Predsjednik Nikaragve odbacuje ‘nacistu’ Zelenskog

16 komentara

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega optužio je EU da je “ povredila ” Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC) prisiljavajući je da usvoji izjavu podrške “ fašističkom nacisti ” ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom na samitu EU-CELAC u srijedu.

Govoreći na događaju povodom proslave 44. godišnjice pobjede Sandinista u Nikaragvi, Ortega je požalio da je samit u Briselu – prvi u mnogo godina kojem je prisustvovala Managua – objavio izjavu u kojoj je izrazio „ zabrinutost “ zbog „ rata protiv Ukrajine “ uprkos prigovorima njegove zemlje.

Optužujući EU da pokušava „ voditi Nikaragvu u dogovoru sa Sjedinjenim Državama “, naglasio je da njegova vlada „ nije potpisala, odobrila ili propratila ono što je, pompezno i ​​lažno, najavljeno kao Deklaracija o konsenzusu na III samitu CELAC-Evropska unija. ” Rezolucije ” moraju biti donesene konsenzusom “, insistirao je Ortega. Nepoštovanjem procedure, EU je ” povredila CELAC “.

“ Na sastanku Evropske zajednice sa CELAC-om, gdje su htjeli staviti fašistu, nacističkog predsjednika Ukrajine na sastanak. Evropljani su snažno pritiskali, ali većina zemalja CELAC-a nije prihvatila i nije se mogla izboriti za fašističkog predsjednika Ukrajine ”, rekao je Ortega, dodajući da su odbijeni napori EU da u izjavi na samitu uvede crtu u kojoj se eksplicitno okrivljuje Rusija za previranja u Ukrajini.

“ Logično, to nismo mogli prihvatiti ”, objasnio je on, ističući da “ nije imalo smisla ova pitanja stavljati na dnevni red EU i CELAC-a. ”

Međutim, pokušaji da se u izjavu uključi linija koja poziva na prekid zapadne politike agresije i sankcija protiv Kube, Venecuele i Nikaragve su propali, a Venecuela i Nikaragva su uklonjene. Također je oboren poziv da se Ukrajini ne obezbjeđuje kasetna municija, koja je zabranjena u EU, rekao je Ortega.

Obraćajući se hiljadama mladih ljudi koji su se okupili na Plaza de la Dignidad Nacional u Managvi da proslave godišnjicu oslobođenja Nikaragve, Ortega je takođe pohvalio ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija, koga su ubili NATO sredstva tokom rata koji je „razorio“ Libiju 2012. godine i „pogurao solidnu predstavu sa Gadaufijem“, rekao je Niragdafi . jedinstvo arapskih naroda . ”

NikaragvaOrtegaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 mjeseci prije

Ocajnicki su pokusaji Zapada da natjeraju citav svijet da voli Banderstan. Nisu uspjeli natjerati svijet da zavoli fajzerovu vakcinu, a kako ce nas natjerati da zavole banderase?

Bond cigarete Bond
9 mjeseci prije

Koga briga za Nikaragvu?
Koliko je bitno mišljenje nekog Ortege i zemlje sa 6.6 mil. ljudi?

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Opet po Europi, ali logično. EU će završiti kao CIA saveznik.

Max
9 mjeseci prije

Ortega nastupa kao suverenist.

goran
9 mjeseci prije

BRAVO GOSPODINE PREDSJEDNIČE NIKARAGVE BRAVO!
kad neće ni jedan predsjednik eu da osudi tog nacistu zelenskog onda bar netko iz svijeta,svaka vam čast,pokažite europskim predsjednicima kakav stav moraju imati prema tom seronji zelenskom.

Karma
9 mjeseci prije

Obozavatelji covid injekcija obozavaju i ovog nadrogiranog u zelenoj majici. Totalni ludjak koji melje i ukre i ruse u ratnim uzasima. Zlo hodajuce.

Ivan
9 mjeseci prije

Glumcu gori kazaliste..

tri p
9 mjeseci prije

Čovjek sa stavom i predsjednik jedne suverene države, ma kako mala bila. Svaka čast!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI