Pravoslavna crkva koju podržava Kijev mijenja datum Božića

Pravoslavna crkva Ukrajina
41 komentar

Ukrajinska pravoslavna crkva (OCU), koju podržava Kijev, najavila je svoje planove za potencijalno usvajanje novog liturgijskog kalendara. Ovim potezom bi se približio katoličkoj i protestantskoj denominaciji, uz raskid sa tradicijama koje slijede kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UOC) i Ruska pravoslavna crkva. Kalendar se koristi za određivanje datuma svetih dana poput Božića ili Uskrsa.

Prema pisanju ukrajinskog medija Strana.ua, OCU bi mogao početi da slavi Božić 25. decembra umjesto 7. januara, kao što je to bilo pod kanonskom UPC.

Pravoslavne crkve se obično drže svog pravoslavnog liturgijskog kalendara, koji se razlikuje od katoličkog i protestantskog. Pet od njih, uključujući Rusku pravoslavnu crkvu – najveću pravoslavnu crkvu na svetu sa 150 miliona vernika širom sveta – kao i Jerusalimsku, srpsku, gruzijsku i poljsku pravoslavnu crkvu, još uvek prate stari julijanski kalendar. Katolici i protestanti koriste gregorijanski kalendar, koji je uveo papa Grgur XIII u 16. veku.

Carigradska patrijaršija, zajedno sa 10 drugih pravoslavnih crkava, usvojila je revidirani julijanski kalendar početkom 20. veka. Reforma je učinila da datumi svih fiksnih svetih dana, poput Božića, budu slični onima u Katoličkoj crkvi. Pomični sveti dani poput Uskrsa i dalje se određuju u skladu sa starim julijanskim kalendarom prema ovom novom sistemu.

Sada, OCU želi da usvoji revidirani kalendar, tvrdeći da je „tačniji“. Crkva koju podržava Kijev “razmatra reformu kalendara i preduzima relevantne korake… već dugo vremena”, rekao je njen poglavar, mitropolit Epifanije, za ukrajinski medij Gazeta.ua. Konačna odluka biće donesena na arhijerejskom saboru u maju, dodao je on.

Reforma bi omogućila OCU da pređe na “precizniji kalendar i izbjegne postepeno pomicanje fiksnih svetih dana u budućnost”, tvrdi on. Prema pisanju ukrajinskih medija, neke eparhije OCU usvojile su novi kalendar i prije odluke vijeća. U Odesi su lokalni sveštenici OCU najavili usvajanje novog kalendara već u januaru.

Taj potez dolazi usred napada Kijeva na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. UOC ima istorijske veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, a ukrajinski zvaničnici su je optužili da predstavlja prijetnju sigurnosti usred vojnog sukoba s Rusijom. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) vrši racije u crkvama UOC-a, navodno tražeći zalihe oružja i dokaze o izdaji.

Šest ukrajinskih regija potpuno je zabranilo UOC na svojoj teritoriji i favoriziralo OCU. Ustanovljenu tek 2018. godine, OCU su priznale samo tri druge pravoslavne crkve. UPC to smatra jeretičkim.

Vlada predsjednika Vladimira Zelenskog pripremila je nacrt zakona kojim će se zabraniti UOC u Ukrajini, ali parlament o njemu tek treba da glasa. Moskva je protestovala protiv progona pravoslavnih hrišćana od strane ukrajinskih vlasti, ali niko od tela za ljudska prava na Zapadu do sada nije reagovao.

KijevPravoslavna crkvaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
11 mjeseci prije

Pa sta mislite koji Bozic slavi ono zidovsko smece Zelenski? A naivni i glupi Ukrajinci to trpe i ginu za to smece umjesto da su ga ubili prvi dan kad im je napravio pakao od Ukrajine?

tihobl
11 mjeseci prije

Gledao sam kako vrse obred – lupaju u neke cinele i skacu okolo. Malo lici na obred azijskih samana, a malo na mackare kad se senljuce po selu.
Tako je to kad se NVO organizacije proglase crkvom.
A imate snimke sahrana gdje sprovod radi sklekove oko groba dok tvz. pop cita govor.

Da se razumijemo sve je ovo isplanirano odavno. Sve se treba obesmisliti i sto je stvar ludja to je vise forsiraju..Nastoje da do kraja obesmisle sve odnose pocevsi od porodice.Tvz. ukrajinci zbog svog mentalnog sklopa najvise su se primili na novonormalno. Sjetite se kako je ono Hilari govorila: mi kreiramo normalnost, prihvatite realnost i uvela je u govor “novonormalno” za sve nenormalnosti koje je forsirala.

ANTE
11 mjeseci prije

Isus iz Nazareta nije rodjen ni na “katolicki” ni na pravoslavni Bozic (25.12 nit dva tjedna poslje), to je datum zimskog solsticija (Saturnalije koje su se slavile u paganskom Rimu).
Tko zna Bibliju, zna da je vrijeme rodjenja moglo biti samo u 9 ili 10. mjesecu.

hiber
11 mjeseci prije

Hrpa neistina i nepoznavanja problematike. U Ukraini postoje četiri pravoslavne Crkve, od kojih su dvije pod carigradskim patrijarhom Bartalomejom dok se ne ujedine, jedna je nezakonita i nakon prelaznog perida ide u zabranu i zapljenu imovine, a četvrta je grkokatolička. Ukratko, ne mogu postojati dvije eparhije na istom području.

Max
11 mjeseci prije

Bog je jedan i Božić je jedan.

11 mjeseci prije

nema vecih prijetvorica od vjernika. tocno radi njih posten covjek nema izbora nego biti ateist. ne radi ne vjerovanja u boga nego sto sa takvima vjernicima ne zeli biti u drustvu.
bozici, bozici, sve ceremonija a 10 zapovidi , to nista, to mrljave, moze malo, moze uz ocenas, ajde proci ce. sve sto im pase. jos uvjeravaju i zaludjuju druge da budu kao oni.
rasta vjernik vjeruje?
radi inercije, ucijenjen majcinim lijekom prihvatio vjeru. radi utjehe pa zica i nas druge da budemo isti, da se tjesimo zajedno. radi pohlepe da ce zaraditi vaucer za raj. radi narodnih obicaja. radi kukavlicuka da bude drukciji od raje.
uvjerio sebe jos si nadodao “teorija”, ima spiku vjernik. “vjernik”.

vrlodrag
11 mjeseci prije

Namjesnička vlast postavljena od novčarskog kartela iz glavnog grada izabranih je tu da oboma slavenskim narodima napravi pakao od zivota dok u isto vrijeme protuzakonito i pljačkom stečene posjede polako počinju pripremati za naseljavanje svojim suplemenicima. Izabranih ima sasvim dovoljno da ovladaju bogatim dijelom ukrajine svojim stanovništvom nakon što slavene svedu na niske brojeve. Nije ni naseljavanje u Palestinu ,danas Izrael počelo odjednom.Teren se pripremao pola stoljeća. Prvo je zemlja koja je ionako bila siromašna dodatno uništena gospodarski da bi opustjela i stanovništvom nakon toga. Tek nakon toga je počela planska kupovina zemlje i naseljavanje dok su Arapi postali svjesni svega tek kada su ovi ojačali da ih se nije moglo suzbiti. Sličan plan su imali za ovaj bogati dio Ukrajine i uspio bi plan da su uspjeli podijeliti rusiju u više dijelova ili da imaju svoga Kerenskog da im isporuči što hoće. Odavno traje ovaj sukob i neće prestati… Čitaj više »

IPC
11 mjeseci prije

Vidi se da Vatikan stoji iza toga. Gregorjanski kalendar (pa prema tome i tzv. reformirani julijanski) je papska izmišljotina iz XVI. st. koja je imala za cilj da proširi papizam po cijelom svijetu a posebno da uništi Pravoslavlje. Bazira se na lažnoj pretpostavci da je u vrijeme 1. Vaseljenskog sabora u Nikeji 325. g. proljetna ravnodnevnica, prema kojoj se prema Starom Zavjetu određuje židovska Pasha, a na temelju čega su i Sv. Oci toga sabora odredili hrišćansku Pashu, tobože bila 21. III. (naravno po julijanskom kalendaru), te je zbog toga prema toj ideji bezbožnih papskih astronoma – diletanata, preskočeno prvo 10 dana da bi se danas nakupilo do 14 dana, tako da bi se slagalo da je i danas ravnodnevnica 21. III. (ali po gregorijanskom kalendaru) kao što je tobože bilo u IV. stoljeću. Ali, po julijanskom kalendaru je ravnodnevnica i danas 8. III. kao što je bila i za… Čitaj više »

Antee
11 mjeseci prije

25. 1 je najbolje da je Božić jer je to ujedno i rođendan ovog cionističkog iscjetka od Zelenskog…tako da ubije dvije muhe odjednom

Gorki šećer
11 mjeseci prije

Jezuiti ne miruju. Ekumenizam je njihov cilj, dakle sve kršćanske Crkve staviti pod svoje skute, ne birajući sredstva. Oni su oni koji izgledaju” poput jaganjca, a govori kao Zmaj.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI