Varšava tvrdi kako postoji velika mogućnost da je ukrajinski projektil pogodio Poljsku

Andrzej Duda - Projektili
13 komentara

Poljski predsjednik Andrzej Duda kaže da “nema dokaza” da je projektil ispalila Rusija

Projektil, koji je u utorak navodno ubio dvoje ljudi u Poljskoj, najvjerojatnije su lansirale ukrajinske snage protuzračne obrane, objavio je poljski predsjednik Andrzej Duda. Rusko ministarstvo obrane prethodno je reklo da je njegova analiza fotografija s mjesta pokazala da je projektil bio iz sustava protuzračne obrane S-300 koji koristi Kijev.

“Najvjerojatnije je na teritorij Poljske pao projektil sovjetske proizvodnje 1970-ih. Nemamo dokaza da ga je lansirala Rusija”, rekao je Duda novinarima. “Postoji velika vjerojatnost da je riječ o ukrajinskoj raketi protuzračne obrane”, dodao je.

I Rusija i Ukrajina bile su dio Sovjetskog Saveza 1970-ih, pod vodstvom Leonida Brežnjeva rođenog u Ukrajini.

Duda je rekao da je to bio “nesretni slučaj”, a ne namjerni napad na poljsko tlo. Sugerirao je da je projektil pogodio Poljsku, kada su ukrajinske snage pokušavale presresti ruske napade.

“Ukrajina se branila, što je očito i razumljivo, također ispaljujući projektile čiji je zadatak bio uništiti ruske projektile u zraku”, rekao je Duda. “Dakle, ruska strana je definitivno kriva za jučerašnji incident.”

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je u utorak ispalilo salvu projektila na ukrajinske zapovjedne centre i lokacije energetske infrastrukture, ali je reklo da ciljevi nisu bili bliže od 35 km (21,7 milja) od ukrajinsko-poljske granice.

Ministarstvo je također priopćilo, prema fotografijama koje su objavili mediji, da je projektil koji je pogodio poljski teritorij bio iz sustava protuzračne obrane S-300, koje koristi Ukrajina.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Varšava neće pozvati na hitne konzultacije prema članku 4 NATO ugovora, koje su rezervirane za zabrinutost oko teritorijalnog integriteta i suvereniteta pojedinih članica.

“Ali opcija ostaje u našim rukama”, rekao je, dodajući da su vojska, policija i graničari stavljeni u stanje pripravnosti.

Andrzej DudaPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Postoji takodjer velika mogućnost da su poljski lideri ratnohuskacki jastrebi koji zele američke nuklearne projektile u sred zemlje..i koji vjerovatno zale Sha raketa,koja je pala sa Poljske strane granice,nije ruska i nije pobila vise ljudi.zbilja ne odbacujem tu mogućnost.zdravo.

Jednostavno receno
1 godina prije

Ovo ko u nadrealistima kada je barba peco ribu. Tako i ovi svaki sad nešto novo bubnu.

Sir Oliver
1 godina prije

A jučer vam nisu trebali dokazi za optužbe i dizanje tenzija u Gebelsovom maniru nacisti.
Kad je gazda rekao Mirrr Bobi marš u kućicu onda je sve OK.

Lucija, prva
1 godina prije

Gdje vidim ovoga, više ne stavljam komentare.

Max
1 godina prije

Shvatili su da bi rat protiv Rusije bio preopasan.

Bruno
1 godina prije

Ruske rakete su preko Finske, Švedske i Poljske trebale , s guza, udariti na Ukrajinu, pa su ih ukrainci išli presresti u Poljskoj. Bravo Zelenjava. Mora da si se školovao kod rvackog plenkijevića.

gargamel
1 godina prije

Onda govore mudrijaši, Putin budala. Za godinu dana će se članice krviti izmedju sebe, zar neko misli da će Orbanu da prodje ova fora.

Gnostik
1 godina prije

Ne dajem savjete dok me ne pitaš ali dajem preporuke bez da me se pita.
Preporuka
Ostani miran u oku tornada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI