Poljska podsjeća Njemačku na brutalnost i naknadu za Drugi svjetski rat

Poljski predsjednik
22 komentara

Poljski predsjednik Andrzej Duda je bombardiranje grada Wieluńa, kojeg su njemačke trupe napale 1. rujna 1939. godine, nazvao ”primjerom njemačke brutalnosti”.

”Moramo osigurati da društvo zna istinu o Drugom svjetskom ratu i da ona ne bude zaboravljena”, rekao je u petak predsjednik Poljske Andrzej Duda, govoreći u Wieluńu na obilježavanju 78. godišnjice napada na zemlju od strane nacističke Njemačke, koji je označio početak Drugog svjetskog rata.

Poljski lider je ove godine, za razliku od ranijih obljetnica, odlučio kako neće posjetiti mjesto gdje su 1. rujna 1939. u 4:48 ujutro na poljsko vojno skladište na obali ispaljene granate s njemačke krstarice ”Schleswig-Holstein”, nego Wieluń, gdje su 1. rujna 1939. u 4:30 njemački zrakoplovi bombardirali poljski grad i ubili oko 1200 ljudi.

Ovaj je događaj Duda nazvao ”simbolom njemačke brutalnosti, kršenjem međunarodnih konvencija, napadom bez upozorenja na ljude koji su mirno spavali i podsjetio na razaranje bolnica i bombardiranje crkve”.

”Sve to bi se danas nazvalo terorističkim napadom. Bombardiranje uspavanog grada je barbarizam”, naglasio je Duda.

”Napad na Wieluń je strašan primjer rata i metoda kojima su se koristili Nijemci”, rekao je Duda, podsjećajući da je tijekom Drugog svjetskog rata poginulo više od 30 milijuna civila, od čega 6 milijuna stanovnika Poljske, različitih nacionalnosti.

”To je simbol Njemačke koja je pokrenula Drugi svjetski rat”, naglasio je poljski predsjednik.

Poljski predsjednik je izrazio nadu da će ovaj rat ostati pouka za svijet i da se više nikada neće ponoviti.

”Moramo znati i zapamtiti tko je bio žrtva, a tko je ubojica i agresor. I ne može se dopustiti da ovu temeljnu istinu s vremenom ‘ožbukaju’ takozvani pseudo-povjesničari. Ali, mi također moramo i oprostiti, jer je to temelj za dobrosusjedske odnose, jednako kao i naknada štete”, istaknuo je poljski predsjednik.

Andrzej Dudadrugi svjetski ratratne reparacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Kako je zgodno ovo selektivno sjećanje. Ne smije se zaboraviti da su Nijemci (nacisti, da budemo precizni) započeli rat i porobili Poljsku, ali se briše iz povijesti da su Rusi (SSSR, odnosno Crvena armija) porazili naciste i oslobodili Poljsku.

PERO
6 godine prije

Njemačka je izbjegla plaćanje ratne odštete osim nešto bivšoj Jugoslaviji i Grčkoj jer je odmah bila pod američkim kišobranom,njezin zapadni dio.Slična situacija na istoku je bila sa Japanom.Nisu plaćali ratnu odštetu ali su još i danas pod nekom vrstom američke okupacije.Što se tiće Poljske oni se nemaju što bunit jer su ju naplatili skoro četvrtinom njemačkog teritorija,nešto su ga izgubili na istoku na račun Ukrajine.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

A kad ukrajinski fašisti isto tako noću granatiraju narod Donbasa, pa ubiju pet, šest ljudi, pa nikom ništa, a to se dešava danas, u sadašnjosti, a Duda šuti, Merkel šuti, Macron šuti, svi šute… Šute jer su isto krivi koliko i oni koji ispaljuju granate.

dugi
6 godine prije

mora se uzeti u obzir da mnoge zemlje poljska grcka madjarska srbija itd trpe ogroman neposten pritisak njemackih americkih briselskih korporacijskih natovskih i drugih struktura na njihove nacionalne ekonomske kulturoloske i druge interese ti pritisci su neprijateljski po svakom osnovu te pojedine politicke strukture pokusavaju pruzati otpor na raznorazne nacine te je ovaj zahtjevpoljske samo jedan segment tog otpora koji vjerovatno trazi uspostavu ravnopravnih odnosa a ne ovakovih polukolonijalnih u tzv europi

Jim
6 godine prije

A da li je agresija kada ste zajedno sa yenkijima sudjelovali u invaziji na Irak. Njemacka da je pametna pa da vas napuca iz EU i onda vise nece biti razno raznih poticaja i povlastica.

octopus
6 godine prije

Kratko i jasno: APP (ako prođe-prođe).

Crveni Komesar
6 godine prije

Nemacka pod sovjetskom okupacionom zonom je platila punu odstetu.

bbbb
6 godine prije

A 3-4 puta spaliti Moskvu je primjer mirotvorstva poljaka………..

Keko
6 godine prije

…ovo zadnje njega žulja…

alan ford
6 godine prije

Poljska je pored baltičkih država, najveći korisni idiot američkih ratnohuškačkih hazarskih “neokonzervativaca”-neoconsa Supruga Andrzeja Dude je hazaraka. Duda je izgleda u nekom sukobu sa poljskom vladom stranke Kaczinskoga. Jer, on je odbio potpisati novi zakon o sudovima i sucima, koji je nedavno donijela vladajuća stranka. Zbog čega su iz Bruxellesa napravili dreku na poljsku vladu i zaprijetili joj sankcijama. Bivši poljski ministar vanjskih poslova, Radoslaw Sikorski, također je oženjen hazarkom, američkom ultra-cionisticom, Anne Apfelbaum, koja je ratna huškačica protiv Rusije i koja piše za cionističke listove Washington Post i New York Times. Nije mi namjera da revidiram povijest, ali čuo sam o tome, a o tome je pisao i mjerodavan čovjek kao ozbiljni analitičar Paul Craig Roberts, da službena verzija, ono- da je Njemačka prva napala Poljsku , nije istinita. Već je bilo obrnuto. Poljska je tada 1939. prva provocirala Njemačku (što naravno ne opravdava reakciju Njemačke i osvajanje Poljske),… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI