Poljska objašnjava zašto Ukrajina sada ne može u NATO

Zelenski i Duda - Ukrajina i Poljska
10 komentara

Kijev se ne može pridružiti vojnom bloku NATO-a sve dok traje njegov sukob s Rusijom, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Govoreći na Forumu Krynica u južnoj Poljskoj u srijedu, Duda je podsjetio na sastanak sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o budućnosti Kijeva u NATO-u u mjesecima koji su prethodili samitu bloka, održanom u Vilniusu u julu.

“Od početka smo, naravno, bili svjesni da je ovo veoma teško pitanje. Posebno je teško jednostavno zato što je u toku rat i svi smo svjesni da direktno prijem Ukrajine kao punopravne članice NATO-a u ovom trenutku ne dolazi u obzir”, rekao je on, a citirala je novinska agencija PAP .

Poljski lider je objasnio da bi zbog člana 5 NATO ugovora, koji predviđa da napad na jednu državu članicu izaziva odgovor čitavog saveza, blok morao da se pridruži sukobu u Ukrajini i bori se protiv Rusije ako Kijev sada bude primljen. .

“Bilo je očigledno da zemlje NATO-a neće pristati” na takav scenario tokom sastanka visokog profila u glavnom gradu Litvanije, dodao je on. Prema Dudinim riječima, cilj samita u Vilniusu bio je samo “da se Ukrajini otvore vrata NATO-a… kako Rusija ne bi mogla nogom da drži ova vrata”.

Poljski predsednik je odbio da prognozira kada će tačno Kijev moći da prođe kroz ova „vrata“, ali je obećao da će Varšava podržati svog suseda na putu ka članstvu u NATO „svom snagom“.

Nakon skupa u Vilniusu, Zelenski je kritikovao blok zbog odbijanja da uključi vremenski okvir za članstvo Ukrajine u završnoj izjavi na samitu. Pišući na društvenim mrežama, ukrajinski lider je ovaj propust nazvao “bez presedana i apsurdnim” i sugerisao da je “neodlučnost” po tom pitanju znak “slabosti” u alijansi.

Ukrajinski predsjednik je na kraju ublažio svoju retoriku, opisujući ukupni ishod samita kao “pozitivan”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u Evropskom parlamentu prošle sedmice da „Ukrajina nikada nije bila bliža članstvu u NATO-u nego sada“ zbog stvaranja Vijeća NATO-Ukrajina i ukidanja zahtjeva za Akcionim planom za članstvo Kijeva, kako je dogovoreno u Vilniusu. Međutim, nije dao vremenski okvir za pristupanje.

Moskva, koja na NATO gleda kao na neprijateljski blok i snažno se protivi njegovom širenju na istok, istakla je težnje Kijeva da se pridruži alijansi kao jedan od glavnih razloga za pokretanje vojne operacije u februaru 2022.

DudaNATOPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

“Kijev se ne može pridružiti vojnom bloku NATO-a sve dok traje njegov sukob s Rusijom, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.”
Na finjaka je rekao Ukrima da neće nikada ući u NATO nakon ovog krvavog rata sa svojim susjedima Rusima.
Nisu mogli niti prije, kamoli sada.
Ali ovima još ne dopire do ušiju.
Izgleda da mora prestati vojna i financijska pomoć NATO-a Ukrajini da bi shvatili.

Ovaj rat se završava dogovorom SAD i Rusije, ne prije studenog sljedeće godine kada se bira novi američki predsjednik.
A do tada tko zna koliko još mrtvih i obogaljenih u Ukrajini.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Ima jedan jako zanimljiv podatak.

Dok druge države izdvajaju oko 2% BDP-a na vojsku (izuzetak su SAD sa 3,5%, Rusija sa 4,1%, Saudijska Arabija sa 7,4% i Izrael sa 4,5% iz svima znanih razloga), što mislite koliko Ukrajina izdvaja za vojsku unatoč desetinama milijardi dolara i eura vojne i financijske pomoći iz SAD i Europe u ovih godinu i pol rata u Ukrajini?

Zapanjujućih 33,5%!

Podatak koji rječito govori da Ukrajina jednostavno ne može izdržati dugogodišnji rat sa Rusijom.

Xam
7 mjeseci prije

Mnogi misle da je danasnja Rusija naprednija od bivsega SSSR-a . Istina je da mnogim podrucjima nisu stigli niti na 50% onoga sto je bio SSSR naročito u Vojnom Segmentu. Pad 1990 je bio toliko strmoglav da niti napredak pod Putinom nije ublazio katarstrofu onoliko koliko neki misle. Ovaj rat to dokazuje. Nije pitanje jeli se Rusi brukaju? Pa svatko tko pozna Vojnu tematiku i Povijest zna da se Rusi vec temeljito brukaju jer Ameri za vrijeme SSSR nebi se usudili napasti niti kokosinjac na teritoriju SSSR. Pa cak i preko nekakvih proksija. Mogli su to za vrijeme rata u Koreji ili Vietnamu ali nisu smjeli jer tada SSSR barem 10 puta bio jaci od danasnje Ruske Federacije. Govorimo o zemlji koja je imala 280 mil stanovnika i drugi GDP od 1945 do raspada . Tako da nekoliko Hipersonicnih oruzja nije promjenilo cinjenicu da Rusija jos nije niti sjena SSSR.… Čitaj više »

Alex Keller
7 mjeseci prije

Poljska ima aspiracije prema ukrajinskom teritoriju koji je nekada bio njen. Tako da je izvjesnije da će Ukrajina prije nestati sa zemljovida, nego ući u NATO.
A sve te proče su samo ohrabrenje Ukrima da što više ginu.

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Duda pristaje status prijatelja Ukrajine zamijeniti za Lavov… 

Max
7 mjeseci prije

Točno jer nijedna zemlja koja nema stabilne i određene granice , ne može postati članica međunarodnih asocijacija.

Krle
7 mjeseci prije

Ma tko ih šiša, prati srpske portale, oni su to odmah objavili.

Krle
7 mjeseci prije

Da sad stane sukob, NATO će naći razlog da ne prime Ukrajinu ako im to nije u interesu. Bez Krima, s dodatnim gubitkom teritorija, te potencijalnim problemima ako Ukrajina bude nezadovoljna statusom, mislim da je neće lako primiti. Ako to bude interes primit će je bez pardona, mimo svakih pravila, makar i sa posebnim uvjetima koji će zaštiti NATO od direktnog sukoba.
Kako su ušle Hrvatska, S. Makedonija i Crna Gora u NATO? Sve po PS-u?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI