Politike EU ne tolerišu rasprave

Robert Fico
18 komentara

Podrška EU Ukrajini, sankcije protiv Rusije i “fanatične” ekološke politike su “destruktivne za Evropu”, ali Brisel ne toleriše raspravu o ovim pitanjima, rekao je slovački premijer Robert Fico u subotu.

“Ako ne možemo reći istinu za stolom u Briselu, na primjer, da anti-ruske sankcije nisu djelovale, da daljnje uništavanje Ukrajine i ubijanje Ukrajinaca ne vodi nikuda, da fanatična primjena Zelenog sporazuma ubija naše ekonomije, da 20 hiljada žrtava u Gazi ne može biti zanemareno samo zato što ih uzrokuje Izrael, nalazimo se na skliskom terenu koji može biti ne samo politički, već i ekonomski destruktivan za Evropu”, napisao je Fico u objavi na Facebooku.

Slovački premijer je prekinuo vojnu pomoć svoje zemlje Kijevu i obećao blokirati sljedeći paket sankcija Brisela ako uključuje embargo na rusko nuklearno gorivo. Iako Fico nije stavio veto na odluku Evropskog vijeća u četvrtak o otvaranju pregovora o pridruživanju s Ukrajinom, odbacio je glasanje kao “političku odluku koja nema veze sa stvarnošću” i tvrdio da Kijev “apsolutno nije spreman za otvaranje pregovora”.

Ficova pozicija u vezi sa članstvom Ukrajine suprotna je većini lidera EU-a, koji su pozdravili odluku u četvrtak kao “proboj” i “jasan signal podrške” Kijevu, kako su riječi irskog premijera Lea Varadkara i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Osim Fica, mađarski premijer Viktor Orban bio je najžešći kritičar politike sankcija bloka i nastojanja da se primi Ukrajina. Orban je Ukrajinu nazvao “jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu” i nazvao lidere bloka “besmislenim i iracionalnim” zbog otvaranja pregovora o članstvu s zemljom u aktivnom sukobu, čija ekonomija u potpunosti zavisi o stranoj pomoći da bi funkcionirala.

Prije početka sukoba u Ukrajini, Orban se redovno sukobljavao s EU zbog svojih čvrstih imigracionih politika. Ranije ove godine optužio je Brisel za “silovanje” Mađarske i Poljske uvodeći zakonodavstvo koje bi, kako tvrdi, “premještalo migrante u Mađarsku silom”.

“Poštujem svakog političara koji može suvereno zastupati interese svoje vlastite nacije, jer danas u Evropi rasprava je više izuzetak nego pravilo”, napisao je Fico na Facebooku. “A Viktor Orban je izuzetak.”

Slovački lider je rekao da će zadržati sličan pristup pregovorima s zvaničnicima bloka i neće tražiti “sakupljanje ličnih pohvala sa Zapada”.

Ficova pozicija o sukobu u Ukrajini bila je ključni faktor za suspenziju njegove stranke iz evropskog parlamentarnog saveza, Partije evropskih socijalista, u oktobru. Odgovarajući na suspenziju, Fico je izjavio da “ako naše isključenje iz međunarodne stranke treba biti cijena za vođenje stvarne lijeve agende u Slovačkoj i izražavanje suverenih stavova, spremni smo platiti tu cijenu”.

Robert FicoSllovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

A Pontifex Maximus upravo potpisao odluku da unutar Katoličke Crkve Svećenici imaju obvezu , Blagosiljat 😱 istospolne parove 😱 😱 😱 !!!!???? Bojim se da će se Crkva raspast nakon ovoga 😔 ….

Darko
4 mjeseci prije

EU treba poslati Brisel u tri P:M. a onu ludu kravu Ursula na doživotnu robiju.

Sparkling
4 mjeseci prije

Fico i Orban u suštini ništa ne mogu promijeniti, oni su samo tračak nade, jedno svijetlo na horizontu koje se vrlo brzo može ugasiti ako se političke prilike i neprilike u njihovim zemljama promijene. (a “izuzetni” na tome rade punom parom) EU najviši dužnosnici (večina njih) je korumpirano ili ucjenjeno. Tu leži srž problema današnje EU. Naravno, od nekud se mora početi rješavati pitanje daljnjeg opstanka EU, Ovakva s ovakvim apsurdnim likovima na vrhu ne može još dugo. Nisam napisao ali znam da shvaćate onaj glavni problem. Am. će doći kasnije na red. No kad počistiš u vlastitoj kući onda je lakše riješiti probleme i s okućnicom. Ali…, što se to mora dogoditi da EU shvati da je potčinjena jednom hegemonu kojemu nije stalo do njezinog napretka i stvarne prijateljske suradnje, nego samo do profita kojeg većim dijelom ostvaruje izazivajući ratove širom svijeta a sada i na granicama EU. Pogledajte… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Solc je po kalendaru trebao ovih dana ici u Slovacku u posjetu premijeru, ali posto su slovaci izabrali pogresnog premijera odustao je od puta.

Max
4 mjeseci prije

Kao ni Mađarsku.

vanja
4 mjeseci prije

Кад је било да у коло уђете нисте питали за цену,али једно је ући,а друго из кола изаћи.

Janko
4 mjeseci prije

Gosp.Fico odlika moralnog čovjeka i državnika( vi se još trebate dokazati dali spadatev u tu kategoruju) jeste boriti se za svoje principe.Zato vas i pitamo a zašto poput Orbana ( mada mu zameram izlazak sa sastanka) niste ostali dosljedni svojim principima,nego ste se priklonili licemernoj većini

goran
4 mjeseci prije

e vi političari,imam ja jedno pitanje za vas.
ako vam nedaju što da mislite i što da govorite,pa koju vražlju mater ste u takvom savezu?

Hagar
4 mjeseci prije

Ma nije to jos nista od njega. Kulminacija bi mogla biti predstavljanje samog sotone kao bozjeg sina , andjela, kojeg tata nije volio, a jude kao ultimativnu zrtvu covjeka jer se netko morao izdati Isusa pa je on zrtvovao sebe i svoje ime.

Zvone
4 mjeseci prije

Jedan od rijetkih EU politika koji brine za svoje ljude.

Ico
4 mjeseci prije

Države ( nekada bile ) ulaskom u EU imaju ograničen suverenit, IDENTIČNO kao članice nekadašnjeg Varšavskog ugovora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI