Predsjednik Finske će zvati Putina

Sauli Niinisto
35 komentara

Finski predsjednik Sauli Niinistö navodno planira nazvati svog ruskog kolegu Vladimira Putina kako bi razgovarali o promijenjenoj sigurnosnoj situaciji u regionu sada kada su lideri u Helsinkiju odlučili da se pridruže NATO-u.

Niinistö je prokomentarisao svoj planirani kontakt s Putinom u intervjuu za švedsku novinsku agenciju TT u petak, dan nakon što je izdao izjavu da Finska “mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odlaganja”. Kremlj je rekao da bi pristupanje Finske NATO-u predstavljalo prijetnju Rusiji i da širenje vojnog bloka na istok koji predvodi SAD podriva sigurnost u regionu.

„Ja nisam osoba koja jednostavno izmiče iza ugla“, rekao je Niinistö o svom nastojanju da razgovara o tom pitanju s Putinom. “Nazvat ću ga i reći da se situacija promijenila, kao što obojica znamo.”

Finska dijeli kopnenu granicu od 1.340 kilometara (832 milje) s Rusijom i vodila je rat sa Sovjetskim Savezom 1939. Prije pandemije Covid-19, Niinistö i Putin su se obično lično sastajali dva puta godišnje. Finski lider otputovao je u Moskvu na sastanak s Putinom prošlog oktobra, a njih dvojica su razgovarali telefonom u martu, kada je Niinistö izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu dvije sedmice nakon što je počela vojna ofanziva na Kijev.

Finska je zadržala svoju vojnu neutralnost od kraja Drugog svetskog rata, a Finci su se istorijski protivili ulasku u NATO. Javno mnijenje se dramatično promijenilo nakon što su ruske snage ušle u Ukrajinu 24. februara. Anketa koju je sprovela medijska kuća YLE pokazala je da je rekordnih 62 % Finaca za članstvo u NATO-u. Švedska, koja ima istoriju vojne neutralnosti koja datira više od dva veka, takođe razmišlja o pridruživanju bloku.

Niinistö i švedska premijerka Magdelana Andersson razgovarali su telefonom sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u petak ujutro, nekoliko dana nakon što su se dvojica nordijskih lidera sastala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. „Djelili smo duboku zabrinutost zbog ruskog rata protiv Ukrajine“, rekao je  Niinistö o razgovoru s Bajdenom u petak. “Prošao sam kroz sljedeće korake Finske ka članstvu u NATO-u. Finska duboko cijeni svu potrebnu podršku SAD-a.”

Iako su finski i švedski lideri rekli da ih je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispitaju svoj sigurnosni stav, oni sada žele učiniti jednu od stvari koja je navodno pokrenula trenutni sukob: traženje članstva u NATO-u. Umjesto da požnje očekivanu dividendu mira nakon završetka hladnog rata 1989. godine, NATO je proširio svoj domet sve do granica Rusije, prekršivši obećanja protiv širenja na istok. Blok je dodao 14 novih članica od 1999. godine, a Ukrajina i još jedna bivša sovjetska republika, Gruzija, prijavile su se da budu dio sljedećeg talasa proširenja NATO-a.

Ruski lideri su tvrdili da raspoređivanje članica NATO-a i strateškog oružja na pragu njihove zemlje krši princip “nedjeljive sigurnosti”, što znači da ni zapadnom bloku ni Moskvi ne bi trebalo dozvoliti da ojačaju vlastitu sigurnost na račun druge strane.

Rusija je napala Ukrajinu nakon neuspjeha susjedne države da provede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Njemačke i Francuske, osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

FinskaNATOPutinrusijaSauli Niinistö
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovo su standardni postupci države, gdje je dovoje-troje ljudi, zbog osobnih pretenzija odlučilo, da uništi neutralnost svoje nacije. Malo ljudi zna, koji su to bili njihvi predstavnici školovani u ameriškim školama za pripremu na preuzimanje vlasti u svojoj zemlji. Medijske kuče imaju svoje vlastnike. I mogu izdati rezultate, koji su naručeni. Ali ni to nije bitno. Te kuče isto stvaraju psihozu sa jednostranim prikazivanjem posljedica! Zato, Bugari, po sličnom postupku, danas vjeruju u 62%, da če jih Rusija napasti! Zato, čiča, boodala zapadnog formata, ti samo zovi Putina! Takvi stoje u redu… A Putin če ti reči, kad počne NATO dovlačiti na TVOJ TERITORIJ raketna izstrelišta, skladištiti atomsko naoružanje, graditi bio laboratorije, A TI ZUCNUTI NEČEŠ MOČI, onda je priča za Finsku završena! Pogotovo zato, jer onih 1,3% Ruske manjine može izbječi klaonicu i otiči u Rusiju za dan! I još puno toga moglo bi se reči, ali gloopsti na… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Finci će u ratu protiv Rusije dobiti jednaku pomoć kao i Ukrajina, naštampane dolare, zastarjelo oružje, medijsku podršku…i tako do zadnjeg Finca.

nekoime
1 godina prije

Finsku će Rusi pregaziti angažiranjem dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u Švedskoj će Kadirov preuzeti vlast glasovima većinskog muslimanskog stanovništva.

držnedaj
1 godina prije

Drma se i zapadni kabalin kavez sa svih strana..

1 godina prije

Putin je, navodno, prokomentirao: “♫ Zoooooviiiii, saaaamooooo zooooviiiii… ♫”

Famer
1 godina prije

Napišem na večernjem da mediji ne bi trebalo da toliko pišu o ratu i da više govore o miru i počnu pisati o ljudima koji pozivaju na mir oni me blokiraju zar to nije čudno ?

gigi pinna
1 godina prije

Šugava EU je šutjela kad se događao Majdan, šutjela je kada ih je Victoria “Cookie” Nudelman častila uvredama “F.ck EU”, Olaf Šonjc je šutio kada mu je Sleepy Jpe tvrdio da će uništiti Sjeverni tok 2…, ali su odmah skočili čim je krenuo Putko u ovu vojnu avanturu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Namjestaljka za naivne. Da Finci i Svedani zaista zele mir nebi izazivali Ruse vec bi im se pridruzili njina a ne NATOu

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Hoce li ovaj , uopce htjet , razgovarat s njim ?

Jomla
1 godina prije

Anketa koju je sprovela medijska kuća YLE pokazala je da je rekordnih 62 % Finaca za članstvo u NATO-u. 
Ne vjerujem ni da ih je 35%! Ah, da, MEDIJSKA KUĆA…:P

rade
1 godina prije

E sad cemo vidjeti kako stvarno stvari stoje.Putin je rekao da vise nece biti sirenja Nato,a amerikanci idu dalje sa sirenjem.Putin bi ako je od rijeci u momentu kad Finska zatrazi clanstvo trebao nuklearno bombardovati Finsku.Tek bi onda bilo jasno amerikancima i ostalima da vise nema sale.Ovako diplomatski ulagati zalbe je samo signal Natou da si uplasen.

radoznalo_mače
1 godina prije

Pristojan svijet u ovo doba spava
Ajde spavat jebala te telefonska sprava
Halo! Molim? Halo! Molim? Rambo ja te volim
Telefonske žice svake noći zuje, bruje
Onaj meni jedno isto stalno poručuje
Ovdje Rambova telefonska centrala
Poruku kaži posle zvučnoga signala
Halo! Molim? Halo! Molim? Rambo ja te volim

Slobodan Praljak
1 godina prije

Jer nije uspeo uništiti ukrajinskih tračnic, će Finska pripojiti Kareliju.

hiber
1 godina prije

Eto, zvao ga. I sto je Putin rekao. Ništa. Da će razmjestiti nuklearno oružje prema Finskoj, ako NATO razmjesti nuklearno oruzje u Finskoj. Dakle, definitivno je da je Putun izgubio “specijalnu operaciju” u Ukraini. Stoga rat ne može dobiti, ako ne proglasi rat i opću mobilizaciju. A za to nema podršku Rusa. A poraz se u Rusiji uvijek plaća promjenom režima i pogubljenjima. Neka pita Romanove.

1 godina prije

Vidjet čemo.
Švedska, Finska, nisu u NATO, ali su u EU.
Turska je u NATO, ali nije u EU.
Možda če se dogovoriti, hahahahaha….
Svi nešto mudruju, a računica se nikako ne iziđe…

Max
1 godina prije

Razborit potez.

tabula
1 godina prije

Situacija se pronijenila? Normalno da se promjenila, to mu je i Putin rekao, Finska nije više neutralna, nego se svrstala na neprijateljsku stranu, a odnosi neprijateljskih zemalja su sve, samo nisu dobri. Šteta, Europska unija postade militarizirama Nato unija.

Nena
1 godina prije

Ne znaju šta će ih snaći uđu li u to đavolje klupko

Ringo10a
1 godina prije

Ako je vec odlucio ici u NATO zasto onda zove Putina
Da mu objasni… sta zapravo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI