Poraz Ukrajine može pomoći jačanju EU

Ukrajina i EU
22 komentara

S obzirom na to da ankete pokazuju porast popularnosti ‘nacionalističkih’ partija uoči predstojećih izbora za Evropski parlament, pogoršanje situacije u Kijevu moglo bi se pokazati korisnim za moć bloka, prema novoj knjizi francuskog istraživačkog novinara Charlesa Sapina.

Većina EU otvoreno je podržala ukrajinsku vladu u sukobu s Rusijom, šaljući Kijevu oružje, opremu, municiju, pa čak i gotovinu, u vrijednosti od 77 milijardi eura (83 milijarde dolara). Sapinova analiza, međutim, implicira da bi loše vijesti sa bojnog polja mogle ojačati Evropsku narodnu partiju (EPP) i drugu po veličini grupu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) na predstojećim izborima.

“Ako pozicija Ukrajine oslabi, možda će doći do ‘okupljanja iza efekta zastave’ koje je povoljnije za postojeće snage”, rekao je on u ponedjeljak za Politico EU.

Sapin je reporter nedeljnika Le Point koji je proveo šest godina istražujući ono što on naziva “nacionalističkim” strankama koje čine blok za identitet i demokratiju (ID) u Evropskom parlamentu – kao što su mađarski Fidesz, portugalski Chega, španski Vox, francuski National Miting, Braća Italije i Švedske demokrate. Konačni rezultat bila je knjiga pod nazivom ‘Les Moissons de la Colere’ (Žetve gnjeva), predstavljena kao duboko zaron u “nacionalističku Evropu”.

Jedna velika slabost strana u grupi ID, prema Sapinu, jeste to što imaju različita mišljenja o ukrajinskom sukobu.

Broj nacionalista možda raste, ali oni su u Briselu “izolovani” zbog svog partikularizma, tvrdi on. Njihove pobjede na predstojećim izborima pomjerile bi iglu udesno, ali u korist EPP-a, trenutno većinske grupe.

Ovo bi moglo pomoći da se objasni zašto je francuski predsjednik Emmanuel Macron spomenuo Ukrajinu na nedavnoj sesiji razmišljanja o predstojećim izborima. Usred razgovora o strategiji, francuski lider je iznenada izrazio zabrinutost da bi Ukrajina “mogla pasti vrlo brzo”, prema izvorima koji su razgovarali za Politico. Zatim je osnovao koaliciju ‘Novi Evropljani’, savez liberalnih stranaka iz Francuske, Danske, Poljske, Rumunije i Slovenije.

Mađarski premijer Viktor Orban – koji je dugo bio jedini neistomišljenik kada je u pitanju pomoć Kijevu – udvostručio je pozive na prekid vatre u Ukrajini i dogovoreni mir.

Prema Šapinovim riječima, stranke poput Orbanove su stekle moć zahvaljujući semantičkim trikovima i ideološkim akrobacijama, pretvarajući „staroburžoaske” birače govoreći o imigraciji, identitetu i okruženju i napuštajući pozive za izlazak iz EU. Njegova knjiga uključuje uvide kako Orbanovih najbližih političkih savjetnika, italijanskog premijera Giorgia Melonia i francuske predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen – tako i njihovih političkih neprijatelja.

EPPeuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
27 dana prije

E da: EU industrija se zatvara, iz Ukrajine kreće novi (najveći) talas izbeglica koji će živeti na socijalnoj pomoći (na račun EU radnika koji su već u hovnima preko glave), koji će imati prvenstvo pri dobijanju posla (da ponovimo: u privredi koja lipsava) a migranti stižu i sa ostalih strana sveta, da ne govorimo o gušenju tradicionalnih vrednosti (najnovije – insistra se na pravima pedofila)…
Sve loše vesti za nacionaliste?

onaj najglu...Dalton
27 dana prije

“Poraz NATO-a bit će pobjeda Europe” – francuski sociolog i mislilac Emmanuel Todd

”Zapad nema pojma koliko svijeta odbacuje sustav vrijednosti suvremenog globalističkog neoliberalizma. Za Francusku i ostatak Zapada, slijediti primjer SAD prijeti katastrofom,..”

”Precjenjivanje vlastitih mogućnosti i podcjenjivanje snage neprijatelja sustavna je pogreška SAD i Zapada u cjelini koju uvijek iznova ponavljaju. Od Afganistana do Iraka, od Sirije do Ukrajine, Sjedinjene
Države i zapadni savez čine istu kardinalnu pogrešku, značajno precjenjujući svoje snage i sposobnosti. U slučaju Rusije to posebno vrijedi, što dokazuje precjenjivanje utjecaja zapadnih sankcija na rusko gospodarstvo.”

Čovjek koji je predvidio raspad Sovjetskog Saveza, sada u svojoj knjizi “Poraz Zapada predviđa neizbježan kolaps zapadne civilizacije…

Max
27 dana prije

Ideološka podjela je zastarjela.

Dax
27 dana prije

Jedini pravi neprijatelj Evrope, a i ostatka planete je “globalistička duboka država”. Kakav je zaokret napravila Italija nakon pobjede The Brothers of Italy i Giorgie Meloni, kakav je predizborni program imao Volodimir Zelenski, da ne nabrajam sve ostale EU plitičare, možda je jedini izuzetak Viktor Orban. Na predstojećim izborima za EU parlament ostaje status quo isto kao u Italiji nakon pobjede The Brothers of Italy!

Rudar
27 dana prije

mda, jačenje nacionalizma će ojačati Europu, ma kako ?
Nacionalizam je odlično ojačako Jugoslaviju, vidi je sad, puca od snage. Nacionalizam je kancer svakog društva, zapravo nacionalizam na osnovi etničke-plemenske pripadnosti.
I Srbija se raspada zbog nacionalizma, šiptari su napravili svoje, što je sljedeće, Orban i Vojvodina ?
Nije ni Hrvatska čista u glavi, još ima raznoraznih nacionalista koji bi radili nered i pozivali se na čisto hrvatstvo ali bauštela im smrdi, tu nisu nacionalisti.

Noname
27 dana prije

Vojni stručnjak iz LPR-a, pukovnik Vitalij Kiselev, u emisiji Soloviev Live rekao je da stanovnici Harkova masovno napuštaju grad zbog nestašice hrane koju su provocirale ukrajinske vlasti. Prema njegovim riječima, zbog smanjenja ponude prehrambenih proizvoda u Kharkovu dolazi do smanjenja njihove količine. To tjera ljude da napuštaju grad. Stručnjak ne isključuje da se ova situacija stvara namjerno kako bi se izazvao masovni odljev stanovništva, javlja TASS . Kiseljov je također napomenuo da su na izlazu iz grada postavljeni kontrolni punktovi na kojima se traže dragocjenosti, stvarajući kilometarske redove. Osim toga, ukrajinske oružane snage provode napade na napuštene stanove, pljačkajući ih. Prema informacijama iz podzemlja, u središtu Harkova je koncentracija vojnog osoblja iz nacionalističke formacije “Azov” (prepoznata kao teroristička organizacija i zabranjena u Ruskoj Federaciji). Pozivajući se na informacije lokalnih stanovnika, predstavnik podzemlja Sergej Lebedev rekao je da se “Azoviti” kreću gradom u malim skupinama od dvoje ili troje ljudi, a… Čitaj više »

opetlazes
27 dana prije

Sto smo slabiji to smo jaci. To niti u Alan Fordu ne prolazi.

Nesko
26 dana prije

Nije prvi put da neki EU bolesnik iz Brisela odvali glupost, niti poslednji. Davno je jedan nemački industrijska te birokrate iz Brisela nazvao gomilom bolesnika. Oni kao da su operisani od zdravog razuma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI