Policija New Yorka nezakonito i na prevaru skupila DNK gotovo 32.000 ljudi

Prikupljanje DNK
3 komentara

Savezna tužba optužuje policijsku upravu New Yorka za potajno uzimanje uzoraka DNK bez dobivanja naloga i trajno pohranjivanje genetskog materijala u ilegalnu i nereguliranu bazu podataka.

Baza podataka pretvara tisuće ljudi, prvenstveno crnaca i Latinoamerikanaca, u “stalne osumnjičenike za kriminal”, prema tužbi podnesenoj u ponedjeljak na saveznom sudu na Manhattanu.

Tužiteljica Shakira Leslie bila je jedna od gotovo 32.000 osoba kojima je uzet DNK bez njezina znanja, stoji u tužbi.

Leslie je 2019. imala 23 godine i napustila je rođendansku zabavu sestrične kada je policija zaustavila automobil u kojem se vozila zbog prometnog prekršaja, stoji u tužbi. U autu je bio pištolj i svi su uhićeni, piše.

U policijskoj tužbi, kaže se u tužbi, policajci su Leslie uskraćivali hranu i vodu više od 12 sati pa kad joj je konačno ponuđena šalica vode, odmah ju je popila.

Leslie je puštena i optužbe protiv nje su povučene, ali ne prije nego što je NYPD pokupila njezinu šalicu i uzela DNK, prema tužbi koju je podnijelo Društvo pravne pomoći u ime Leslie i drugog tužitelja. Kao optužene navodi nekoliko najviših dužnosnika NYPD-a i gradskog ureda glavnog medicinskog istražitelja, koji održava bazu podataka DNK.

“Ms. Leslie nikada nije ponudila, niti je od nje nikad traženo, svoj pristanak da joj se uzme DNK. A NYPD nije dobio nalog ili sudski nalog prije nego što je tajno uzeo njezin DNK i poslao uzorak OCME-u da izvrši DNK testiranje”, stoji u tužbi, tvrdeći da prikupljanje i analiza DNK krši prava tužitelja na nerazumne pretrage i zapljene.

Policija osobama koje se ispituju o zločinu rutinski nudi piće, cigaretu ili žvakaću gumu, a zatim prikuplja DNK od predmeta, stoji u tužbi. Tužba tvrdi da je genetski materijal pohranjen i katalogiziran u “indeksu osumnjičenih” koji stavlja DNK profile ljudi kroz “genetsku postavu koja uspoređuje profile sa svim prošlim i budućim DNK dokazima s mjesta zločina – sve bez pribavljanja naloga ili sudskog naloga za provođenje ove DNK pretrage.”

“Tisuće Njujorčana, od kojih su većina crni i smeđi, a mnogi od njih nikada nisu bili osuđeni za bilo kakav zločin, ilegalno su u gradskoj tajnoj DNK bazi podataka, koja ljude tretira kao osumnjičene za svaki zločin koji uključuje DNK”, rekao je Phil Desgranges, odvjetnik u Društvu za pravnu pomoć. “Jednostavno ne možemo vjerovati NYPD-u i radujemo se sudskoj reviziji ovih destruktivnih praksi kako bismo našim klijentima doveli pravdu koju zaslužuju.”

Pravni odjel New Yorka rekao je za ABC News da će razmotriti tužbu.

Glasnogovornik NYPD-a, Sgt. Edward Riley je rekao da će odjel također razmotriti tužbu, ali je rekao da je prikupljanje DNK među najboljim praksama provođenja zakona.

“Svaki puta kada NYPD prikupi DNK od osumnjičenika u kaznenoj istrazi, postoji žrtva zločina koja pati i traži pravdu. Pokretačka motivacija NYPD-a da prikupi DNK je pravno identificirati pravog počinitelja, izgraditi najjači mogući slučaj za istražitelje i naše partnere u različitim uredima tužitelja i zatvoriti žrtve i njihove obitelji”, rekao je Riley u izjavi dostavljenoj ABC vijesti.

“Lokalna baza podataka DNK u skladu je sa svim primjenjivim zakonima te se njome upravlja i koristi u skladu s najvišim znanstvenim standardima koje postavljaju neovisna tijela za akreditaciju koja su redovito ponovno odobravala postojanje baze”, stoji u priopćenju Ureda glavnog vještaka.

Društvo za pravnu pomoć kaže u tužbi da baza podataka krši državne zakone koji ograničavaju indeksiranje DNK i “spremaju DNK uhićenih i osumnjičenih” bez nadzora i često na račun obojenih osoba.

“Crnci i Latinoamerikanci čine veliku većinu uhićenika koji podliježu gradskoj praksi uzimanja i indeksiranja DNK”, stoji u tužbi. “Tužitelji traže zabranu i deklarativne mjere kako bi prekinuli praksu Grada ciljanja tisuća pojedinaca, od kojih mnogi nikada nisu bili osuđeni za zločin, uzeti njihov DNK i pretvoriti ih u trajne osumnjičene.”

IZVOR: abcnews.go.com

DNKnew yorkprikupljanje podatakaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

nije samo policija new yorka ,,nego su uzeli DNK citavom svijetu ,preko PCR testova

Max
2 godine prije

Plandemija služi tome.

Ja to onako
2 godine prije

Ta divna zapadna demokratija u koju se oni kunu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI