Poljski poljoprivrednici najavili blokadu granice s Ukrajinom

Poljska - Ukrajinska granica
8 komentara

Stav Bruxellesa o jeftinom uvozu je neprihvatljiv, poručili iz sindikata Solidarnost

Poljski poljoprivrednici blokirat će granične prijelaze s Ukrajinom tijekom općeg štrajka planiranog za sljedeći tjedan, najavio je u četvrtak sindikat Solidarnost. Osim što ukrajinske prijelaze čini neprohodnima, Unija planira povremene blokade cesta diljem Poljske koje će trajati do 10. ožujka, rečeno je. ”Našeg strpljenja sve je manje. Stajalište Bruxellesa o posljednjem danu siječnja 2024. neprihvatljivo je za cijelu našu poljoprivrednu zajednicu”, stoji u priopćenju sindikata, koje se osvrće na summit EU-a koji se odvio u četvrtak, protiv kojeg su poljoprivrednici iz cijelog bloka glasno prosvjedovali.

”Ne djelovanje poljskih vlasti i planovi suradnje s Europskom komisijom i poštovanja svih njezinih odluka vezanih uz uvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Ukrajine ne ostavljaju nam drugog izbora, osim najave općeg štrajka”, dodaje Solidarnost. Zatraženo je da poljski građani poštuju borbu sindikata za ono što je nazvala “općim dobrom” nacije. Poljoprivrednici diljem Njemačke, Francuske, Nizozemske i mnogih drugih zemalja EU-a prosvjedovali su posljednjih tjedana, navodeći “zelene” klimatske politike bloka usmjerene na poljoprivredne proizvođače s povećanjem cijena goriva, kao i jeftin ukrajinski uvoz koji je preplavio njihovu domaću zemlju tržišta. Oni su se okupili u Bruxellesu s više od 1300 traktora tijekom summita EU ovog tjedna, bacajući jaja, kamenje i petarde na zgradu EU parlamenta i paleći ogromne hrpe gnojiva. Europska komisija razbjesnila je poljoprivrednike svojim prijedlogom u četvrtak o produljenju suspenzije carina na poljoprivrednu robu iz Ukrajine i Moldavije do 2025. godine. Bruxelles je u početku opravdavao ukidanje carina 2022. kao sredstvo podrške Kijevu tijekom sukoba s Rusijom, a prije je planirano da suspenzija istekne ove godine.

Poljski poljoprivrednici prvo su izašli na ulice prošle godine, prosvjedujući protiv jeftinog ukrajinskog uvoza koji je snizio cijene i ugrozio njihovu egzistenciju. Poljski vozači kamiona pridružili su se prosvjedima, tvrdeći da i njih potkopavaju njihove ukrajinske kolege. Zajedno s Mađarskom, Rumunjskom, Bugarskom i Slovačkom, Poljska je u svibnju zabranila uvoz ukrajinske pšenice.

Odvojeni prosvjed druge skupine poljoprivrednika i vozača kamiona, koji su blokirali ključni granični prijelaz s Ukrajinom, završio je ranije ovog mjeseca, kada je Varšava ustupila ispred zahtjeva prosvjednika, koji su uključivali ponovno uspostavljanje sustava dozvola za ukrajinske vozače kamiona, usvajanje državnih subvencija za poljski kukuruz i moratorij na dizanja poreza. Nakon tjedana poljoprivrednih prosvjeda diljem Europe, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je “strateški dijalog” sa zajednicama i poslovnim čelnicima u Bruxellesu prošlog tjedna u nastojanju pronalaska “zajedničkih i trajnih rješenja” za europsku poljoprivredu. Međutim, kritičari su istaknuli nedostatak zastupljenosti poljoprivrednika na sastanku.

blokadapoljoprivredniciPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

E ! Hebi GA 🤷😁

tatamata
2 mjeseci prije

ova Eu je gora od juge , ali aj ti to objasni nasim nacistima burtu i hiberu

tihobl
2 mjeseci prije

Zato Blekrok vise ne misli sijati psenicu u bivsoj Ukrajini vec konoplju.

2 mjeseci prije

ajde, ajde, ali kao sto ukri djeluju na poljake tako su i poljaci djelovali na njemce i francuze. ne mozes prigovarati konkurenciji.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Gdje sam? Probudim se, a nitko ovdje ne priča gluposti pa da ga izvrijeđam. Ja sam pametan, vi niste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI