Poljski delirium tremens – Nakon Berlina želi ratne reparacije i od Rusije

novac
22 komentara

Na početku ovog mjeseca je Poljska službeno priopćila kako bi u bliskoj budućnosti Ured za pravnu analizu poljskog parlamenta mogao objaviti izvješće na temelju međunarodnih pravnih studija i mogućnostima poljskog službenog zahtjeva protiv Njemačke u kojem će Varšava tražiti nadoknadu štete za nikada isplaćene ratne reparacije od strane tadašnje Demokratske republike Njemačke.

Ranije je poljski ministar Antoni Macierewicz optužio Sovjetski Savez da je ”bio dosluhu s nacističkom Njemačkom”. Prema ministrovim riječima, ”glavni motiv borbe ustanka u Varšavi 1944. je bio vratiti Poljskoj status nezavisne, nacionalne poljske države”.

”To je ideja koja ujedinjuje cijelu Varšavu i Poljake, koji su se protivili njemačkom i sovjetskom barbarstvu. Oni su se morali boriti s dva neprijatelja istovremeno, koji se urotili protiv postojanja poljske nacije”, objasnio je Macierewicz.

Berlin je kasnije službeno odgovorio kako je za Njemačku pitanje reparacija ”zatvoreno pitanje”.

Poljska traži ratne reparacije i od Rusije

Sada su se poljski političari vladajuće stranke ”Pravo i pravda” još jednom ”prisjetili prošlosti”, te donijeli odluku da će i dalje tražiti ratne reparacije, ali ne samo od Njemačke, nego i Rusije. Veličina očekivanih uplata, za koje se Poljaci nadaju da će dobiti od Moskve, još nije poznata, ali političari tvrde da se radi o tisućama milijardi poljskih zlota, piše poljski list Dziennik.

Dužnosnici poljske vladajuće stranke kažu inzistiraju da Poljskoj, osim Nijemaca, naknadu za rate štete iz Drugog svjetskog rata moraju platiti i Rusi.

”Poljska treba tražiti od Rusije isplatu  ratnih reparacija”, rekao je zastupnik Stanisław Pięta.

Političar stranke ”Pravo i pravda” je sastavio listu ”svih zločina” počinjenih od strane Sovjetskog Saveza prema poljskim građanima. Također je govorio o uništavanju materijalnih i kulturnih dobara, što se vjerojatno odnosi na zgrade i spomenike uništene tijekom kampanje protiv nacista i bombardiranja njihovih položaja u ofenzivi Crvene armije.

Po njegovom mišljenju, Moskva treba Poljskoj platiti tisuće milijardi zlota, ali mora se izračunati točan iznos reparacija.

”Moramo očno procijeniti gubitke i potencijalne navode”, dodao je  Stanisław Pięta.

Slično mišljenje dijeli i zastupnica Małgorzata Gosiewska.

”Rusi su opljačkali industriju i umjetnička djela. Trebamo ih natjerati da plate ratnu odštetu”, rekla je Gosiewska.

Ranije su reparacije od Njemačke bile dio programa čelnika najvažnije političke stranke u zemlji, ”Pravo i pravda”. Jarosław Kaczyński je u srpnju rekao kako Poljska nije dobila naknadu za velike ratne štete i da reparacije nisu isplaćene do današnjih dana.

Slično je govorio i ministar obrane Poljske Antoni Macierewicz, koji je naveo da bi prema postojećim zakonima Njemačka sigurno trebala platiti odštetu Poljskoj, a poljska država se nikada neće odreći prava na naknadu ratne štete.

Zastupnik stranke ”Pravo i pravda” Arkadiusz Mularczyk je prošlog tjedna pozvao parlament da od Analitičkog zavoda traži informacije o mogućnosti da Poljska zahtjeva naknade zbog ratne štete počinjene od strane Njemačke. Ova analiza je trebala biti spremna do sredine kolovoza, zaključuje list Dziennik.

Stoga, barem kako tvrdi zastupnik Stanisław Pięta, Moskva Poljacima duguje tisuće milijardi zlota. Međutim, političar je okvirno naveo ”sovjetske zločine protiv poljskog naroda”, ne navodeći izvore niti za što točno traže naknadu. Ovu nedorečenost je uspio prikriti izjavom kako se još mora izračunati točan iznos štete i potencijalnih navoda o nespornoj krivnji Sovjetskog Saveza za ono za što Pięta optužuje Rusiju.

Sukob između Varšave i Berlina – Poljska traži nikad isplaćeni dio ratne odštete

 

Antoni Macierewiczratne reparacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Gle dobre ideje, ajmo poslati skupnu europsku tuzbu SAD-u za ratne stete u drugom svjetskom ratu. Cak je i jednostavnija procedura jer ne postoji pravni slijednik nego se radi o istoj drzavi.

Jirźi
6 godine prije

Se bum vas tužil ovi kak da su z hrvatskog zagorja

adadad
6 godine prije

ahahaha bas delirium tremens

bbbb
6 godine prije

E sad za paljenje Moskve od strane poljaka jel ono bi četiri puta rusi će tražiti pola Poljske. Ovi moroni slušali anglocioniste i najebali od Šiklgrubera a sad ih opet slušaju i opet će najebat. Kažu odnjeli industriju, koju industriju su oni imali, konje i krave.

nbava kua
6 godine prije

Nemojte pisati komentare protiv Poljaka.I od vas ce traziti da platite odstetu.

Sovoranola
6 godine prije

Ako bude neke isplate od strane Rusa, biti će to u kalibrima.

17 novembar
6 godine prije

mislim da je neko prodao staru pricu poljacima i ukrajincima da su super narodi da obnove svoja carstva sto su neki prije njih pokusali pa izgubili i ono sto su imali osim njemaca koji pretenduju upravo na ove teritorije i kad bi doslo do isplate njemci ne bi dali nista ili bi oprali pare dok bi rusi morali platiti svaki euro i mislim da iza ovoga stoji njemacka da vrse pritisak na rusiju oko nekoliko milijardi samo ne znam sto bi rusija platila ista i zasta . nesto slicno u bosni jevreji traze odstetu od preko 6 milijardi i to traszi drzava izrael a brisel postavlja ultimatum bosni da ako zeli u evropsku uniju mora platiti odstetu jevrejima koja je vec isplacena za imovinu u doba jugoslavije dok su nove vlasti unistavale dokumentaciju da bi ako isplate bude uzeli svoj procenat a znamo da sve pare idu u istu kasu… Čitaj više »

igi
6 godine prije

Voda je došla do grla ako se traži novac i na nemogućim mjestima…glavešine vide i osjećaju da je vrijeme debelih krava prošlo i da dolaze one mršave i bolesne…

Olja
6 godine prije

Pa ti majchice Rusijo i sledeci put oslobadjas “bratske” narode. Neka bude za nauk za sledeci put.

Miki
6 godine prije

Pravilno, zbog SZ je Poljska civilizacijski nazadovala.

fb slo
6 godine prije

Sanja svinja kukuruz,
ili bolje, evo vam k…

fenix
6 godine prije

Znam da nije vezano za temu ali danas je Njemacka kancelarka izjavila da ako Amerika napadne S. Koreju Njemacka nece stati uz nju. Ovo je vec veliko i mislim da treba otvoriti sampanjac.

Neko ime
6 godine prije

Ovog nema ni na buvljaku. Jesu bar nasli procjenitelje za prosjecnu poljsku placu;)
Pitanje je ko bi branio Poljake ako bi napali Ruse…

davor
6 godine prije

neka traže odštetu i od mongolskog carstva–đingis kana…

BeenGO
6 godine prije

Poljaci se baš trude da se što pre završi Severni tok 2, i da u doglednoj budućnosti ostanu bez gasa usred zime.
Ova pohlepa oko traženja ratne odštete, samo će još više približiti Rusiju i Nemačku, a kada se približe istorija je pokazala da se po Poljake nikad dobro nije završilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI