelih šljemova. Sudeći po službenoj veb stranici Bijelih šljemova, ovo finansiranje je namijenjeno sirijskoj grupi „za obuku, opremu i podršku“. Međutim, ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg finansijski lošeg upravljanja natjerala je Holandiju da zaustavi finansiranje Maydaya do kraja 2018. godine, primjetio je list de Volkskrant.

Prvu reviziju entiteta zatražilo je britansko Odjeljenje za međunarodni razvoj (DfID) krajem 2018. godine. Završivši u junu 2019. godine, nije citiralo ozbiljna pitanja, ali je preporučilo „uvođenje strožijih računovodstvenih kontrola i strože upravljanje“, navodi The Guardian.

Problemi su se pokazali u novembru 2019. godine, kada je holandska firma SMK Audit posjetila Mayday  ured u Istanbulu i otkrila falsifikovane račune i nedosljednosti u dokumentaciji. Prema de Volkskrant, knjigovodstvo entiteta bilo je ozbiljno neadekvatno, s tim da se isplate nisu mogle pratiti. Osnivač Mayday James Le Mesurier priznao je knjigovođi da je zaista uzeo 50.000 dolara novca namijenjenog sirijskoj grupi. 11. novembra 2019. godine, oficir britanske vojske preminuo je u Istanbulu. Tri dana prije navodnog samoubistva, Le Mesurier je u pismu zemljama donatorima priznao finansijsku prevaru.

Odmah nakon njegove smrti, evropske zemlje donatori naručile su Grant Thornton, međunarodnu računovodstvenu firmu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, da sprovede forenzičku istragu o Mayday finansijskim aktivnostima.

Krajem 2019. godine, Sigrid Kaag, holandska ministarka za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju, planirala je da uputi pismo predstavničkom domu Nacionalne vlade o navodnoj prevari fondacije Mayday Rescue Foundation, navodi de Volkskrant. Međutim, najviši vladini zvaničnici spriječili su je da obavijesti poslanike, pozivajući se na potencijalnu “štetu” koju bi pismo moglo nanijeti Maydayu i Bijelim šljemovima.

Sredinom 2020. godine holandska Centralna služba za reviziju savjetovala je vladu da povrati više od 3,6 miliona eura (4,4 miliona dolara) novca od poreza koji je uložila u Mayday. Ipak, holandska vlada, koja je fondaciji donirala ukupno 12,5 miliona eura (15,2 miliona dolara), nije zatražila povrat novca.

Mayday ”greške i unutrašnji neuspjesi”

Dok je Le Mesurier preuzeo odgovornost za nestanak 50.000 dolara namijenjenih Bijelim šljemovima, to nije bio jedini problem fondacije. Bivši britanski oficir takođe je naveo veoma visoke plate, novčane bonuse i neplaćeni porez, navodi de Volkskrant.

Holandski računovođa je otkrio da su se do 2018. godine prihodi i rashodi evidentirali u ručno ispisanim knjigama gotovine koje su izgledale vrlo neuredno.

Entitet nije imao nadzorni odbor, što znači da su administratori mogli sami da odlučuju o svojim platama. U nekim slučajevima ove plate su iznosile 26.000 EUR (29.195 USD) mjesečno. Tako je jedan od administratora primio 320.000 američkih dolara za 2018. Ove cifre bile su znatno iznad odobrenog gornjeg nivoa plata subvencionisane organizacije u Holandiji. Činjenica da su neprofitne organizacije imale „komercijalne“ filijale u Turskoj i Dubaiju takođe je izazvala kritike.

Uz to, holandski revizor pronašao je zapise u blagajni sa natpisima „James za vjenčanje“ i „pozajmica Emmi“, što je očigledno upućivalo na Le Mersurierovu suprugu Emmu Winberg, koja je radila kao administrator fondacije. Povrh svega, bivši britanski oficir i njegova supruga uzeli su dodatne bonuse. Činilo se da su podizali velike svote gotovine za privatne potrebe. S druge strane, Winbergin rad u entitetu izazvao je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog sukoba interesa.

U svom pismu međunarodnim donatorima, bivši britanski vojnik priznao je da se plaši da bi druga istraga forenzičkog revizora mogla otkriti dalje “greške i unutrašnje propuste”. To bi, prema njegovim riječima, procurilo u medije i postalo „pobjeda Rusije i proasadskih trolova“. Na kraju, Le Mesurier je izbor načina daljeg postupka prepustio zemljama donatorima.

Operacija kontrole štete

Ubrzo nakon Le Mersurierove smrti, evropske države donatori održale su seriju “kriznih sastanaka” u holandskom konzulatu u Istanbulu. Na kraju, u februaru 2020. godine, složili su se o potrebi da se „izbjegnu politički rizici“ i načinima da se osigura „minimalna izloženost“.

Tako je započela operacija kontrole štete, navodi The Grayzone. U julu 2020. novinarka de Volkskrant Ana van Es skrenula je pažnju na evropske vlade koje su prećutale pogrešne postupke fondacije.

Takođe u julu 2020. godine, računovodstvena kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Grant Thornton, koja je istraživala fondaciju, izjavila je da nije pronašla nijedan dokaz o prevari u Mayday. Firma je, međutim, priznala da nedostaju mnoge informacije iz finansijske uprave entiteta. Grant Thornton je zaključila da je podizanje gotovine od strane Le Mesuriera i njegove supruge uračunato a nestanak 50.000 dolara svela je na “nesporazum”.

Ipak, forenzička revizija Mayday knjiga ove kompanije nikada nije objavljena u javnosti. Dosadašnji predsjedavajući u Mayday Cor Vriesvijk rekao je da zemlje donatori ne žele da dijele ove informacije, prema de Volkskrant.

Sa svoje strane, neki evropski glavni mediji poput The Guardiana i BBC-a pokušali su sakriti očigledna nedjela Le Mesuriera, prikazujući ga kao ništa manje nego drugog Lorensa od Arabije i kao žrtvu “kampanje dezinformacija” Rusa, Sirijaca, „pro-Asadskih blogera“, „alt-right medijskij ličnosti“, „samoopisanih antiimperijalista“ i „korisnih idiota“.

Zašto su evropske vlade to pokušavale da prikriju?

Za The Grayzone, Le Mesurier i drugi britanski i američki operativci bili su dio decenijskog napora zapadnih vlada da sruše vladu Bashara al-Assada u Siriji. Čini se da su neki od ovih operativaca zagrabili iz višemilionske šeme kako bi destabilizovali Damask za sebe, primjetili su mediji.

Le Mesurierovi Bijeli šljemovi bili su posebno važni za zapadnjački narativ o sirijskom ratu. 2017. godine Netflix je dobio Oskara za dokumentarni film pod nazivom „Bijeli šljemovi“, prikazujući grupu kao herojske spasioce koji su pružali hitnu medicinsku pomoć sirijskim civilima. Međutim, Vanessa Beeley, britanska istraživačka novinarka i mirovna aktivistkinja, demantovala je ovaj narativ 2017. godine pozivajući se na svjedočenja oslobođenih sirijskih civila iz Istočnog Aleppa, koji su grupu opisali kao izdanak al-Qaede  i al-Nusre.

Grupa je kasnije optužena za organizovanje hemijskog napada u Doumi u Siriji, 2018. godine, kako bi za to krivila Assadove vojne snage. Bijeli šljemovi su bili presudni za propagandne napore protiv Assada, pružajući „dokaz“ o navodnim vladinim „zvjerstvima“ kasnije korišten kao izgovor za intervenciju, rekla je Beeley.

Prema BBC, Le Mesurier je bio „bijesan“ zbog otkrića britanske novinarke.

Sumnjive aktivnosti Mayday Rescue Foundation i Bijelih kaciga zaprijetile su da će baciti dodatnu sjenku na decenijsko učešće Washingtona i Brisela u sirijskom građanskom ratu.

Ranije je deklasifikovani izvkeštaj DIA za 2012. godinu ukazao da je Obamina administracija od samog početka znala da glavne snage koje pokreću pobunu u Siriji nisu „umjereni pobunjenici“, već Al-Qaida u Iraku, Muslimanska braća  i salafisti.

Francuski istraživački novinar Maxime Chaix objavio je 2019. knjigu „Rat iz sjene u Siriji“, osvjetljavajući operaciju CIA Timber Sicamore i opisujući kako je nekoliko zapadnoevropskih obavještajnih službi pružalo pomoć džihadističkim milicijama u Siriji.

„Zapadne vlade i njihovi stenografi u štampi pomogli su zaštititi ratne profitere od bilo kakvih posljedica, pošto su prevarili poreske obveznike u brojnim zemljama za ogromne sume novca, sve u očajničkom krstaškom ratu da unište Siriju“, naglasio je The Grayzone.

Bijeli šljemovieuMayday
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0p9
2 godine prije

We’re also seeing the NATO states that poured millions into the “White Helmets”

Treba uzeti u obzir da je i Amerika clanica NATO pakta.
Radi nekog razloga kad se govori o NATO paktu vecina ljudi izostavu Ameriku a ona je glavni faktor u NATO.
Volio bi vidjeti komentar od istrazuj na ovu temu…..ali eto radi nekih razloga novac se ne isplaciva iz EU fondova u tom slucaju ( ni i iz Izraela ) pa ce izostati i komentari od dva varana subaru i istrazivaj.
Oba sluze ili da trolaju pa da uniste temu ili da blatu Rusiju.
Cudi me jel ikoga ili isto vole u zivotu?

2 godine prije zadnji put uredio 0p9
Amater
2 godine prije

Maske padaju i zvanično ,,,, sve se to već i prije znalo no sad su konačno i sami priznali tko je glavni svjetski terorist

prolaznik
2 godine prije

Potrošio na koku i prostitutke Bilal Abdul Kareem,novinar
I striper.Obožavatelj “demokrata” u Idlibu.

2 godine prije

Eva Bartlett ‘rasturila’ I White helmets I SOHR na konferenciji za štampu u decembru 2016. I ‘sada’ je ‘istina’ izašla na vidjelo 😂. Začudo ima još snimak na YouTube. I to je uradila prije spomenute engleske novinarke, koliko me ‘sjećanje sluzi’.

2 godine prije zadnji put uredio Gaga
Max
2 godine prije

Sami teroristi i lopovi.. Redakcijo, Molim više vremena posvetiti zbivanjima u pojasu Gaze.

zlatni zub
2 godine prije

jedino zzia (strah me napisat cia) hapa tako znači lovuša je kod amera…. Biden je podjelio narodu za kupit nove izbore

Legendarni Grk
2 godine prije

Gde je problem sa Sirijom?  Nama smrtnicima koji ne možemo da iz satelita špijuniramo njihove tankere i cevovode, a još manje možemo da pratimo njihove finansijske transakcije i berzanske špekulacije, veoma je teško da uhvatimo igru. Ali, na osnovu onoga što se pusti u finansijske biltene i medije, neki analitičari nastoje da logikom dokuče gde su problemi. Tako je poznato da su Iran, Irak i Sirija potpisali ugovor o gradnji gasovoda težak 10 milijardi dolara. On će ići od iranskog južnog gasnog polja Pars do Damaska preko iračke teritorije. To tom dogovoru Sirija bi kupovala 20 miliona kubnih metara iranskog gasa dnevno, a Irak bi ubirao zaradu od tranzita. Rusija bi čitav posao vojno obezbeđivala. Avgusta 2011. sirijske kompanije za istraživanje gasa su otkrile ogromne količine gasa u Homsu blizu granice sa Libanom i upravo u neposrednoj blizini ruske ratne mornaričke luke u Tartusu. U Siriju su zato ušle velike količine novca iz Rusije (koje… Čitaj više »

Legendarni Grk
2 godine prije

Gde je problem sa Sirijom?  Nama smrtnicima koji ne možemo da iz satelita špijuniramo njihove tankere i cevovode, a još manje možemo da pratimo njihove finansijske transakcije i berzanske špekulacije, veoma je teško da uhvatimo igru. Ali, na osnovu onoga što se pusti u finansijske biltene i medije, neki analitičari nastoje da logikom dokuče gde su problemi. Tako je poznato da su Iran, Irak i Sirija potpisali ugovor o gradnji gasovoda težak 10 milijardi dolara. On će ići od iranskog južnog gasnog polja Pars do Damaska preko iračke teritorije. To tom dogovoru Sirija bi kupovala 20 miliona kubnih metara iranskog gasa dnevno, a Irak bi ubirao zaradu od tranzita. Rusija bi čitav posao vojno obezbeđivala. Avgusta 2011. sirijske kompanije za istraživanje gasa su otkrile ogromne količine gasa u Homsu blizu granice sa Libanom i upravo u neposrednoj blizini ruske ratne mornaričke luke u Tartusu. U Siriju su zato ušle velike količine novca iz Rusije (koje… Čitaj više »

Legendarni Grk
2 godine prije

Ekonomsko slabljenje Sirije, koje vrši već dve godine unazad od kada je tamo izbio “građanski sukob”, oslabilo bi i ovu kompaniju. Pogođeno je već i sirijsko bankarstvo (na šerijatskom principu). islamska-sirijska-banka.jpg Već sada je oko 14 privatnih banaka, koje su uglavnom ekspoziture Libanskih i drugih arapskih zemalja, odsečeno iz svetskog finansijskog sistema zbog sankcija nametnutih Asadu. A to odgovara Izraelu.Poznato je i da Izrael ima pravo na istraživanje nafte na teritoriji Golanske visoravni koju je okupirao, a pripada Siriji. Možda bi i njima odgovaralo da se Sirija podeli. Zainteresovani za region Zargosa su i Francuski Total, Chevron, Conoco Phiplips. Oni sada razmišljaju kako da naprave dilove sa Kurdima, a da ne izgube biznis sa iračkom vladom. I to bi možda moglo da se reši podelom Sirije i preusmeravenjem cevovoda. “SIRIJSKA OPOZICIJA” DELUJE IZ EVROPE Glavna sirijska opoziciona koalicija je Sirijsko Nacionalno Veće formirano kao kišobran organizacija svih nacionalnih frakcija, a koje su sve… Čitaj više »

Venator
2 godine prije

Bijeli Šljamovi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI