Pomoćnik Zelenskog žali se na raširenu korupciju

Mihail Podoljak
11 komentara

Mnogi javni zvaničnici u Ukrajini nastavljaju da se bave koruptivnim aktivnostima uprkos tekućem sukobu sa Rusijom, rekao je u subotu Mihail Podoljak, viši pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, dodajući da mito ostaje društveno prihvatljiva norma u društvu.

Ukrajinu decenijama muči rasprostranjena korupcija, zauzimajući 116. mjesto od 180 na Transparency International indeksu percepcije korupcije 2022. Nekoliko korupcijskih skandala visokog profila u protekloj godini bilo je glavni izvor zabrinutosti zapadnih pristalica Kijeva.

Upitan da li ukrajinski zvaničnici shvataju ozbiljnost situacije usred sukoba, Podoliak je rekao za TV ‘Mi – Ukrajina’: „Ako živite u određenom okruženju… gde se smatra da je zaista cool moći da uzmete mito i kupite sebe sve što želite kada su svi drugi u… teškoj situaciji ili samo da povećate svoje bogatstvo… svi u vašem krugu će smatrati vas ‘uspješnom osobom’,” objasnio je predsjednički pomoćnik  , tvrdeći da je to mentalitet „ određeni sloj ukrajinskog stanovništva“.

Podoljak je takođe rekao da postoje neki koji se distanciraju od sukoba, optužujući ljude koji uživaju u životu i izlaze u noćne klubove da su “neodgovorni”.

“Za neke ljude rat ne postoji”, rekao je on, tvrdeći da ih “ne zanima hoće li Ukrajina biti sačuvana ili ne”. On je procenio da je do 15% stanovništva spremno da postane deo Rusije.

Ranije ovog mjeseca Washington Post je objavio da Ukrajinci sve više odbijaju da se bore za, kako smatraju, korumpiranu i nesposobnu vladu. Prema pisanju lista, ukrajinski muškarci često pokušavaju da izbjegnu regrutaciju podmićivanjem, falsifikovanjem i bijegom iz zemlje.

U avgustu je Zelenski pokrenuo opsežnu vojnu čistku otpuštanjem svih regionalnih vojnih zvaničnika odgovornih za regrutnu kampanju u zemlji. Ovo je došlo nakon velikog korupcionaškog skandala u kojem je pokrenuto 112 krivičnih postupaka protiv službenika u centrima za zapošljavanje zbog podmićivanja.

U novembru je ukrajinska vlada smijenila šefa državne agencije za sajber sigurnost i zaštitu podataka, nakon što su ga tužioci umiješali u šemu pronevjere .

Anketa obavljena istog mjeseca pokazala je da 63% Ukrajinaca vjeruje da je korupcija najveći problem zemlje osim rata.

Komisija EU, koja je prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo za pregovore o pridruživanju Ukrajine, također je zahtijevala od Kijeva da provede niz antikorupcijskih reformi.

KorupcijaPodoljakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Corruption Index Transparency Internationala, status Ukrajine:

Godina 2005. – 107. od 159 promatranih zemalja u svijetu
Godina 2012. – 144. od 174 promatranih zemalja u svijetu
Godina 2017. – 130. od 180 promatranih zemalja u svijetu
Godina 2022. – 116. od 180 promatranih zemalja u svijetu

U Europi stalno na samom začelju skupa sa Rusijom.

tatamata
4 mjeseci prije

nek kokne shefa , i ima da kaze poslije ,,,sta bi.. gdje nestade korupcija??

nastran
4 mjeseci prije

jadan i izmučen..ajd u boj!

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

…RECI MATERE TI,KOLIKO SI TI MILIONA € SKLONIO ZA POSLE ZELENSKOG?????

xyz
4 mjeseci prije

Jedan od najkorumpiranijih zločinaca u Ukrajini se žali na sistemsku korupciju.

Max
4 mjeseci prije

Ovaj bar pošteno kaže.

Hik!
4 mjeseci prije

„Ako živite u određenom okruženju… gde se smatra da je zaista cool moći da uzmete mito i kupite sebe sve što želite kada su svi drugi u… teškoj situaciji ili samo da povećate svoje bogatstvo… svi u vašem krugu će smatrati vas ‘uspješnom osobom’,”. Da li su ovo riječi jednogh ukra ili hrvata?

dulebg
4 mjeseci prije

Najveći reket uzimaju Američki i zapadni funkcioneri koji organizuju pomoć. Zatim Ukrajinci koji pomoć distribuiraju, na kraju oni koji deo prodaju na crnom tržištu.

Ico
4 mjeseci prije

Super, što dulje traje Specijalna vojna operacija, to će biti više domoljubnih ratnih profitera!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI