Porast troškova života izaziva masovne proteste u Velikoj Britaniji i Irskoj

Protesti u Velikoj Britaniji
33 komentara

Hiljade demonstranata marširalo je u subotu u Londonu, optužujući vladu da se nije pozabavila brzim rastom troškova života u Velikoj Britaniji. Slični marševi održani su u više irskih gradova, gdje se građani suočavaju sa istim borbama.

Demonstranti su marširali od Portland Placea do Parliament Squarea u britanskoj prijestolnici, gdje je čelnica Kongresa sindikata (TUC) Frances O’Grady okrivila decenije politike štednje za rast troškova i stagnaciju plata.

„Cijene vrtoglavo rastu, ali su se bonusi u salama za sastanke vratili na najvišu razinu“, rekla je okupljenima. “Svako ko radi za život zaslužuje da zarađuje za pristojan život, ali radnici u UK trpe najduži i najteži pritisak na svoju zaradu u modernoj istoriji.”

“Ako ne povećamo plate u cijeloj privredi, samo ćemo se kretati iz krize u krizu. Ova hitna situacija sa troškovima života nije došla iz vedra neba. To je rezultat više od decenije mirovanja plata.”

TUC tvrdi da je prosječni britanski radnik izgubio 11.800 funti (14.426 dolara) realne zarade od 2008. godine, jer plata nije porasla da bi odgovarala inflaciji.

Protest je privukao raznoliku gomilu, uključujući pristalice Laburističke partije, komuniste i klimatske aktiviste, a potonja grupa držala je znakove koji zahtijevaju od vlade da izoluje kuće širom Britanije kako bi nadoknadila “siromaštvo goriva”. Troškovi goriva dramatično su porasli u Velikoj Britaniji otkako je premijer Boris Johnson dobrovoljno prekinuo Britaniju od uvoza ruske nafte i plina nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru.

Britanci sada plaćaju više za benzin i dizel nego ikada prije. Ovo dolazi pošto je inflacija dostigla 40-godišnji maksimum od 9 % u aprilu, dok se predviđa da će samo cijene hrane ovog ljeta porasti za 15 %. U međuvremenu, nedavni izvještaj navodi da će raspoloživi prihod domaćinstava pasti najbržom stopom otkako je 1950-ih počelo vođenje evidencije, a Britanci će doživjeti najveći pad životnog standarda od 1956. godine, prema Uredu za budžetsku odgovornost.

Među demonstrantima je bio i popriličan kontingent Nacionalne unije radnika željeznice, pomorstva i saobraćaja, koji su donijeli orkestar. Sindikat je ranije u subotu najavio da će sljedeće sedmice održati najveće štrajkove londonske podzemne željeznice u posljednjih 30 godina, nakon što su propali pregovori s operaterom mreže metroa o plaćama i beneficijama.

Istovremeni protesti organizirani su u više irskih gradova, uključujući Dublin, Galway i Cork. Cijene hrane i goriva također su u porastu u Irskoj, a zemlja također doživljava nestašicu stanova i krizu beskućništva.

inflacijaIrskaprotestiUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Što se bunite,ovce? Pa podržali ste trošak proslave rođendana Kraljice.
Navodno 250 miliona…nečega.

MKD
1 godina prije

Kamu i Pistolj

Max
1 godina prije

Očekivano.

Mali Boro
1 godina prije

Briti kuš , i žrtvovati se za ukre.

Jozo
1 godina prije

Standard Britanije će za 3 godine biti kao što ga ima Albanije

Ivan
1 godina prije

Niti kada dođe hiperinflacija kod nas neće biti prosvjeda.

BTK
1 godina prije

No fish and chips? Let them eat cake!

Smokva
1 godina prije

Ovce sitnog zuba svih nacija su osuđeni na propast

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ha, ovima jos nije jasno sto se dogada i da moraju imati nista i biti sretni!

Hogar Strašni
1 godina prije

Dobit će oni covid potvrde pa tko nema petu rundu ne može na cestu. I bit će poslušni i dobri jer je…bi ga virus je opasan. Mora se misliti na druge.

ogo
1 godina prije

Boli nji ona stvar za svirku igalamu a ulici a ubrzo ce nas POKUSATI ponovo zakljucavati i tu se treba vrlo agresivno oduprjeti po cijenu zivota

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Sve je poskupilo, samo je život pojeftinio.

P.S.
Nije li nevjerojatno kako je rješenje za svaki problem diljem svijeta veća prodaja američkih proizvođača oružja?

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Tko nam je na vlasti, živimo bolje nego što zaslužujemo.

P.S.
Ne družim se sa ljudima kojima je ponedjeljak omiljeni dan.

goran
1 godina prije

neka malo i englezi vide kako je nama na balkanu tako već zadnjih 30 g

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Živim u GBR 30 godina, situacija se pogoršava iz dana u dan od kako je gangster Boris Jhonson prevari dobro do BREXITA i preuzeo premijerski položaj. Nadamo se da će se pojaviti dobar nipanđija sa snajperom o poslati ga sv. Petru na ispovijed.

buahaha
1 godina prije

“britanski radnik izgubio 11.800 funti zarade od 2008. godine, jer plata nije porasla da bi odgovarala inflaciji.” pa inflacija je ekonomski gledano, porez za siromasne. Drzava stampa, tajkuni i politicari uzimaju, a narod onda to vraca kroz inflaciju.

Roki
1 godina prije

Treba takvih prosvjeda više i svugdje…
A na potplaćenim i cenzuriranim msm ni riječi…

Gogo
1 godina prije

Long live the quin! Nikad nije bolje izgledala! Ako nije primila dozu ja bi je zenija! Majke mi!

Marković D.
1 godina prije

Nakon protesta radnika, gostiju i meštana: Direktor hotela u Sijerinskoj Banji na u južnoj Srbiji podneo ostavku Izvor jugpress . rs , 021 . rs 20.06.2022 Direktor Rehabilitacionog centra hotela “Gejzer” u Sijarinskoj Banji, Zoran Radenković, podneo je sinoć neopozivu ostavku. Radenković je ostavku podneo posle celodnevnog protesta zaposlenih, gostiju i meštana zbog namere da se hotel zatvori i proglasi epidemija jer su se javila dva slučaja korona virusa, potvrđeno je agenciji Beta u Upravnom odboru ove zdravstvene ustanove. On je ostavku podneo članovima Upravnog odbora na vanrednoj sednici, posle mučne i dugačke rasprave. Radenkovića su članovi ovog tela prozivali za plašenje gostiju i za mogućnost zatvaranja hotela u jeku sezone. Iako je podneo ostavku, Radenković je, kako se saznaje, ostao pri stavu da radi ispravnu stvar i da je sve instrukcije dobijao iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u kom se agenciji Beta niko ne javlja na telefone. Prošle… Čitaj više »

Hagar
1 godina prije

A sto ste mislili tko ce platiti prosle dvije godine sjedenja kuci i dobivanja place? Hranilu ste covid kult I ekipu koja ce sve napraviti da vas ekonomski unisti pa ponudi rjesenje: Nemate nista, niti slobodu a oni ce vam velikodusno dati sto niste zasluzili ako ste naravno pokorni. I naravno stojite u redu za 99 booster. Cemu da eksperimentiraju na zamorcima kad imaju VAS.

tuf
1 godina prije

Tko im je napravio ove lijepe balone?

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Totalni reset je započeo ,ovo je med i mlijeko što nas još čeka !

rade iz niša
1 godina prije

garantiram da je bar polovici ovih za poskupljenja krivo pučanstvo koje se nije htjelo cijepiti na vrijeme pa se onda lockdown prolongirao

Lucija, prva
1 godina prije

Vaše nepoznavanje osnovnih definicija, povjesti i odrednica bilo koje od ideologija postaje ZAMORNO.
Sad mu se pridružuje i nepoznavanje političkih scena pojedinih država.

“But the Communist Party of Britain is the DESIGNATED ‘Communist Party’ in the UK by the ELECTORAL Commission.

In 2008 members of the Party of the European Left, which contains several former communist parties in Europe, established a non-electoral British section.”

Lucija, prva
1 godina prije

Protestom se traže AKTIVNIJE MJERE DRŽAVE.

I SMJENA VLADE I MINISTARA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI