Poljska će tužiti Njemačku za 1,3 biliona dolara zbog Drugog svetskog rata

Jaroslaw  Kaczynski
49 komentara

Poljski lideri dali su novu procjenu štete koju je zemlja pretrpjela od strane Njemačke tokom Drugog svjetskog rata, procjenjujući je na 6,2 biliona zlota (1,32 biliona dolara). 

Tokom konferencije za novinare u četvrtak, kojom su obilježene 83 godine od početka Drugog svjetskog rata, lider vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) u zemlji Jaroslaw Kaczynski najavio je objavljivanje izvještaja o troškovima koje je Poljska pretrpjela tokom godine nacističke okupacije.

“Ne samo da smo pripremili izvještaj, već smo i donijeli odluku o daljim koracima”, rekao je Kaczynski tokom predstavljanja izvještaja, najavljujući da Varšava namjerava službeno zatražiti reparacije od Njemačke, što je opisao kao “dugo i ne… lako put.”

Dodao je da Varšava vjeruje da je Njemačka sposobna da plati račun i insistira da bi taj potez poslužio “istinskom poljsko-njemačkom pomirenju”, koje bi se temeljilo na “istini”. Kaczynski je također sugerirao da trenutna procjena štete možda nije konačna.

“Iznesena suma je usvojena najograničenijim, konzervativnim metodom, bilo bi moguće povećati je”, rekao je političar.

Poljski zakonodavci su prethodno procijenili štetu pretrpljenu tokom Drugog svjetskog rata na 850 milijardi dolara u 2019. godini, i dok je PiS više puta tražio odštetu od Njemačke otkako je preuzela vlast 2015. godine, Poljska nikada ranije nije službeno zahtijevala reparacije.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na zahtjev Kaczynskog navodeći da je stav Berlina nepokolebljiv i da smatra da je pitanje reparacija odavno zatvoreno.

Berlin tvrdi da je Poljska izgubila potraživanja za reparacije dok je još bila dio sovjetskog bloka i da je Berlin već isplatio odštetu članicama bloka u godinama nakon rata – i da su izgubljene poljske teritorije nadoknađene nekim od njemačkih prije -ratne zemlje.

Ipak, Kaczynski tvrdi da “Njemačka nikada nije odgovarala za svoje zločine protiv Poljske”, ukazujući na činjenicu da su Nijemci optuženi za ratne zločine živjeli nekažnjeno u Njemačkoj nakon rata.

Procjenjuje se da je oko 6 miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno od strane nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata, dok je veći dio nacionalne industrije, infrastrukture i kulture pretrpio ogromne gubitke tokom šestogodišnjeg sukoba.

Jaroslaw KaczynskinjemačkaPoljskareparacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Gle slucajnosti, traze onoliko kolika je je vrijednost njemackog kapitala koja je usla u Poljsku.

Jednostavno receno
1 godina prije

Nemačka optuži poljsku za okupiranu zemlju i traži 1,4 biliona i još poljska dužna njemcima. I šta se dešava?

Max
1 godina prije

Neće ići.

komšija
1 godina prije

A ne,nikako,vi ste danas saveznici,isto što je nekada radila Nemačka,sada ste vi partneri u uništenju pravoslavnih naroda u Ukraini.Pa vi ste zlo i za vaš narod,naterali ste ih da se špricaju sa grafenoksidom,pa kud će te veći zločin.Ništa vi niste bolji od nacista.

Mladen
1 godina prije

U Splitskom brodogradilištu postoji ogromni valjak – presa za oblikovanje čeličnih brodskih limova Njemačkog prijeratnog industrijskog giganta Krupp
ratna reparacija ,radi i danas ka sat .E štati je Njemac .Nosi u Poljsku mi i tako više nećemo graditi brodove .

1 godina prije

Kad pomislim da njemački političari nisu mogli pasti na nize grane,progovori poljski političar.jbt,kako su iritantni.hvala.

tuf
1 godina prije

Ovime je potvrđeno. Bez sumnje, poljski i ukrajinski političari imaju istog dilera. Ispostavlja im robu koja uzrokuje izuzetne halucinacije.

Nekoime
1 godina prije

Mogu se namiriti ostatcima Ukrajine.

tata mata
1 godina prije

nek se kolju nacisati ,,,samo naprijed imate podrsku tuzite jedni druge bando pokvarena samo da im je do novaca ,,moral nije bitan …gamad

Siniša
1 godina prije

Dve bitne stvari Poljaci namjerno prešućuju.
Barem trećina Poljske je njemačka teritorija koju je Staljin poklonuo Poljskoj na konto ratne odštete.
I najvažnije pozivaju se na ubijene Jevreje ali ne spominju da su veći deo zla nad tim poljskim Jevrejima baš Poljaci učinili ili su podpomogli a koji su bili pomagači Nacistima ili iz mržnje prema Jevrejima ili da bi se dokazali kao valjan sluga.

ogo
1 godina prije

Poljski kokosari najveca olos EU krda

Šele
1 godina prije

Ovi Poljaci su teške budale ,ovo nije njihov plan,neko im je naredio, nagovorio ih na ovaj potez,nije teško ni pogoditi ko ,naravno ukoliko kojim slučajem dobiju novce, neće im biti ni na kraj pameti da vrate teritorije koje su dobili bez ispaljenog metka,bez truda i znoja od Njemačke, a koje su dobili od onih koji su im naredili da tuže švabe,

Hash
1 godina prije

Из дана у дан се потврђује нешто што сам чуо на почетку СВО, а то је да је главни циљ циа/миа багре у украјинским рату Швабистан

1 godina prije

Čeputanje dojčlanda sa svih strana…

Pero
1 godina prije

Poljaci mogu dobit tu odštetu ali neka onda vrate skoro četvrtinu teritorija koju su od Njemačke dobili kao ratnu odštetu.

Raulko
1 godina prije

Kad će Hrvatska tražiti ratnu odštetu od Srbije ??..sve dok je veleizdajnik, anemični psihopata na čelu vlade..NIKAD..!!

Skyteh
1 godina prije

Slažem se da su Poljaci čaknuti, no činjenica je da su Švabi puni kao brod.

Ponavljam, švabi cvile i kukaju da ne mogu izdržati da će biti strašan kolaps… Pa kako onda, neka mi netko objasni ima rekordan broj njihovih turista ovdje u Hrvatskoj? Pa zar nije stagflacija na vidiku? Zar ne treba da cijepaju drva za zimu? O kakvoj krizi kukaju kada šalju ukronacima silne pare svaki mjesec, izdržavaju milijune ilegalnih migranata na socijali i još nisu propali, nego dolaze u rekordnom broju na vrlo skupo ljetovanje u Hrvatskoj? Ajde, neka mi to netko bolje objasni molim vas… Jer ako nisu u krizi, ja bi ih odrao i za 10 bilijuna.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Kaczynski u Poljskoj jede slicnu vrstu fekalija kao i von Anemicni u Hrvatskoj.

Ledeno Dopa
1 godina prije

Dakle 1.3 miljardi. To se zove geoplitika. Nacionalni interesi su na prvom mjestu a virus je distrakcija od strane americke kabale.

no.vactin
1 godina prije

Poljaci su vecim djelom lustrirali drustvo od komunjarskih poltrona sto nemozemo rec za republike iz ex yu, postali su samosvjestan narod sa zdravim nacionalnim nabojem. Natalitet je u pozitivi, gospodarstvo svaku godinu raste 5-6 %. Bravo Poljaci samo naprijed.

Andreja
1 godina prije

I Hrvatska ce uskoro tražiti isto od Srbije.

Praetorian
1 godina prije

A sta cemo sa otetom njemackom zemljom na cijem teritoriju je umjetno nastala drzava Poljska?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI