fbpx

Poljska podsjeća Njemačku na brutalnost i naknadu za Drugi svjetski rat

Poljski predsjednik

Poljski predsjednik Andrzej Duda je bombardiranje grada Wieluńa, kojeg su njemačke trupe napale 1. rujna 1939. godine, nazvao ”primjerom njemačke brutalnosti”.

”Moramo osigurati da društvo zna istinu o Drugom svjetskom ratu i da ona ne bude zaboravljena”, rekao je u petak predsjednik Poljske Andrzej Duda, govoreći u Wieluńu na obilježavanju 78. godišnjice napada na zemlju od strane nacističke Njemačke, koji je označio početak Drugog svjetskog rata.

Poljski lider je ove godine, za razliku od ranijih obljetnica, odlučio kako neće posjetiti mjesto gdje su 1. rujna 1939. u 4:48 ujutro na poljsko vojno skladište na obali ispaljene granate s njemačke krstarice ”Schleswig-Holstein”, nego Wieluń, gdje su 1. rujna 1939. u 4:30 njemački zrakoplovi bombardirali poljski grad i ubili oko 1200 ljudi.

Ovaj je događaj Duda nazvao ”simbolom njemačke brutalnosti, kršenjem međunarodnih konvencija, napadom bez upozorenja na ljude koji su mirno spavali i podsjetio na razaranje bolnica i bombardiranje crkve”.

”Sve to bi se danas nazvalo terorističkim napadom. Bombardiranje uspavanog grada je barbarizam”, naglasio je Duda.

”Napad na Wieluń je strašan primjer rata i metoda kojima su se koristili Nijemci”, rekao je Duda, podsjećajući da je tijekom Drugog svjetskog rata poginulo više od 30 milijuna civila, od čega 6 milijuna stanovnika Poljske, različitih nacionalnosti.

”To je simbol Njemačke koja je pokrenula Drugi svjetski rat”, naglasio je poljski predsjednik.

Poljski predsjednik je izrazio nadu da će ovaj rat ostati pouka za svijet i da se više nikada neće ponoviti.

”Moramo znati i zapamtiti tko je bio žrtva, a tko je ubojica i agresor. I ne može se dopustiti da ovu temeljnu istinu s vremenom ‘ožbukaju’ takozvani pseudo-povjesničari. Ali, mi također moramo i oprostiti, jer je to temelj za dobrosusjedske odnose, jednako kao i naknada štete”, istaknuo je poljski predsjednik.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
StarDam
Gost
StarDam
3 godine prije

Kako je zgodno ovo selektivno sjećanje. Ne smije se zaboraviti da su Nijemci (nacisti, da budemo precizni) započeli rat i porobili Poljsku, ali se briše iz povijesti da su Rusi (SSSR, odnosno Crvena armija) porazili naciste i oslobodili Poljsku.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  StarDam

I tvoje secanje je selektivno. Nemacka i Rusija su podili Poljsku na dva dela. Hajde sad pisi bajke kako nisam u pravu.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Ivan

Podelili, zeza me android.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Ivan

kako su je podelili? rezali nožen tortu u poljskin bojama?

PERO
Gost
PERO
3 godine prije

Njemačka je izbjegla plaćanje ratne odštete osim nešto bivšoj Jugoslaviji i Grčkoj jer je odmah bila pod američkim kišobranom,njezin zapadni dio.Slična situacija na istoku je bila sa Japanom.Nisu plaćali ratnu odštetu ali su još i danas pod nekom vrstom američke okupacije.Što se tiće Poljske oni se nemaju što bunit jer su ju naplatili skoro četvrtinom njemačkog teritorija,nešto su ga izgubili na istoku na račun Ukrajine.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  PERO

Ništa Njemačka nije platila ni Jugoslaviji ni Grčkoj. Ništa!

Hash
Gost
Hash
3 godine prije

Odštetu Njemačka može platiti samo Srbiji jer su nju rušili. Kao i navodni saveznici kasnije.
Ako sam učio ispravnu istoriju, a još pamtim i priče živih učesnika drugog rata kod nas, Slovenija i Hrvatska su Njemce dočekali cvijećem a ne puškama.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  Hash

Hrvati i Slovenci su oduvek bili na strani okupatora.Ovaj put su uz pomoć Nemačke prvi put dobili državnost.To su činjenice.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Činjenica je da su Hrvati bili najbrojniji u NOP-u a borbe u Srbiji su vođene nepunu godinu: početkom 1941. i koncem 1944.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Hash

A četnici?

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Hash

‘Troll’

ovaj hašoman s prstimirom je pokvareni provokator sa kolektivnim nabijanjima epiteta.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Ivo Lola,nisi dobro informisan o tome.Nemačka je isplatila ratnu odštetu Jugoslaviji. Imam kopiju toga dokumenta.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
3 godine prije

Dizalice koje stoje u riječkoj luci su dio ratne reparacije i potječu iz Hamburga.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  PERO

Zar ne plaća Njemačka i dan danas ratnu odštetu Izraelu?

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

A kad ukrajinski fašisti isto tako noću granatiraju narod Donbasa, pa ubiju pet, šest ljudi, pa nikom ništa, a to se dešava danas, u sadašnjosti, a Duda šuti, Merkel šuti, Macron šuti, svi šute… Šute jer su isto krivi koliko i oni koji ispaljuju granate.

dugi
Gost
dugi
3 godine prije

mora se uzeti u obzir da mnoge zemlje poljska grcka madjarska srbija itd trpe ogroman neposten pritisak njemackih americkih briselskih korporacijskih natovskih i drugih struktura na njihove nacionalne ekonomske kulturoloske i druge interese ti pritisci su neprijateljski po svakom osnovu te pojedine politicke strukture pokusavaju pruzati otpor na raznorazne nacine te je ovaj zahtjevpoljske samo jedan segment tog otpora koji vjerovatno trazi uspostavu ravnopravnih odnosa a ne ovakovih polukolonijalnih u tzv europi

Jim
Gost
Jim
3 godine prije

A da li je agresija kada ste zajedno sa yenkijima sudjelovali u invaziji na Irak. Njemacka da je pametna pa da vas napuca iz EU i onda vise nece biti razno raznih poticaja i povlastica.

octopus
Member
octopus
3 godine prije

Kratko i jasno: APP (ako prođe-prođe).

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
3 godine prije

Nemacka pod sovjetskom okupacionom zonom je platila punu odstetu.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

A 3-4 puta spaliti Moskvu je primjer mirotvorstva poljaka………..

Keko
Gost
Keko
3 godine prije

…ovo zadnje njega žulja…

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Poljska je pored baltičkih država, najveći korisni idiot američkih ratnohuškačkih hazarskih “neokonzervativaca”-neoconsa
Supruga Andrzeja Dude je hazaraka.
Duda je izgleda u nekom sukobu sa poljskom vladom stranke Kaczinskoga. Jer, on je odbio potpisati novi zakon o sudovima i sucima, koji je nedavno donijela vladajuća stranka. Zbog čega su iz Bruxellesa napravili dreku na poljsku vladu i zaprijetili joj sankcijama.

Bivši poljski ministar vanjskih poslova, Radoslaw Sikorski, također je oženjen hazarkom, američkom ultra-cionisticom, Anne Apfelbaum, koja je ratna huškačica protiv Rusije i koja piše za cionističke listove Washington Post i New York Times.

Nije mi namjera da revidiram povijest, ali čuo sam o tome, a o tome je pisao i mjerodavan čovjek kao ozbiljni analitičar Paul Craig Roberts, da službena verzija, ono- da je Njemačka prva napala Poljsku , nije istinita. Već je bilo obrnuto. Poljska je tada 1939. prva provocirala Njemačku (što naravno ne opravdava reakciju Njemačke i osvajanje Poljske), ali to je činjenica, koja je danas u službenoj hitoriografiji zabranjeni tabu. I to, kako kaže PC Roberts, Britanija i SAD, tada su nagovorili Poljsku da isprovocira Njemačku, i obećavali su pomoć Poljskoj, ali šipak, kasnije su ostavili Poljake na cjedilu i prepustili ih na nemilost Hitleru.
Tako se Poljaci i danas nude anglo-cionsitičkoj mafiji, kao korisni idiot, ali ovaj put protiv Rusije… Poljaci naivno misle da opet da će ih ta mafija zaštititi..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik