Poljska je potpisala ugovor za skoro 500 lansera HIMARS

VBR M142 HIMARS
21 komentar

Varšava je odobrila planove za nabavku još 486 lansera artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) za koje se nada da će početi proizvoditi u zemlji počevši od kraja 2025. u zajedničkom poduhvatu sa američkim odbrambenim izvođačem Lockheed Martin Corp.

“Naš cilj je da stvorimo situaciju u kojoj će jaka poljska vojska zapravo odvratiti agresora, i mi ćemo to učiniti”, rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak u ponedjeljak u izjavi u kojoj je objavio naredbu HIMARS, navodeći uočenu prijetnju ruskog ekspanzionizma .

“Kao što sam više puta izjavljivao, u roku od dvije godine Poljska će imati najjaču kopnenu vojsku, a jedna od najvažnijih komponenti ove vojske biće raketna artiljerija”, dodao je .

Najnovija poljska narudžbina HIMARS-a planirana je za isporuku koja počinje krajem 2025. U kombinaciji sa kupovinom artiljerijskog sistema američke proizvodnje 2019. godine, najnovijim ugovorom će dobiti ukupno 500 HIMARS jedinica.

Međutim, zapadni vojni izvođači su se borili da održe korak s rastućom potražnjom za njihovim hardverom usred sukoba između Rusije i Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je ranije ove godine da zapadni vojni blok nije u stanju da proizvede artiljerijske metke dovoljno brzo da izjednači stopu pucanja Ukrajine.

Lockheed Martin je rekao da će sarađivati ​​sa poljskom industrijom na prilagođavanju kompleta modula lansera i punjača HIMARS koji će se montirati na kamione Jelcz 6X6 poljske proizvodnje.

Poljski izvođači takođe očekuju da će dobiti dozvolu za proizvodnju HIMARS municije. “Radujemo se što ćemo zajedno osigurati da Poljska i cijeli region budu ispred novih sigurnosnih prijetnji,” rekla je izvršna direktorica Lockheed Martina Paula Hartley.

Sukob u Ukrajini je takođe dao ruskim snagama dovoljno prakse u suprotstavljanju HIMARS sistemu. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u julu priznalo da je Rusija pronašla načine da ometa GPS sistem navođenja za svoje rakete američke proizvodnje, smanjujući njihovu efikasnost.

Ključni poljski izvođači uključeni u HIMARS program će uključivati ​​Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), Huta Stalowa Wola (HSW), WZU i MESKO. S obzirom da HIMARS lanser i pripadajuća municija koštaju oko 5,1 milion dolara, poljska opklada na sistem proizveden u SAD mogla bi se procijeniti na oko 2,5 milijardi dolara.

HIMARS baterije ugrađene u poljski artiljerijski sistem Homar-A na kamionu moći će da ispali šest raketa u brzom nizu na dometima od 70 kilometara (43 milje), rekao je Lockheed Martin. Kamioni će takođe moći da lansiraju projektile američkog taktičkog raketnog sistema MGM-140 (ATACMS) na dometima do 300 kilometara (190 milja).

HIMARSPoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Poljska se sprema za rat s Rusijom.

Toni
7 mjeseci prije

Shiiit 😀

Malcom
7 mjeseci prije

Glupi Poljaci narucuju sisteme koje su Rusi vec uvelike potisnuli u efikasnosti,a Amerikanci trljaju ruke.

nastran
7 mjeseci prije

prolupali?

7 mjeseci prije

Jel ima ko benastiji od ukrajinaca ? Ima !

Red Dog
7 mjeseci prije

Poljaci nameravaju postati Sile Evrope.
Nemci, koji su bili opsednuti stabilnoscu, su trajno sjebani posle sankcija. Francuzi dozivljavaju zadnji trzaj dekolonizacije. Ukrajina je prakticno mrtva.
Nazire se prostor za Poljsku.
Jenkima je drago jer imaju fanaticnog saveznika u Evropi. Istovremeno ih to zabrinjava, jer sta ako se taj fanatizam odmetne, kao Turska?

tihobl
7 mjeseci prije

Velika pljacka Evrope:

Италијани, са својим по БДП по глави становника, сада живе као у најсиромашнијој америчкој држави Мисисипију.

Француска стоји мало боље, па се после годину и по рата у Украјини и антируских санкција налази се између Ајдаха и Арканзаса.

Немачка, која је деценијама сматрана локомотивом европске привреде и „бисер индустријског потенцијала ЕУ“, живи као Оклахома.

Бивша америчка метропола, Уједињено Краљевство, сада је сиромашнија од сваке државе у својој некадашњој колонији.

А пре само петнаест година, у време економске кризе коју су изазвале САД, амерички и свеевропски БДП „по глави становника“ били су практично једнаки.

Zimek
7 mjeseci prije

Bolje da su uzeli kosilice.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Himars su Rusi rastrančirali još u 12. mjesecu.

Možda već mogu ubaciti kakvo poboljšanje u svoje sustave, ako tako nešto postoji.

ivan
7 mjeseci prije

Zar ima neko tuplji od tebe hahahahha.

Captain
7 mjeseci prije

Samo neka Poljska nastavi,mislim da Vladek neće imati strpljenja kao sa Ukrajinom mogao bi ih potaracati.

Dante
7 mjeseci prije

Poljaci su budaletine zbrisace ih sa karte kakav jad i čemer siju banksteri

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI