fbpx

Varšava izračunala da joj Berlin duguje 690 milijardi eura ratnih reparacija

nacisti

Varšava je od Berlina zatražila da joj plati odštetu od 690 milijardi eura kao naknadu za ratne zločine i uništavanje tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, njemačke vlasti ne smatraju da su ovi  zahtjevi opravdani, budući da je pitanje naknada na bilateralnoj razini službeno riješeno 1953. godine, piše Contra Magazin.

U Poljskoj vjeruju da im Nijemci moraju platiti milijarde dolara reparacije za razaranja u Drugom svjetskom ratu, piše novinar Contra Magazina Michael Steiner.

Prema dogovoru iz 1953. godine u Londonu je pitanje reparacija Njemačke samo odgođeno do potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma između strana u sukobu, što se do danas nije dogodilo. Poljska, koja u to vrijeme nije sudjelovala na konferenciji u Londonu, ovaj sporazum ne smatra obvezujućim i već traži odštetu već nekoliko godina.

Kao što je izjavio zastupnik poljskog parlamenta Arkadiusz Mularczyk, 690 milijardi eura su “vrlo velik, ali opravdan iznos naknade za ratne zločine, za uništene gradove, sela i izgubljeni demografski potencijal”.

Međutim, Poljska zaboravlja da je tadašnja poljska vlada pozvala na rat protiv Njemačke, tvrdeći da je to njezin teritorij, pravdajući svoje tvrdnje s navodnim arheološkim podacima, prema kojima su stoljećima prije Slaveni živjeli na području modernog Berlina.

S gledišta njemačke vlade, poljski zahtjevi su neopravdani s pravnog stajališta, budući da je ovo pitanje riješeno 1953. godine.

“Udovoljavanje zahtjevu Poljske može dovesti do toga da i druge zemlje okupirane od strane njemačkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata mogu postaviti slične zahtjeve, koji će tada morati biti ispunjeni. Ovi zahtjevi mogu doseći čak 1000 milijardi eura”, zaključuje Contra Magazin.

Podsjetimo, Poljska je prošle godine tražila reparacije i od Rusije, tvrdeći, između ostalog, da je u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do kraja Hladnog rata Narodna Republika Poljska bila okupirana od strane Sovjetskog Saveza.

Rusija o reparacijama za Poljsku: Oni se vjerojatno šale

Varšava i ratne reparacije- Ako uspije, Njemačka može-tražiti svoj teritorij

Sukob između Varšave i Berlina – Poljska traži nikad isplaćeni dio ratne odštete

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije

Ja više neznam, dali je Hrvatska pobijedila ili izgubila u drugom svjetskom,da nebi netko od nas tražio odštetu?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Mesić jednom prilikom izjavio da je Hrvatska izgubila ali i pobijedila u WW2. Znači može i jedno i drugo iako se radi o apsurdu ali kad kaže Mesić onda svi apsurdi postaju mogući.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije

Dakle,kao i za dom spremni ,i zabranjeno i dozvoljeno..Sto još sve veliki mozgovi mogu smisliti?

Nena
Gost
Nena
2 godine prije

Veliki mozgovi!? Prije bih rekla isprani, prazni..

Putnik u prolazu
Gost
Putnik u prolazu
2 godine prije

Ovi rvacki katotalibani koji svršavaju na dom spremni valjda su zaboravili da su objavili rat USA i nikad ga završili a odštetu bi hrvati mogli tražiti od hrvata koji su izgubili rat, tj. ovih što galame za dom spremni pa da prodaju taj svoj dom i namire potraživanja onim Hrvatima kojima su ih uništili.
Zapravo, sve su to gluposti, koje odštete, da se nebi sjetili i prvog svjetskog rata ili Tatara koji su ostavili pustoš iza sebe ?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Kakvi maloumnici,mogu se samo nadati da svabama ne padne na pamet da ih ponovno okupiraju. A ako baš žele kruha bez motike,imaju rješenje: jednostrani izlaz iz nato-pakta-uštediće u 10 godina cca 25 milijardi koje bi inače ulupali u patriot rakete koje im trenutno uguravaju, u poboljšane f-16 I ostalu nepotrebnu gvožđuriju, plus Rusija će im na to ime prodavati plin po upola nižoj cijeni (jer će oni uštediti na obrani),što znači minimalnih 60-70 milijardi dolara,nit kopao nit orao. Samo malo mozga.

Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije

Dobro si to skonta ,samo je problem sta oni sa mozgom loše stoje.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Bilo bi lijepo kada specOps nebi radile.
I ja mogu zabit gol na barceloninom stadionu ako sam jedini čovjek na terenu.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Poljska je svoju reparaciju dobila skoro u četvrtini njemačkog teritorija.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

Poljaci su proterali su 7.5 miliona Nemaca sa anektovanih teritorija površine 101.000 kvadratnih kilometara.
Dobili su teritoriju malo manju od Islanda, a malo veću od Mađarske, etnički očišćenu, spremnu za kolonizaciju.

Kad vrate Nemačkoj teritoriju koju su dobili, onda mogu da traže reparacije od Nemačke, jer bi u teoriji internacionalng prava to mogli da učine. Pa bi nakon toga (opet u teoriji) morali odštetu da umanje za ovih 7.5 miliona proteranih i njihove imovine.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

Još se dovinuh…
Opet u teoriji, možda i imaju pravo da traže reparacije, ali za beli i lila deo teritorije sa donje mape.
comment image

1. Roze deo su dobili kao deo reparacija
2. Lila deo je bio njihov i pre
3. Sivo je Nemačka platila reparacije bivšem SSSRu

A onda bi Ukrajina i Belorusija tražile reparacije za sivi deo koji su dobili na osnovu Nemačke pobede Rusije u WW1, jer su do tuda došle nemačke trupe. SSSR je to smatrao okupiranom teritorijom na kojoj je pre WW2 bilo preko 70% Belorusa i Rusina (ne-Poljaka)…

I onda počinje vrzino kolo…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

A Srbi bi bili zadovoljni i sa nekoliko stotina hektara – onih na kojima su Mercedes i Audi 😉
Ne isplati se biti dobrodušan :)))))

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Proterali? Malo si grub. Svako etničko čišćenje koje amenuje globalna elita zapravo i nije etničko čiščenje.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

@Zvrk Proterivanje je tačan pojam, u anglosaksonskom pravu opisan kao “expulsion”
Etničko čišćenje i proterivanje je rezultatski jedno te isto, ali prvo je nelegalno, a drugo nije.
U svakom slučaju, pogrešio sam što sam gore napisao “etnički očišćenu” jer je Poljska to ostvarila legalno pa ne može da bude reč o etničkom čišćenju. Trebao sam da napišem “raseljenu”, tako je tačnije.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Pa nije bas tako. Reparacija ti je lova za sve sto je ubijeno i unisteno tokom agresije i okupacije a aneksija teritorije je pravo pobednika ( priznata od Nemaca) a tim vise sto se radi o predrartnoj spornoj teritoriji koja je izmedju ostalog bila povod agresije. Tako ti je od Kurila do Poljske i Kalingrada. Poljski argument je da nisu dobili reparaciju jer je pitanje resavano u doba Varsavskog pakte pa je po njima Moskva oprostila reparaciju Poljske na ustrb Istocne Nemacke. Ovo sto Poljaci talasaju treba gledati tako da su u EU oni i Baltik USA pudlice pa laju na Nemce svaki put kada je plin vazna tema. Da obustave severni tok nnikada vise ne bi culi ova trabunjanja

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

@Oko, pa ne može Poljska da traži reparacije od Nemačke za celu teritoriju kakva je bila od 1919-1939 plus deo koji su anektovali od njih samih!
Kažem kako Nemačka nikako ne može da plaća reparacije za roze deo teritorije jer je to pre agresije bilo Nemačko i naseljeno 90% sa Nemcima prema svakom popisu Vajmarske Republike. Nijedna država ne može da izvrši agresiju na svoju teritoriju pa još da za to drugoj državi plati reparacije.
Takođe, nemačka je za sivi deo teritorije platila reparacije SSSRu. Plaćanje reparacija “u duplo” ne može da postoji.
Argument Poljske da je Moskva, a ne Varšava, oprostila dug je tzv. “cherrypicking”.
Ako se odriču Moskovske odluke o oprostu duga, neka se odreknu i Moskovske odluke o anektovanju teritorije istočno od reka Odra-Nisa. Malo doslednosti ne bi škodilo.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Apaš- Upravo su to Njemački argumenti. I nema se tu što dodati. Reparacija je plaćena ili oproštena, granice takve kakve su i točka. Dobra ti je ova “u duplo”, jer je to to što Poljaci hoće. Teritoriju zadržati i još novce dobiti. Ako bi Njemačka pristala to bi izazvalo poplavu sličnih zahtjeva širom Europe i najvjerojatnije reprizu WW2.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

@Piretis Ne može Poljska i pare i jare, uprošćeno rečeno…

Oko
Gost
Oko
2 godine prije

Poenta je da je prica oko repnaracije besmislica koja se sasvim slucajno pominje u vreme kada je Gasprom zavrnuo ventil Ukrajini i sluzi za talasanje javnosti jer su Nemci ozbiljni sa severnim tokom sto Ameri gledaju kao izdaju interesa a Poljaci su na USA povodcu. U bliskoj buducnosti cemo citati kako Brisel zavrce neki fond Poljacima ili ih suspenduje iz neke EU institucije ( shatro zbog pravosudja ili politike oko izbeglica ) i taj ping pong ce trajati dok ne potece gas novim gasovodom. Nije valda da neko ozbiljno misli da postoji promil sanse da Nemci uopste pomisle da isplate 1000bil Poljskoj na ime reparacije? Sto se tice tzv proterivanja Nemaca , 44 je bundestag usvojio zakon koji obavezuje sve Nemce folksdojcere da se vrate u fatherland i pomognu odbranu i nije bilo hocu/necu nego su Nemackim zakonom bili obavezni. Tako da potomci tih “proteranih” mogu da traze reparaciju iskljucivo od Nemacke.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

Vaterland se smatralo ovo crveno na mapi. Na povratak su se pozivali Nemci van crvene teritorije.
comment image

Nacistički plan kolonizacije je bio da se nasele Nemačke elite na što većoj površini. Onda bi te elite koje bi činile 5-20% stanovnika nekog regiona upravljale istim. Nacisti su 1944 videli da tzv. “minority rule” neće biti moguć pa su tim zakonom pozvali Nemce da nasele Vaterland i da na anektovanim teritorijama gde je Nemaca već bilo 5-20%, podignu procenat Nemaca za koliko je više moguće. Hteli su da koncentrišu ljudski potencjal na manjoj teritoriji, umesto da ga šire po većoj.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Poljkska vec duze vrijeme kidise na Njemacku,radi S.Toka 2, a zna se da je to naputak sa zpada.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Ništa od toga jer onda bi svi tražili. Grčka je prije par godina potegla pitanje što su oni Njemačkoj oprostili dio ratnih reparacija a ovi njima niti za euro da popuste. Merkelica i njeni ekonomisti se pravili blesavi kao da nemaju pojma o čemu se radi. Previše je vremena prošlo da bi se sada išta tražilo. Ovo za SSSR je isto smiješno jer su sami Poljaci sudjelovali u vlasti i realnije bi bilo reći da su u to vrijeme bili satelit SSSR-a. I nije to samo Rusija nego 15 novih država koje su činile SSSR a sada su pravne sljednice. Pitanje je u kolikom omjeru bi svih 15 država bivšeg SSSR-a trebale isplatiti što Poljska traži? Znači ništa ni od toga.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Moramo imati razumjevanja prema Poljacima, ipak moraju nekako namaknuti novac za američki LNG plin. Pa makar kroz nerazumne zahtjeve koji su na razini ukrajinskog mentaliteta.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

.

Dundić
Gost
Dundić
2 godine prije

A jesu li uračunali teritorij današnje zapadne Poljske sa Breslauom, čisti njemački teritorij, koji su zahvaljujući Sovjetima dobili 1945 ?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

DUNDIĆU, nekadašnja Kraljevina Poljske i Litve je u 18-tom stoljeću naglo oslabila, nakon šta je barem dva stoljeća bila velika srednjeevropska i općenito evropska sila. Bila je podijeljena tri puta, a konačno je nestala kao politička činjenica 1795 godine. Sa istoka je dio zauzela Ruska Carevina, na jugu Habsburška (Austrijska) Carevina, sa zapada najveća njemačka zemlja toga doba, Kraljevina Pruska. Kasnije, kada je nastala ujedinjena Njemačka 1871, Pruska postaje dio nove njemačke carevine.
Valja primijetiti da su Poljaci, koji su jedan od najvećih po brojnosti evropskih naroda, opstali u Ruskoj Imperiji i Habsburškoj Monarhiji, što se ne bi reklo za dio Poljaka u Pruskoj, odnosno kasnijoj Njemačkoj.
Zato tvoja primjedba da su dobili čisti njemački teritorij, hm, a gdje su nestali Poljaci sa tih njemačkih teritorija? Gdje su nestali kroz 19-to stoljeće, do obnove Poljske 1918 godine? Kako su opstali u Ruskoj Imperiji i Austro-Ugarskoj Monarhiji, ali ne i u Njemačkoj? Ok, barem Nijemci imaju iskustva sa etničkim čišćenjima, tjeranjima i asimilacijama onih koji nisu Nijemci. Pa su tako i ti Poljaci sa njemačkog dijela ranije Poljske – valjda isparili u atmosferu?

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

@zlatan Edukuj se.
Nije tačno kad kažeš da Poljaci nisu opstali u Prusiji, Nemačkom Carstvu, Vajmarskoj republici itd.
Prusija, pa i Nemačka su pravne slednice Svetog Rimskog Carstva čija granica postoji od 1155 dakle od 12. veka.
comment image

Poljaci su opstali i u Pruskoj i u Nemačkoj Carevini. Nakon poraza Nemačke carevine u WW1, Poljska je dobila deo nemačke teritorije gde su Poljaci bili u većini
comment image

Dakle, Nakon WW1, istočnu nemačku granicu su vratili na granice iz 12 veka. Da li je tamo ostalo Poljaka? naravno da jeste, kao što je i sa druge strane ostalo Nemaca, ali cca 80% jednih prema 20% drugih daje većini za pravo.

Kao što vidiš, Poljaci jesu opsatli i u Ruskoj i u Autrijskoj i u Nemačkoj Carevini, a od svake od njih su dobili deo teritorije. Da nisu opstali, ne bi tu teritoriju ni dobili.

Pričaš gluposti i širiš mržnju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

APAŠE, ne pričam gluposti, već istinu. To Sveto-Rimsko Carstvo je govnu brat, nikada nije bila država, već nešto bezveze. Od propasti onog starog Rima, Evropa je stalno u nekom političkom kaosu i previranjima. Toliko je država i državica protutnjalo evropskim kontinentom, da te muka uhvati kada ih počneš brojati. Pa samo u našem kratkom životu doživjesmo nestanak jednih i nastanak drugih država. Ne bih se kladio ni za nekoliko novčića, da nećemo imato još promjena!
Da, znam ja da je nešto Poljaka opstalo u Prusiji i kasnijoj Njemačkoj, ali to je malo više od ništa. U usporedbi sa Ruskom i Habsburškom Carevinom. Nego ako ćemo već o tome, znaš li moj Apaše, da je Njemačka Carevina od nenjemaca tražila da postanu Nijemci? Da prestanu govoriti svojim jezikom i imati svoja imena ili … odlazite. To je napravljeno i Francuzima na zapadu i Poljacima na istoku. Odakle među Nijemcima nemalo prezimena koja završavaju na slavenskome – SKI ?
Sličnu praksu radila je i Kraljevina Italija nakon Prvog rata u Istri. Postanite Talijani ili marš!!! Pokojna supruga splitskog legendarnog novinara Miljenka Smoje, Lepa Smoje, rođena je u Zadru. Pošto je Zadar te 1920 godine Rapalskim ugovorima pripao Italiji, od svih su tražili da postanu Talijani ili mrš…. Njen otac i majka Hrvati, ali veliki Jugoslaveni to nisu htjeli i odselili su iz Zadra u Split, i ona kao mala beba od nekoliko mjeseci. Živila je 97 godina. To je samo jedna od priča, za koju znam iz prve ruke.
Apaše, ne širim mržnju, mržnju su širili velikonjemački rasisti ili u ovim našim primorskim prostorima, velikotalijanski fašisti i rasisti.

Apaš
Gost
Apaš
2 godine prije

@Zlatan Žao mi je, ali to što pričaš jednostavno nije tačno. Iz tvojeg govora izvire neznanje…

Sveto Rimsko Carstvo jeste bilo država u svakom pogledu. Naslednica Franačke države Karla Velikog sa političkom strukturom i organizacijom konfederalne države, sopstvenim zakonima, novcem, vojskom… Imaš pravo da nije bila autokratska država kao npr. Vizantija, Rusija, Engleska, Francuska itd. Glavna komponenta SRC su bile kraljevine i kneževine. Najveća kraljevina je bila Nemačka Kraljevina (Regnum Teutonicum) i po stanovništvu i po ekonomiji. Od tog Regnum Teutonicum su potekli Teutonski vitezovi koji su osvojili Pomeraniju i Prusiju prethodno “divlji istok” naseljen poganskim Baltičkim plemenima, najglavniji su bili Prusi. Teutonci su Pruse uništili vojno, a ostatke asimilovali i preuzeli njihovo (baltičko) ime. Originalni Prusi su bili srodni sa Litavcima i Letoncima.

Dalje, Poljaka je u Prusiji ostalo jako puno. Grad Poznan (nem. Posen) i njegova okolica kao i provincija Posen je bila većinski Poljska i zato je nakon 1919 pripala obnovljenoj poljskoj državi. Donja Šlezija je takođe bila većinski Poljska, grad Katowice pa je deo nakon 1919 pripao Poljskoj. Zapadni deo oko grada Opole (nem. Oppeln) je odbio da se priključi Poljskoj iako je bilo mešano stanovništvo. Tačnije, bilo je preko 3 miliona Poljaka, a 3.5 ako ubrojiš Mazurane i Kašube koji i danas kažu da su posebni, kao kod nas Vojvođani ili npr. Istrijani. Sledeća manjina po brojnosti su bili Francuzi sa tek 250 hiljada duša. Ostalih manjina je bilo kao kišnih kapi, ali Nemci su činili preko 90% stanovništva i naseljavali preko 75% teritorije. Prilično homogena država. Što se tiče prezimena na SKI to je pre WW2 bila većinom Pruska aristokracija, mešanih korena, germanizovana. Prusi i Nemci nisu imali nikakvih problema sa takvima, dapače, hteli su da se svi Balti i Sloveni germanizuju, nema govora o rasizmu. Ovo je jednako kao npr. turčenje u Osmanskoj imperiji. Sultanu nije bitno što je Mehmed paša Sokolović bio Srbin, kad se poturčio postao je Turčin. Tako i u Nemačkoj carevini. Ostatak ovih na SKI su Lužički Srbi (Sorbi ili Wenden) oko Dresdena (Draždane) i Cottbusa (Košebuz) koji su autohtona Slovenska manjina.

Nemačka Carevina je kao i svaka druga carevina od carevih podanika tražila da budu lojalni Caru koji je bio Nemac i provodio je politiku germanizacije. Biti lojalan Caru u ondašnje vreme značilo je biti kao i Car. U Rusiji dakle biti pravoslavac, pisati ćirilicom i pričati ruski, u Turskoj dakle biti musliman, pisati arabicom i pričati turski, a u Nemačkoj biti protestant, pisati latinicom i pričati Nemački. Nema tu rasizma, nego je 1800ih takvo bilo shvatanje države i nacije.

Kad smo kod Poljaka… Znaš li ti da su u Ruskoj Carevini Poljaci takođe bili proganjani? Svi toponimi na poljskom su promenjeni, nisi smeli da se izjašnjavaju Poljacima, da pišu latinicom (i danas u Ruskoj Federaciji važi praksa da svi moraju da pišu ćirilicom), pokušali su da ih prevedu u pravoslavlje itd, uskraćivali su trgovačke licence, zabranjivali rad itd. Dakle, u Rusiji još gore nego u Nemačkoj, jer ko će koga ako neće svoj svoga, Sloven brata Slovena… Jedino gde su imali nekog mira je bila Austrijska Carevina jer su Austrijanci eto slučajo bili katolici kao i oni pa ih barem radi toga nisu proganjali, ali su bili izloženi blagoj germanizaciji (služba i uprava isključivo nemački, dok su ipak imali svoje škole i kulturu).

Dotakao si se i Francuza pa moram da pomenem kako su tek oni francizovali SVE i svakog. Francizovali su celu državu Belgiju, delove svoje države Okcitaniju, Provansu, Bretanju, Korziku, Alzas itd. Temeljito su ih francizovali tako da ovi više ni ne znaju da su još 1800 pre revolucije imali svoj jezik i kulturu. Proguglaj Vergonha.
Samo da spomenem najveće svetske kolonizatore Engleze koji su od Irske napravili da jedva 5% Iraca priča svoj keltski jezik. Ima još primera

Nacionalizacija i asimilacija ljudi, imena i prezimena nije nikakva novost.
To su radili sve države, pre WW2 i pre osnutka UNa i povelje o pravima. Nemoj da mešaš imperijaliste i fašiste tj. kruške i jabuke.

Ukratko, edukuj se.

jetflash
Gost
jetflash
2 godine prije

odštetu traži pobjednik tj onaj kojem je potpisana kapitulacija.

Nena
Gost
Nena
2 godine prije

Poljaci izgubljeni u bespućima povijesne zbiljnosti

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Poljska je imala doista negativna iskustva u Povijesti. To se uglavnom odnosi na 4 ili 5 podjela Poljske, bukvalno podjela. Učesnici u podjelama; Prusija (Njemačka), Habzburška monarhija, Carska Rusija, pa na koncu i SSSR. Znam da to zvući frustrirajuće, poglavito Poljacima, ali, uvijek ali. Koja zemlja ili nacija, narod nema frustrirajuća iskustva? Niti jedna, bez nabrajanja u nekom trenutku loša iskustva imali su svi od Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, “Mi” na ovim prostorima, Njemačke pokrajine i Kraljevstva sve do ujedinjenje i na kraju Rusije. Ponašanje Poljske prema dva “velika susjeda” je u najmanju ruku iskompleksirano, gotovo neprijateljski prema Rusiji i Njemačkoj. Mi sa sigurnošću ne možemo predvidjeti budućnost. Iz tog razloga preporučio bih Poljacima da se, oprostite, “ne preseravaju” i nepotrebno ne kače sa Nijemcima i još više s Rusima. Na taj način negativno vidim i nepotrebnu akciju i “savjetovanja” glede “Ukrainske” krize od strane Hrvatske. Zato Poljaci pamet u glavu i ne odrađujte prljave poslove prema Rusima i Nijemcima za račun drugog. Nuzgred Poljska je učestvovala u “podjeli” Češke.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Poljaci nisu slucajno dijeljeni od susjeda ,Poljaci su stare prekaljene katolicko vatikanske mutikase .

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Ma Na “tom teritoriju”..su se sukobljavali interesi; Germana- Teutonski red, Slavena katolika, Slavena pravoslavaca, Vikinga, Šveđana, a tu su još i “mali” Litvanci, Latvijci, Estonci, Ruteni, Stanovnici zapadne Urajine, Rusije…Treba vidjeti cijelu povijest i prije bitke kod Tannenberga, također i bitke kod Grunwalda, 1410., preko Sjevernog rata 1700-tih, pa podjela Poljske do II Svejetskog rata. Također svi pokušaji upada u Evropu išli su preko granica Poljske, Mongoli, Tatari, Turci i drugi..i onda se slučaj tog teritorija zakomplicirao.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

GOOD, kada su to Mongoli i Tatari jurišali preko Poljske? Turci jesu jednim dijelom doprli do juga ondašnje Poljske, ali koliko ja znam, to su ionako bili “poljski” teritoriji koje su oni zgrabili i oteli drugim narodima (Ukrajincima, valjda dio Rumunjima)
Jesi li zaboravio da su poljski katolički vladari svim silama pravoslavne pokorene Ukrajince i Bjeloruse pokušali prevesti u katolike? Dio jesu, to su grkokatolici.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Jagelovići (negdje i Jagelonci) (lit. Jogailaičiai, polj. Jagiellonowie, bjelorus. Ягайлавічы, mađ. Jagellók, češki: Jagellonci, lat. Jagello ili Jagellon) su poljsko-litavska dinastija, ogranak litavske dinastije Gediminida, koja je vladala Litvom od početka 14. stoljeća. Dinastija je u 2. polovici istog stoljeća stekla kraljevsku vlast nad Poljskom (1386.–1572.), a poslije su proširili vlast i nad Ugarskom i Hrvatskom (1440.–1444. i 1490.–1526.) te Češkom (1471.–1526). Poljska i Litva sa Ugarskom je doista pod porodicom Jagelović vladala cijelim područjem od Baltika do Jadrana i Crnog mora.. Pa naravno da je prema toj porodici bilo otpora u današnjoj Ukrajini. Hetmani sa jugoistoka Ukrajine sve do Rumunjske ratovali su protiv Poljaka. Ratovi za taj prostor trajali su manje više neprestano sa istim učesnicima Nijemci na sjeveru, “Ukrajinski” Hetmani na jugu i Rusi, Moskovljani na istoku.1612. čini mi se Poljaci zauzima ju u ratu čak Moskvu.. U to vrijeme Poljska već bira kralja na godišnjoj razini i naglo slabi što susjedi koriste. Taj teritorij je u to povijesno vrijeme bio prilično nedefiniran (neko je stavio animaciju karte Poljsk-Litvanske države). Zbog svega navedenog cijeli taj teritorij Istočne Evrope je fluidan i nedefiniran, sve do danas. Treba pogledati teritorij Ukrajine, Poljske, Kalinjingradska oblast, (Moldavija, Galicija, Besarabija, Bukovina ). Problem u Ukrajini je posljedica takvih povijesnih okolnosti…Današnje granice su povučene 1945. Da li su pravedne danas za Poljake, Nijemce “Ukraince”, Ruse ? Raspad SSSR-a, je dodatno zakomplicirao stanje na Istoku Evrope. Tko je problem? Ukrjina koja je iznutra podijeljena iz povijesnih razloga.
P.S. pisano pod umorom od rada cijeli dan., vjerojatno ima grešaka u pisanju.
Pa naravno da su Rusi i Poljaci bili Evropska brana provalama sa istoka, svim provalama.

Laki
Gost
Laki
2 godine prije

Takođe veliki su Slaveni,Nema većih Panslavista od njih, da se ujedine sve slovenske zemlje.
Čak je i himna SFRJ ustvri prepevana himna Poljske.
Vera nas razdvoji i mnogo će vekova da proteče dok se ne opametimo, samo da za neke ne bude kasno.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

To je prepjevana slovačka himna koja je postala panslavenska himna.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

LAKI, jesi li siguran da su većina Poljaka baš toliki panslavisti? Nisam siguran, ja mislim da su oni prije svega samozaljubljenici u sebe same i “veliki” katolici.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Pogledaj kako su je “dijelili”,kako se samo “dijelila” na teritoriji Rusije!
https://youtu.be/740XiYNIvQs

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

GOOD-e, zaboravljaš da je ranija poljska kraljevina bila u jednom dužem razdoblju moćna srednjeevropska sila, od Baltika do Crnog mora, koja je itekako tlačila sve živo oko sebe. Zaboravljaš da su poljski osvajači koliko ja znam, u 17-tom stoljeću, najmanje dvaputa osvajali Rusiju i spalili Moskvu…ma sve ok, tipično za Evropu toga doba.
Zaboravljaš da poljski kraljevi, dugo vremena držali pod svojom vlasti veliki dio Ukrajine, i da su Ukrajinci dizali bune protiv okrutnih poljskih vladara. Opet sve u skladu sa tim vremenima. Ali,samo želim naglasiti, da nisu ni ti Poljaci baš cvijeće i nevinašca.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Veliki minus za redakciju zbog brisanja komentara, posebno posle dodatnog pojašnjenja.

žrec
Gost
žrec
2 godine prije

Slažem se. Kad se krene s brisanjem zbog nečijih stavova, uvijek će se postaviti pitanje kriterija. Recimo ovaj Žukovljev komentar iznad također zaslužuje brisanje zbog šovinističkih stavova prema Poljacima. Ja ne zagovaram brisanje osim ako nije riječ o psovkama, ili eklatantnom govoru mržnje.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Mislim da glavni razlog brisanja onaj koji se nadovezao na tvoj komentar i pokušao da pokrene nacionalistička prepucavanja ,ako mislimo na isti ,onaj prvi koji si napisao.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Pardon-odgovor Šumadincu a ne Žrecu.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

@Tadmure ne bi smjelo biti tabu tema, normalni ljudi mogu o svemu razgovarati pa i tim nesretnim balkanskim ratovima i nacionalizmu. Ako to ode u vrijeđanje onda se briše ali ovako ispade Shumadinac jednako kriv kao i oni koji su eventualno počeli s budalaštinama.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Nije lak posao držati komentare u okvirima normale, to je sigurno. Na sreću ovde je uzuzetno tolerentna atmosfera uz retko dobar humor. Sinoć sam na komentar Umpah Pah-a “Zasto Britanija uz LGBT treba LNG?” plakao od smeha (odgovor EU dsmr-a je bio isto tako dobar 🙂 Sad, kruto tumačenje bi gore navedeni komentar moglo svrstati u “antihomistički” ali sasvim je jasno da nije i poznajući stil Umah Pah-a jasno je šta je hteo – da nas sve zabavi. I uspeo je u tome fenomenalno – tako da mu i “najortodoksniji gejevi” ne bi zamerili. Zato mislim da se oko cenzure mora voditi mnogo više računa.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Shumadinac:Hvala, smatram da je smijeh odlicno oruzje protiv krutosti svih politika.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Pa dobro taj LGBT je sada više ideološko pitanje (rodna ideologija). Onda ni mnogi tekstovi na portalu ne bi prošli jer su vrlo oštri prema tom pitanju što mi je inače jako drago u moru LGBT propagande. Napisat ću vrlo blago: Raznorazne sklonosti u spolnom ponašanju pojedinaca ne mogu se smatrati temeljnim ljudskim pravima.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

PERUNE, daj pobogu, je li dosta više u svemu spominjati te lgbt ili kako se već zovu? Znam lika, ima problem sa oduzetom imovinom, počneš s njim o krumpirima ili jajima, on završi na tu svoju imovinu. Tako i to stalno spominjanje lgbt. Ovdje je priča o nekoj poljskoj odšteti iz rata.
Nije riječ o spolnom ponašanju, već o temeljnim ludskim pravima, da se ljude ne proganja na temelju posve nevaćne činjenice je li homo ili lezba. Nećemo valjda natrag u srednji vijek i spaljivati na lomaču nekoga samo zato jer je lezba ili homo?
No, dobro, takva razmišljanaj srednjevjekovna ionaku su već završila na smetlištu povijesti. Još kada odumru stare generacije, stidit će s esvojih predaka zbog gluparija.
Jednako kao što su nekada za ljevoruke tvrdili da su od vraga ne od boga, ili su ih mlatili štapom po lijevoj ruci i prisiljavali da pišu desnom. Ili su im vezivali lijevu ruku i prislilno ih mučili da pišu desnom. To su sve radili u mračnoj prošlosti. I, šta je bilo? Niti jedan ljevak nije postao dešnjak.
Predlažeš li te metode za ljevoruke i pederčiće?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Perun- Da, može se razgovarati o svemu. Ali nismo mi Finci ili Šveđani nego Balkanci. A ratovalo se tu, u zadnjih sto godina tri puta. Pa ako ne odredimo limite (svete krave) za čas ćemo imati prepucavanja po nacionalnoj osnovi, prijetnje, vrijeđanja.
P.S. “normalni ljudi”? Svi smo mi normalni većinu vremena, ali onda nas nešto “načne” ili imamo žutu minutu pa se iskalimo na nekom ni krivom ni dužnom. I nije isto sjedimo li nas dvojica u kafiću i ukrštamo (nacionalne ili ideološke) mačeve ili to činimo, javno, pred drugima. Bolje i da me brišu nego da se poslije sramim sam sebe i pitam što mi je to trebalo?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

@Piretis, stoji sve to ali kad pogledaš kakve sve stvari puštaju na drugim portalima od “lijevih” do “desnih” da ti je muka čitati. Vidiš koliku halabuku dižu oko graničnog spora sa Slovenijom a ja sa svojim Slovencima i dalje normalno pa dotaknemo se i takvih tema. I njima je jasno da njihova vlada kao i hrvatska vlada to koriste da skrenu pažnju s pravih probleme. Odlaze mladi i iz Slovenije. Pametni ljudi taj spor koji se vuče desetljećima riješili bi u pola sata. Što se tiče patoloških slučajeva njih ima svugdje a s takvima ne možeš ni o vremenu pričati niti uživo niti online.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

PIRETIS, uz dužno poštovanje, Skandinavci nisu ništa bolji od Balkanaca. Mirni su zadnja dva–tri stoljeća, ali divljaštva na zapadu i sjeveru Evrope, nadamašuju ta balkanska.
U 17-tom stoljeću u njemačkim zemljama Tridesetgodišnji rat, iz Njemačke dva puta napali ostatak našeg Kontinenta, a mi? Tek u 20-tom stoljeću nešto ratova međunacionalnih. To je p…..zd… prema nekim evropskim klanjima.
Kada su Križari 1204 prolazili kroz Zadar, odlazili su “osloboditi” Svetu zemlju (po njima), e pa spališe oni Zadar. Mislim da im Zadrani nisu htjeli dati ono malo hrane, a ovi im spalili grad…. Pijana rulja, od vina i vjere, to su bili.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

@Shumadinac nisi jedini, nije često ali isto nakon pojašnjenja. Kao što kaže Žrec ako brišu neka objasne zašto brišu i koji su kriteriji. Ja sam isto protiv brisanja osim teških uvreda na osobnom nivou, za psovke već postoji programska cenzura, webi ga i ako se pojavi ona vrsta trolova koji na svakom koraku nude laku zaradu – to bi svakako trebalo brisati. Ali kad komentiraš bez obzira kakav stav imaš, nikoga ne vrijeđaš pa još i pojasniš ne znam čemu brisanje?

Pomalo
Gost
Pomalo
2 godine prije

Pa evo ja neki dan bacija komentar na kvalitetu određenog clanka, i sutradan “potrebna je dozvola administratora”… al ajde…makli su to brzo

Sovoranola
Gost
Sovoranola
2 godine prije

Sumi,komentar je vrlo duhovit,i žao mi je da je skinut, vjerojatno ni njima nije lako kad moraju raditi takve poteze.

iskander
Gost
iskander
2 godine prije

i mi možemo tražit ni mi nismo bili u londonu….nek daju golfa po glavi nije to puno

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Ja u ovom slučaju podržavam Poljake!

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije

Ovo samo pokazuje koliko je današnja Njemačka jadna i demoralizirana kad je jedna Poljska ovako prca. Možeš mislit kako bi se usudili ovako prijetiti Njemačkoj iz 1914 ili 1939…
Na strani nam Poljske u ovoj priči, nadam se da će okupirati i ostatak ove tvorevine u kojoj su nekad živjeli Njemci, a danas svi osim Njemaca…

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

a tko će Nijemcima platit odštetu za istočnu prusiju gdje su savjeti naselili poljske i hohole

POVEZANE VIJESTI

Izbornik