Posjeta Zelenskog ‘sramotna’

31 komentar

Posjeta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog SAD-u pokušaj je pritiska na Amerikance da odustanu od borbe za sigurnost granica i umjesto toga dozvole više sredstava za Kijev, izjavio je u utorak republikanski senator James David Vance.

Zelensky je u ponedjeljak stigao u Washington, gdje je trebalo da se sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji se bori da dobije odobrenje Kongresa za novu pomoć od više milijardi dolara obećanu Kijevu.

Obraćajući se Lauri Ingraham iz Fox Newsa, senator iz Ohaja nazvao je potez Zelenskog da traži dodatna sredstva “potpuno sramotnim”. Vance je dodao da ukrajinski predsjednik dolazi u SAD “držajući predavanja” Amerikancima i “zahtjevavajući” više dolara od njihovih poreskih obveznika.

On je rekao da će posjeta Zelenskog završiti “nedostojanstvenim procesom” u kojem će ukrajinski lider zahtijevati da američki zakonodavci potpišu dalje finansiranje ili da budu označeni kao “marionete” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Po dolasku u Vašington, ukrajinski lider je održao obraćanje na Univerzitetu nacionalne odbrane SAD, tvrdeći da kašnjenja i skandali u vezi sa “nerešenim pitanjima na Kapitol Hilu” inspirišu Kremlj.

Komentarišući ovo, Vance je rekao da “ako prvo želite da osigurate svoju granicu, vi ste zapravo Putinova marioneta: on je to javno rekao danas”, i dodao da smatra da je to ” sramotno” i “groteskno”.

Prošle sedmice je u Senatu blokiran prijedlog zakona koji je trebao osigurati više od 110 milijardi dolara za sigurnost u inostranstvu, uključujući više od 60 milijardi dolara za Kijev. Do toga je došlo kada su republikanci zahtijevali strožiju kontrolu imigracije na južnoj američkoj granici.

Zelenski je u utorak trebao da se sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi razgovarali o “nastavku odbrambene saradnje” između država i njihovoj koordinaciji napora u narednoj godini, navodi se u njegovom uredu.

Sve ovo dolazi usred šestomjesečne kontraofanzive Ukrajine protiv Rusije, koja nije dala značajnije rezultate. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, od početka juna kijevske trupe su izgubile više od 125.000 vojnika i 6.000 komada teške opreme.

U međuvremenu, Washington Post je izvijestio da dok ukrajinski čelnici mole za veću vojnu pomoć zapadnih saveznika, muškarci koji ispunjavaju uslove za regrutaciju pokušavaju pobjeći iz zemlje u vrijeme kada su potrebni “više od metaka”.

JD VancerepublikanciSADZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

лидер већине у Сенату Чак Шумер (демократа): “Ако добије помоћ која му је потребна, победиће. Ако изгуби, Путин ће победити, а то је веома, веома опасно за Сједињене Државе”.
Mudar k’o Grunf.

tihobl
4 mjeseci prije

Бајден је на састанку са Зеленским рекао да је потписао споразум о додели 200 милиона долара остатку Украјине.
Dovoljno da Elena ima za kucne troskove u Londonu.
Na pitanje novinara da li vjeruje da ce Ukrajina pobjediti Bajden se odvalio smijati. Kazem vam opet: Bajden je najpametniji u Bijeloj kuci.

tihobl
4 mjeseci prije

Председник Представничког дома САД Мајк Џонсон је рекао да га Зеленски није убедио: Потребна нам је јасна формулација стратегије која ће омогућити Украјини да победи, а до сада су одговори били недовољни. Нису нам пружили јасноћу и детаље које смо тражили изнова и изнова, почевши буквално 24 сата након што сам постао председник Конгреса. Чини се да Бајденова администрација тражи милијарде долара без јасне стратегије за победу и без одговора које мислим да амерички народ заслужује.
Такође сам јасно ставио до знања од првог дана да је наш приоритет при разматрању било каквог додатног пакета националне безбедности наша сопствена национална безбедност. То је сада апсолутна катастрофа на граници, а за то је крива политика садашње администрације. Прошле недеље смо забележили 12.000 илегалних прелазака границе у само једном дану.

tihobl
4 mjeseci prije

Зеленски у Конгресу САД 21. децембра 2022.
Тријумф, аплауз, украјинске заставе у сали.
Њујорк тајмс: „То је прослава отпорности и моћна реклама за Украјину“.
———————————————————
Зеленски у Конгресу САД 12. децембра 2023.
Представнички дом и Сенат му није дозволио да присуствује састанку и одржали су седницу затворену за јавност.
Њујорк тајмс: „Звезда Зеленског је зашла на Капитол хилу.

tihobl
4 mjeseci prije

Zelenski je lukavo gurnuo Jermaka da potpise ugovor o deponovanju opasnog otpada sa zapada. I sto je jos zanimljivuje deponovace ga u Galiciji.

tihobl
4 mjeseci prije

Ирска је одлучила да смањи бенефицију за украјинске избеглице са 880 евра на 155 евра месечно. Такође, становање ће бити обезбеђено само 90 дана. У Ирској сада живи око 100 хиљада избеглица из Украјине и ова дивна вест их је јако обрадовала.

tihobl
4 mjeseci prije

Tokom prošle godine bilateralna trgovina Kine i EU porasla je za čak 23%. Ostvarena je vrednost međusobne razmene od rekordnih 857 milijardi dolara. Izvoz zemalja EU u Kinu porastao je 3,1% – na 230 milijardi, dok je uvoz iz Kine povećan čak 32% – na 626 miliajrdi.
To znači da je EU u trgovini sa Kinom lane ostvarila deficit od skoro 400 milijardi dolara.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Neka mu daju 🤷

BanOvan
4 mjeseci prije

Alaj su se sastali bećari, pa ni jedan za obrazom ne mari…

Sir Oliver
4 mjeseci prije

Dajte mu i svoje Gaće.

tihobl
4 mjeseci prije

Zelenski na americkoj TV: dajte nam pare i ne placite. Mi zaista branimo demokratiju.

Josip
4 mjeseci prije

Pa so Zelenskog nisu napojili s nekim otrovom pa da crkne za koji dan nego ga budaletine filaju s milijardama?

tuf
4 mjeseci prije

Točno se osjeti kako je cijelu prosjačku prigodu pripremila marketinška/PR agencija sa izdašnim resursima. Izjave Zelenskog su prilagođene američkom uhu koje voli čuti samo za uspjehe. CNN sa nimalo slučajnim tajmingom objavljuje nonsens prilog da su Rusi izgubili sve snage s kojima su počeli sukob. Administracija je pripremala prigodu ložeći republikance pričama kako maltene svi dolari ostaju na američkom tlu (to što će ih vidjeti 0.5% amerikanaca nema veze).
I sav taj trud – uzalud. Jednostavno na južnoj granici SAD-a previše smrdi da bi bilo koji PR parfem prikrio zagušujući smrad koji ima političke, ekonomske, socijalne i sigurnosne reperkusije.

ante
4 mjeseci prije

Koje smeće je taj Zelenski, majko mila?! Pustite svoju zemlju, jebeš to, ali branite nas i našu zemlju? Marš na posao zaraditi za Ukrajinu???

Max
4 mjeseci prije

Dobro su opleli po Zelenom.

Sv.Alemka
4 mjeseci prije

kaže pritom inkontinentni deda da se američka granica brani u ukrajini …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI