Pompeo postaje prvi američki državni tajnik koji je službeno posjetio Golansku visoravan

Pompeo - Golanska visoravan
21 komentar

U svom iskazu velike podrške Izraelu, američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio je Golansku visoravan. Posjet je uslijedio nakon obilaska slično okupiranog područja na Zapadnoj obali.

Uoči posjeta spornom području, Pompeo je najavio da će proizvodi koji dolaze sa Zapadne obale, a koji Palestina i mnoge druge međunarodne organizacije ne priznaju kao dio Izraela, biti označeni kao proizvodi koji su “izrađeni u Izraelu”. Također je otkrio kako će State Department povući svaku vladinu potporu od organizacija koje podržavaju pokret BDS (Bojkot, Otuđenje i Sankcije) protiv države Izrael.

“Jednostavno priznavanje ovog područja kao dijela Izraela bila je odluka od povijesne važnosti i odluka koja je zapravo priznavanje stanja kako sada stoji”, izjavio je Pompeo o Golanskoj visoravni tijekom posjeta izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u Jeruzalemu.

Posjet Pompea dijelovima koje je okupirao Izrael izazvao je bijes mnogih, uključujući i kod Palestine. Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, rekao je da posjet Golanu predstavlja “aktivno sudjelovanje u ovoj okupaciji”.

Iako je Pompeo jasno stavio do znanja da je Golanska visoravan “dio Izraela”, međunarodno pravo priznaje to područje kao dio Sirije, iako je ono zauzeto od  strane Izraela u ratu 1967. godine. SAD su prošle godine proglasile suverenitet Izraela nad tim teritorijem.

Pompeo je osudio sve one koji žele da se to područje “vrati” u Siriju.

“Zamislite ako bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad kontrolirao ovo područje, kakav bi to rizik predstavljalo za Zapad i Izrael,” rekao je.

Pompeov posjet i komentari uslijedili su nakon višegodišnje američke potpore Izraelu koja je tekla bez presedana, a koja je uključivala premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem te mirovni sporazum najavljen početkom ove godine, između Bahreina, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potezi su, međutim, imali svoju cijenu; Palestina je odbila mirovni sporazum, koji se teritorijalno smatra izuzetno povoljnim za Izrael.

“Kažemo 1000 puta: ne, ne, ne, dogovoru stoljeća”, rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je prekinuo kontakt sa SAD-om. Abbas je ponovio svoje odbijanje sporazuma u rujnu, rekavši Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda da bi “istinski mirovni proces” trebala pokrenuti međunarodna konferencija sljedeće godine.

“Mirovni proces bi trebao imati za cilj okončanje okupacije i davanje palestinskom narodu slobode i neovisnosti u vlastitoj državi uzduž granica s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom do 1967. godine i rješavanje pitanja konačnog statusa Golana”, rekao je.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad također je odbacio potencijal mirovnih pregovora, osim ako Golanska visoravan; koju smatra “okupiranom sirijskom zemljom”, ne bude vraćena u teritorijalni integritet Sirije.

IZRAELMahmoud AbbasMike Pompeo
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Senb
3 godine prije

Golan je izraelski, naravno.

3 godine prije zadnji put uredio Senb
but
3 godine prije

Ne bi on isao da ga nije poslao njegov gazda, isusivac nevidljivih mocvara.

Mr.No
3 godine prije

Golan je od onoga koji ga drzi u svojim rukama a to znaci Izraelski, neka ga Sirija vojno vrati ako je u stanju.
Isto tako turci drze sjever Sirije i Iraka pod izgovorom da se brane od Kurda.
Kada mogu turci onda mogu i Izraelci.

Max
3 godine prije

Eto Pompea na otetoj i okupiranoj zemlji u službi velikog izraela. Skandal i sramota.

Mr.No
3 godine prije

Ja sam svojim ocima gledao Golan, uzvisina iznad jezera a ispod Izraelska naselja.
Sirijci gađali odozgo i nisu dali mira te ih Izrael gurnuo u dubinu Sirije da mogu zivjeti na miru.
Kako su muslije cipirani samo kevcu na Izrael a za turcad sute, sebi daju pravo a drugo ga uzimaju.
Dvolicna pašcad.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Taj posjet ima otprilike slićnu važnost kao i Hitlerov posjet Parizu 1942.

Bepo
3 godine prije

Govnar pompeo isto ko i Bibi govnar i sve govnarski cionjare
Živila Palestine, Živila Sirija, vratite Siriji Golansku visoravan…
Doli sve cionjare, gorili u paklu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI