Prema Poljskoj, Njemačka se kukavički odbija suočiti s ratnom odštetom za Drugi svjetski rat

49 komentara

Nesklonost Berlina u pogledu razgovora o odšteti stvara “šizofrenu situaciju”, tvrdi zamjenik ministra vanjskih poslova Arkadiusz Mularczyk

Njemačka se ponaša na “kukavički” način, odbijajući razgovarati o ratnoj odšteti za Poljsku, zbog štete koja je uzrokovana nacističkom okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata, ustvrdio je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Arkadiusz Mularczyk.

“S jedne strane, imamo nedostatak pravnog lijeka od strane poljskih žrtava, s druge strane, nedostatak volje i spremnosti Nijemaca za započinjanje razgovora o ovom pitanju”, požalio se Mularczyk u intervjuu za PAP novinsku agenciju u srijedu.

Berlin se “kukavički skriva iza svog sudskog imuniteta”, dodao je, inzistirajući na tome da je “riječ o šizofrenoj situaciji koju je uzrokovala Njemačka, koja sebe smatra demokratskom državom koja poštuje zakone i ljudska prava”. Mularczyk, koji je ranije ovog tjedna posjetio Berlin, rekao je da je njegovo putovanje bilo “čin moralnog pritiska na njemačke političare, koji misle da je pitanje odštete odavno riješeno”.

Poljska traži da Njemačka plati od prošle jeseni, kada je parlament zemlje izglasao traženje 6,2 trilijuna zlota (1,36 bilijuna dolara) za štetu pretrpljenu tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, Berlin inzistira na tome da je stvar riješena kada se Varšava odrekla svog prava na povrat 1953., prema sporazumu s Istočnom Njemačkom te da je to pitanje definitivno riješeno ugovorom o ponovnom ujedinjenju Njemačke iz 1990.

Njemački veleposlanik u Poljskoj, Thomas Bagger, ponovio je stajalište Berlina u srijedu, rekavši za poljski Radio 24 da je “o pitanju odštete sve već rečeno”. “Ova tema je Pandorina kutija i bolje je da ta kutija ostane netaknuta”, ustvrdio je Bagger.

Prošle je godine poljski predsjednik Andrzej Duda sugerirao da Rusija, kao država nasljednica SSSR-a, također duguje odštetu Varšavi, zbog razaranja i štete koju su u Poljskoj počinile sovjetske postrojbe. Nakon sklopljenog sporazuma o nenapadanju Molotov-Ribbentrop, koji je sklopljen 23. kolovoza 1939., počela je njemačko-sovjetska invazija na Poljsku: s istoka su napadale sovjetske, komunističke, dok su sa zapada napadale nacističke postrojbe. Sovjetska vojska sudjelovala je u oslobađanju Poljske od nacista, s lokalnim postrojbama, 1945. godine. Dudinu ideju Moskva je osudila, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ju je “nezdravim političkim ekstremizmom” i još jednim pokazateljem navodne “bjesomučne rusofobije” Varšave.

Peskov je primijetio da Rusija ima pritužbi na Poljsku, zbog događaja iz 16. stoljeća, vjerojatno misleći na ”Vrijeme velikih nevolja” ili Veliku Smutu, kada je Rusiju nakratko okupirala Poljsko-litavska Zajednica zemalja.

njemačkaPoljskareparacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
10 mjeseci prije

Pa, ne odustaju Poljaci od te odštete…pa i neka ne odustaju, neka Annalena prvo Poljacima plati (jer ju za Njemačku i tako nije briga – sama to rekla), pa šta ostane neka dodijeli Ukrajincima…Da, slažem se braćo Poljaci, samo naprijed, neka vam Njemačka plati odštetu…lp

NOVI STARI
10 mjeseci prije

krasna nam ova unija, svekrasnija…ide prema prekokrasnost!

Perun
10 mjeseci prije

Njemačka je šizofrena država koja sebe smatra državom i država koja ,,poštuje zakone i ljudska prava.”…ovim navodom je sve već rečeno o Njemačkom državnom statusu….SFSN…

Mrki
10 mjeseci prije

Eks-e ima li fašista i vidiš li ih i detektiraš pravovremeno da prijaviš sumnjivo fašističko ponašanje na skupu u Beogradu ?
Nemoj nas razočarati i nemoj se preplašiti jer mnogo je suspektnih lica tamo..🤣

10 mjeseci prije

dok se to ne rijesi poljska da vodi primjerom pa plati odstetu slovackoj kojoj su oteli zemlju dok su bili u paktu sa hitlerom.

Suze Roni
10 mjeseci prije

Poljaci neka traze odstetu od Staljina i sestokrakih boljsevika koji su dizajnirali Sovjetski Savez. A mogli bi obestetiti i poljske Zidove jer su i oni imali svoje Stepane Bandere,koji su pomagali i drzali lojtre nacistima. Poljacima se dize kosa na glavi od takvih pitanja.

Suze Roni
10 mjeseci prije

Opet cenzura??

gargamel
10 mjeseci prije

A i Rusi traže, to če biti malo ozbiljniji problem.

Grdi
10 mjeseci prije

Inace njemacka je sluzbeno u recesiji …..
By the way …… mozda bi drzave europe trebale isto traziti odstetu sto im njemacka otela kvalificiranu radnu snagu i time osiromasile i ostetile te drzave …. npr koliko su hrvatska, srbija, BiH itd …. morale financirati odgoj, obrzovanje i zdravstvo ljudstva samo da bi otisli raditi u svabsku …. cista zarada za svabsku ….. danak u krvi na europski nacin …..

Max
10 mjeseci prije

Oni se sad toga sjetili.

Ivan
10 mjeseci prije

Poljaci se polako cijeloj EU popeli na kurac, i oni nisu nista bolji niti pametniji od Ukrajinaca..

The Thinker
10 mjeseci prije

Koliko vrijede Pomeranija, Šleska, južni dio Istočne Pruske , istočni dijelovi Brandenburga i Danzig? Mislim da tih ~96 000 km2 vrijedi više od 1.36 bilijuna $ (za ilustraciju, površina Bosne je 51129km2). Najveće etničko čišćenje ikada u povijesti je napravljeno nad Nijemcima u zadnjim mjesecima 2. sv. rata i nakon samog rata kada je iz navedenih njemačkih teritorija (plus sjeverni dio Istočne Pruske, današnja Kaljiningradska oblast koja pripada Rusiji) i istočne Europe protjerano 12-14 milijuna Nijemaca, a nekoliko milijuna ubijeno. Poslije samog rata kao dio “reparacija” desetine tisuća Nijemaca je radilo kao robovska radna snaga u npr. Engleskoj i Sovjetskom Savezu. Čitave tvornice su odnošene u Sovjetski Savez i drugdje, nakon rata hrpa kulturnog blaga Njemačke završilo je u SAD-u, Britaniji i drugim okupacijskim silama. Francuska je sve do 1957. pod okupacijom držala Saar. Treba li spominjati da Njemačka i dan danas Izraelu isplaćuje milijarde $ uz isplaćivanje “odšteta” tzv.… Čitaj više »

GMBH
10 mjeseci prije

Poljaci su skup s američanima tamanili po Iraku kao dio koalicije, pa ih izgleda ponijelo. Sami sebi izgledaju važni.

Tom
10 mjeseci prije

Poljaci su najodvratnija slavenska nacija

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Ma pun mi jednih i drugih. Ja idem tužiti Mađarsku u Strasbourg i tražiti odštetu jer su za vrijeme Austro-Ugarske monarhije mađari odveli tj. oteli pradjedi dvije krave i konja. Pa ako se crkvi i židovima može vračati nešto od prije 300 godina onda može i meni.

Ivan
10 mjeseci prije

Poljaci jebem vam mater blesavu, oladite malo jer budete opet dobili batina. Pehate ko i Ukrajina, a onda cete cviliti i prosjaciti po svijetu ko i Ukrajina..

Ivan
10 mjeseci prije

Poljaci su ljigavci koji bi i ovce i novce..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI