Poljska upozorava na ”teške” odnose s Ukrajinom

Poljska
13 komentara

Poljska nema želju ispuniti “očekivanja” Kijeva, rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller

Poljska neće žrtvovati svoje nacionalne interese za Ukrajinu, rekao je u utorak vladin glasnogovornik Piotr Muller za Poljski radio, komentirajući tekući spor između dvaju susjeda oko izvoza žitarica. Odnosi između Kijeva i Varšave neće nužno biti “loši”, ali će vjerojatno biti “teški” u nadolazećim mjesecima, dodao je.

“Savršeno dobro znamo da Ukrajina ima svoje vlastite gospodarske interese, uključujući i polje poljoprivrede”, rekao je Muller, dodajući da poljski dužnosnici “neće moći i ne žele ispuniti ta očekivanja Ukrajine”.

“Mi predstavljamo poljsku vladu, a ne ukrajinsku”, rekao je glasnogovornik. Tijekom proteklih mjeseci Kijev i Varšava bili su u sporu oko ukrajinskog poljoprivrednog izvoza, što je također rezultiralo nečim što je sada postalo diplomatski spor.

EU je prethodno suspendirao carine na ukrajinski izvoz u pokušaju podržavanja Kijeva u sukobu s Moskvom. Ovim potezom poljoprivrednici na visoko reguliranim tržištima u susjednim zemljama nisu se mogli natjecati s jeftinim kukuruzom, pšenicom i suncokretovim uljem, koje je dolazilo iz Ukrajine. Bruxelles je tada zabranio uvoz te robe, ali joj je dopustio transport kroz Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Rumunjsku.

Međutim, kada je moratorij EU-a istekao sredinom rujna, četiri nacije odlučile su ga produžiti na nacionalnoj razini, što je potez na koji je Kijev odgovorio podnošenjem pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je četiri zemlje za iskazivanje podrške Rusiji. Muller je u utorak zanijekao da bi Varšava mogla potpuno zamrznuti diplomatske odnose s Kijevom, ali je priznao da će nadolazeći mjeseci vjerojatno biti “teški” za dvije nacije. Također je nazvao “neke diplomatske geste” i izjave Ukrajine “neprimjerenima”. Ove su zabrinutosti “izravno” se odnose na Kijev, dodao je.

U ponedjeljak je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau upozorio da će biti potreban “divovski napor” kako bi se popravili odnosi između dviju nacija, dodajući da je povjerenje Poljaka u Ukrajinu “uzdrmano” pritužbom Ukrajine WTO-u i riječima Zelenskog, koje je izrekao u UN-ovoj Glavnoj skupštini. Rau je također rekao za televiziju Polsat da je odbacio sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Kijevu u ponedjeljak kako bi skrenuo pozornost na “razdoblje pada” u odnosima s Ukrajinom. Muller je umanjio značaj incidenta tvrdeći da iz njega ne treba izvlačiti “dalekosežne zaključke” i ustvrdio da dva susjeda nastavljaju komunicirati na dnevnoj bazi.

odnosiPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Ne treba im ništa vjerovati – običan predizborni trik vladajućih u Poljskoj jer su sljedeći mjesec parlamentarni izbori u Poljskoj.

18 mjeseci su 100% uz Ukrajinu, a sada najednom promjena retorike.

Ako opet pobijede, opet se sve vraća na staro.

tihobl
6 mjeseci prije

Nema sanse da poljaci zabrane uvoz blekrokovog zita.

abc
6 mjeseci prije

Poljska stvara namjerni konflikt sa Ukrajinom, da stvori uslove za zauzimanje ukrajinskog teritorija.

abc
6 mjeseci prije

za pola godine čete pročitati vjesti, u kojima če Poljaci opravdati vojnu invaziju na Ukrajinu sa izgovorom, da idu pomoči demokratskom režimu, koji se brani pred neonacistima desnog sektora i paravojnim neonacističkim formacijama. Poljaci če zauzeti svoje povjesne teritorije i zauzvrat počistiti dokaze zapadnih zločina.

Max
6 mjeseci prije

Nisu teški nego zatrovani.

Motorola
6 mjeseci prije

Ukrajinskoj armiji se bliži kraj. Sad če USA da u Ukrajinu pošalje poljske trupe zbog navodne poljske ugroženosti.

Motorola
6 mjeseci prije

Ovo je dobar momenat za Rusiju, jer može na svoju stranu pridobiti sve zapadne Ukajince koji mrze Poljake, od njih stvoriti vojsku i dati jim jaku vojnu pomoč u ratu sa Poljskom.
Klin se klinom izbija….

Red Dog
6 mjeseci prije

Morawiecki je rekao nesto zanimljivo.
„Razumem da jaki ekonomski interesi…“
Koji su ti interesi? Interesi Ukrajine nisu jaki. Mora da su zapadni. Zapad spekulise s tim zitom.

eks
6 mjeseci prije

Čudna neka ljubav. Čas je ima, čas je nema. Kao ono kada smo bili deca : sad me vidiš , sad me ne vidiš .

MNK
6 mjeseci prije

Nevjerojatno koliko glupana ima ovdje koji tvrde da Poljska ce zauzeti ukrajinsku teritorju 😀
Nisu oni mongolorusi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI