U strahu su velike oči – Poljska kupuje sustave “Patriot”

Patriot sustav
19 komentara

Bojeći se kandži “ruskog medvjeda”, Poljska je spremna potrošiti nezamisliva sredstva za obranu od Rusije. Od 2014. godine zemlja svake godine uvećava potrošnju za vojsku.

Sada se Poljska sprema potpisati ugovor za nabavu osam protuzrakoplovnih sustava “Patriot“, čime namjerava otkloniti rusku prijetnju i onim oružjem uzvratiti ruskim sustavima “Iskander”, raspoređenim u području Kalinjingrada.

Kako je potvrdio poljski ministar obrane Antoni Macierewicz, poljske vlasti do kraja godine namjeravaju potpisati ugovor za kupnju osam američkih sustava “Patriot”, a oni bi Varšavu trebali koštati  7,5 milijardi dolara.

Antoni Macierewicz je rekao “kako će u svjetlu sve veće opasnosti s istoka ovi sustavi Poljskoj jamčiti sigurnost”.

Sustavi “Patriot” su dizajnirani za obranu od napada bespilotnim letjelicama do obaranja krstarećih projektila.  Daily Express piše kako su od 2015. godine, tijekom borbenih operacija, ovi sustavi presreli više od 100 taktičkih balističkih projektila.

Prvi od osam sustava u Poljsku trebaju doći 2 godine nakon formalnog potpisivanja ugovora. Prije toga, ugovor mora biti odobren od strane američkog Kongresa, jer se njime prodaje moderna vojna tehnologija.

Nedavno je više od 1000 američkih, britanskih i rumunjskih vojnika poslano u Poljsku, “kako bi se spriječilo eventualno rusko napredovanje”. Moskva je kritizirala potez NATO pakta i ocijenila ga kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Mediji su objavili da je poljski ministar obrane govorio o ugovoru vrijednom 30 milijardi poljskih zlota. Preračunato u američke dolare, zaista se radi o nešto više od 7,5 milijardi dolara.

Za poljsko gospodarstvo, koje ima vanjski dug od 354 milijarde dolara, to je ipak ogroman iznos. Osim toga, to je skoro jedan godišnji proračun za obranu Poljske, koja za vojsku izdvaja 9,2 milijarde dolara godišnje.

Još u travnju 2015. je predsjednik Poljske najavio skori početak pregovora s američkom stranom o kupnji sustava protuzračne obrane. No, Varšava je tada na ugovor bila spremna potrošiti “samo” 5 milijardi eura. No, dolaskom u Ovalni ured Donalda Trumpa su apetiti američkog vojno-industrijskog kompleksa porasli.

Pred strahom od “ruske agresije” je malo ostalo od poljskog domoljublja. Vješto potaknuta histerijom NATO generala o “skoroj ruskoj invaziji na istočnu Europu”, čini se da će Varšava, na radost Sjedinjenih Država, dodatno povećati vojnu potrošnju, iako je jedna od rijetkih zemalja koja već izdvaja dogovorenih 2% BDP-a za vojsku.

Poljski predsjednik i ministar obrane su bez oklijevanja izrazili spremnost da potroše novac, samo kako bi se koristili “NATO kišobranom”.

Novi stanar Bijele kuće je zauzeo čvrst stav prema saveznicima. Washington više ne želi štititi Europljane od mitskog neprijatelja o svom trošku i zahtjeva jednak doprinos svim članova Sjevernoatlantskog saveza.

Uplašeni prijetnjom “neposredne ruske invazije”, poljska politička “elita” je spremna trošiti sve više novca, samo kako bi očuvala državnost. U slučaju Poljske je jasno da SAD u svojim geopolitičkim interesima uspješno koristi fobije i komplekse ukorijenjene u svijesti poljskih vlasti.

Poljska je dugo bila poligon za testiranje NATO pakta, na što je posebno ponosna.

U lipnju prošle godine je Poljska bila domaćin velikim vojnim vježbama  “Anakonda”. 2014. su manevri “Anakonda” okupili 12,5 tisuća vojnika NATO pakta, a prošle godine čak 31 000, plus 3 tisuća jedinica vojne opreme, uključujući stotine tenkova, oklopnih vozila, zrakoplova i helikoptera.

Paralelno s ovim vježbama su održane i vježbe imena “Sabre Strike”, na kojima se uvježbavalo prebacivanje vojnika iz Njemačke u Poljsku, a od tamo prema jugu i sjeveru istočne Europe.

Možemo samo nagađati o tome što su još Poljskoj napričali “zapadni partneri”, samo kako bi je zaštitili od strašnog “ruskog medvjeda. Sve uz primjerenu novčanu naknadu, naravno.

Antoni MacierewiczNATOPatriot
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kolo
7 godine prije

Poljska ima teritorijalne prentenzije.

Bosanac, El
7 godine prije

Prepali se Rusi odbrambenog oruzja, sta bi tek bilo da je ofenzivno?
Jedan od glavnih smjerova ruskog napredovanja prema zapadu bi ionako bio nas teritorij, zbog izlaska na Jadran, a manje Poljska.

barba
7 godine prije

Kako se to sve lipo slijepom narodu servira. Kao, neke, trzavice i moguća invazija s istoka, pa onda kažeš nema se šta čekati i onda sve u dogovoru s amerikenjcima izvršite kupoprodaju skupog (i ustvari nepotrebnog) sustava nauštrb puno bitnijih stvari. Par desetaka milijuna u džep će dobiti neki poljski “državnici” radi uspješne transakcije&manipulacije [narodom], a vojna industrija će trljati nevine i krhke ručice.

Ali sve što je gori i što je kruto, kad-tad pada dolje i olabavi. Nema druge.

mars
7 godine prije

Stara oprobana metoda privlačenja mušterija. Ja sam dugo vremena radio kao instruktor vožnje, a u tom poslu je u zimskom periodu osjetno manje onih koji su se odlučivali na obuku i polaganje vozačkog ispita. Zato su moje kolege (a ni meni nije bilo mane po tom pitanju) pribjegavali sljedećem triku – puštana je u opticaj priča kako postoje informacije od nadležnih organa, doduše još neprovjerene, kako će poslije nove godine sam proces obuke trajati 6-9 mjeseci i biti duplo skuplji nego do tada. Pošto se ciljna grupa u ovom poslu najvećim djelom sastoji od vrlo mladih ljudi koji će većinom i polagati vozački ispit, a koji se međusobno druže, izlaze po kafićima i komuniciraju putem interneta, informacija se munjevito širila i to se osjetilo kroz povećan upis u auto-škole, jer su svi željeli da izbjegnu pomenute “zakonske” promjene. I tako je to išlo iz godine u godinu a ni do… Čitaj više »

Antonio
7 godine prije

“Poljska je dugo bila poligon za testiranje NATO pakta, na što je posebno ponosna”.
Ova recenica u tekstu sve kaze. Poljska ce sada biti i poligon za rakete koje polako zastarevaju, ali skupo kostaju.
Koja naivnost! I sta misle da ce ih te rakete spasiti ako medvet krene?
Poljska nije target Rusije, osim ekonomski. Polska moze biti super balans izmedzu Nemacke i Rusije. I izmedzu SAD i Rusije. Ali nema pametno rukovodstvo. Drze poljski narod u strah. Steta.

Brane
7 godine prije

Ove rakete nisu tu da zaštite glupe poljake, već da budu dio proturaketnog štita u slučaju globalne nuklearne razmjene. Iz tog razloga ameri i guraju ove sustave svojim vazalima na granicama Rusije- osoguravaju si dodatnu zaštitu, i još zarađuju na tome. Kao i u slučaju SAA i Rusije, ovi napredni projektili (ovisno o kojoj je izvedenici ovdje riječ) mogu se ispaljivati samo uz prethodno odobrenje sad-a. Teško da se poljaci osjećaju ugroženi od Rusije-njihove tajne službe nisu glupe ni nesposobne, ovo je sve samo dio veće priče oko služenja sad-u, plaćanju reketa istima putem kupovine oružja po prenapuhanim cijenama, i provociranja Rusije. Po vjekovnom običaju, poljaci će u bilo kojoj varijanti budućeg sukoba proći k’o bos po trnju.

čitalac
7 godine prije

“Daily Express piše kako su od 2015. godine, tijekom borbenih operacija, ovi sustavi presreli više od 100 taktičkih balističkih projektila.”
A gdje to, u kojim sukobima? Neka napišu, molio bih gospodu za tu malenksot.
Joj, joj….

davor
7 godine prije

Mišljenja sam da će se inscenirati neki sukob sa enklavom Kaliningrad naravno inscenirano od strane zapadnih sila, koji bi na Baltiku izazvao Sjeverni tok u pitanje a k tome i gurnuo pribaltičke zemlje u jedan trajniji kuršlus sa Rusima naravno na valu američke politike u Ukrajini i Siriji i forsiranja uništenja svih vlada i država koje podržavaju Ruske plinovode

dopizdilomi
7 godine prije

Ma tako je Poljaci. Nema te drugih problema i na što trošiti novce nego na vojsku. Trebate i kupiti novu eskadrilu f35-ica. Treba prekobarićima napuniti džepove. Propada kampanja u Siriji, propada u Ukraini, ratova sve manje a krediti banaka dolaze na naplatu.

Brane
7 godine prije

Sad se sasvim jasno vidi da je pad poljskog predsjedničkog aviona 2010 organiziran od zionazi-psihopata, kako bi se spriječilo približavanje Rusije i Poljske. Ti bolesni luđaci planiraju decenijama unaprijed, i uklanjaju ključne figure u ključnim momentima, krojeći tako sudbine čitavih naroda. Slučajnosti takve vrste se jednostavno ne događaju. Ako si državnik i želiš normalizirati veze s Rusijom, pazi s čime i kako putuješ. Jedino netanyahu može bezbrižno letjeti u Moskvu.

Culej
7 godine prije

Da bi prosječni Amerikanc vozio auto od 60 000 dolara da bi imao dobar standard i jeftin benzin ostatka svijeta mora biti u ratu rasulu i dugovima.

Jupiter
7 godine prije

Idu Rusi!Oodmah u kupovinu oružja(nikako ruskog) samo proizvedeno u USA.
Doduše malo je skuplje i komplikovanije. Mora se priznati i efikasno.
Što više kupuješ veća šansa da budeš nagrađen i počastvovan kao učesnik prve borbene linije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI