Varšava izračunala da joj Berlin duguje 690 milijardi eura ratnih reparacija

nacisti
60 komentara

Varšava je od Berlina zatražila da joj plati odštetu od 690 milijardi eura kao naknadu za ratne zločine i uništavanje tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, njemačke vlasti ne smatraju da su ovi  zahtjevi opravdani, budući da je pitanje naknada na bilateralnoj razini službeno riješeno 1953. godine, piše Contra Magazin.

U Poljskoj vjeruju da im Nijemci moraju platiti milijarde dolara reparacije za razaranja u Drugom svjetskom ratu, piše novinar Contra Magazina Michael Steiner.

Prema dogovoru iz 1953. godine u Londonu je pitanje reparacija Njemačke samo odgođeno do potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma između strana u sukobu, što se do danas nije dogodilo. Poljska, koja u to vrijeme nije sudjelovala na konferenciji u Londonu, ovaj sporazum ne smatra obvezujućim i već traži odštetu već nekoliko godina.

Kao što je izjavio zastupnik poljskog parlamenta Arkadiusz Mularczyk, 690 milijardi eura su “vrlo velik, ali opravdan iznos naknade za ratne zločine, za uništene gradove, sela i izgubljeni demografski potencijal”.

Međutim, Poljska zaboravlja da je tadašnja poljska vlada pozvala na rat protiv Njemačke, tvrdeći da je to njezin teritorij, pravdajući svoje tvrdnje s navodnim arheološkim podacima, prema kojima su stoljećima prije Slaveni živjeli na području modernog Berlina.

S gledišta njemačke vlade, poljski zahtjevi su neopravdani s pravnog stajališta, budući da je ovo pitanje riješeno 1953. godine.

“Udovoljavanje zahtjevu Poljske može dovesti do toga da i druge zemlje okupirane od strane njemačkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata mogu postaviti slične zahtjeve, koji će tada morati biti ispunjeni. Ovi zahtjevi mogu doseći čak 1000 milijardi eura”, zaključuje Contra Magazin.

Podsjetimo, Poljska je prošle godine tražila reparacije i od Rusije, tvrdeći, između ostalog, da je u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do kraja Hladnog rata Narodna Republika Poljska bila okupirana od strane Sovjetskog Saveza.

Rusija o reparacijama za Poljsku: Oni se vjerojatno šale

Varšava i ratne reparacije- Ako uspije, Njemačka može-tražiti svoj teritorij

Sukob između Varšave i Berlina – Poljska traži nikad isplaćeni dio ratne odštete

ratne reparacijereparacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovoranola
6 godine prije

Ja više neznam, dali je Hrvatska pobijedila ili izgubila u drugom svjetskom,da nebi netko od nas tražio odštetu?

Ivo
6 godine prije

Kakvi maloumnici,mogu se samo nadati da svabama ne padne na pamet da ih ponovno okupiraju. A ako baš žele kruha bez motike,imaju rješenje: jednostrani izlaz iz nato-pakta-uštediće u 10 godina cca 25 milijardi koje bi inače ulupali u patriot rakete koje im trenutno uguravaju, u poboljšane f-16 I ostalu nepotrebnu gvožđuriju, plus Rusija će im na to ime prodavati plin po upola nižoj cijeni (jer će oni uštediti na obrani),što znači minimalnih 60-70 milijardi dolara,nit kopao nit orao. Samo malo mozga.

Pero
6 godine prije

Poljska je svoju reparaciju dobila skoro u četvrtini njemačkog teritorija.

Apaš
6 godine prije

Poljaci su proterali su 7.5 miliona Nemaca sa anektovanih teritorija površine 101.000 kvadratnih kilometara.
Dobili su teritoriju malo manju od Islanda, a malo veću od Mađarske, etnički očišćenu, spremnu za kolonizaciju.

Kad vrate Nemačkoj teritoriju koju su dobili, onda mogu da traže reparacije od Nemačke, jer bi u teoriji internacionalng prava to mogli da učine. Pa bi nakon toga (opet u teoriji) morali odštetu da umanje za ovih 7.5 miliona proteranih i njihove imovine.

tedi
6 godine prije

Poljkska vec duze vrijeme kidise na Njemacku,radi S.Toka 2, a zna se da je to naputak sa zpada.

Perun
6 godine prije

Ništa od toga jer onda bi svi tražili. Grčka je prije par godina potegla pitanje što su oni Njemačkoj oprostili dio ratnih reparacija a ovi njima niti za euro da popuste. Merkelica i njeni ekonomisti se pravili blesavi kao da nemaju pojma o čemu se radi. Previše je vremena prošlo da bi se sada išta tražilo. Ovo za SSSR je isto smiješno jer su sami Poljaci sudjelovali u vlasti i realnije bi bilo reći da su u to vrijeme bili satelit SSSR-a. I nije to samo Rusija nego 15 novih država koje su činile SSSR a sada su pravne sljednice. Pitanje je u kolikom omjeru bi svih 15 država bivšeg SSSR-a trebale isplatiti što Poljska traži? Znači ništa ni od toga.

tuf
6 godine prije

Moramo imati razumjevanja prema Poljacima, ipak moraju nekako namaknuti novac za američki LNG plin. Pa makar kroz nerazumne zahtjeve koji su na razini ukrajinskog mentaliteta.

Dundić
6 godine prije

A jesu li uračunali teritorij današnje zapadne Poljske sa Breslauom, čisti njemački teritorij, koji su zahvaljujući Sovjetima dobili 1945 ?

jetflash
6 godine prije

odštetu traži pobjednik tj onaj kojem je potpisana kapitulacija.

Nena
6 godine prije

Poljaci izgubljeni u bespućima povijesne zbiljnosti

Good Old Rebel
6 godine prije

Poljska je imala doista negativna iskustva u Povijesti. To se uglavnom odnosi na 4 ili 5 podjela Poljske, bukvalno podjela. Učesnici u podjelama; Prusija (Njemačka), Habzburška monarhija, Carska Rusija, pa na koncu i SSSR. Znam da to zvući frustrirajuće, poglavito Poljacima, ali, uvijek ali. Koja zemlja ili nacija, narod nema frustrirajuća iskustva? Niti jedna, bez nabrajanja u nekom trenutku loša iskustva imali su svi od Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, “Mi” na ovim prostorima, Njemačke pokrajine i Kraljevstva sve do ujedinjenje i na kraju Rusije. Ponašanje Poljske prema dva “velika susjeda” je u najmanju ruku iskompleksirano, gotovo neprijateljski prema Rusiji i Njemačkoj. Mi sa sigurnošću ne možemo predvidjeti budućnost. Iz tog razloga preporučio bih Poljacima da se, oprostite, “ne preseravaju” i nepotrebno ne kače sa Nijemcima i još više s Rusima. Na taj način negativno vidim i nepotrebnu akciju i “savjetovanja” glede “Ukrainske” krize od strane Hrvatske. Zato Poljaci pamet u… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Veliki minus za redakciju zbog brisanja komentara, posebno posle dodatnog pojašnjenja.

iskander
6 godine prije

i mi možemo tražit ni mi nismo bili u londonu….nek daju golfa po glavi nije to puno

Weteran
6 godine prije

Ja u ovom slučaju podržavam Poljake!

White patriarch
6 godine prije

Ovo samo pokazuje koliko je današnja Njemačka jadna i demoralizirana kad je jedna Poljska ovako prca. Možeš mislit kako bi se usudili ovako prijetiti Njemačkoj iz 1914 ili 1939…
Na strani nam Poljske u ovoj priči, nadam se da će okupirati i ostatak ove tvorevine u kojoj su nekad živjeli Njemci, a danas svi osim Njemaca…

Jurišić maja
6 godine prije

a tko će Nijemcima platit odštetu za istočnu prusiju gdje su savjeti naselili poljske i hohole

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI