Prelazak linije apsurda: Trump prijeti Kini povećanjem carina ako ne sudjeluje u summitu G20

Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kini da će povećati carina ako se kineski predsjednik Xi Jinping ne pojavi na summitu G20. Time američka diplomacija prelazi granicu i prijeti kako će uzdrmati globalnu trgovinu, kažu analitičari RT.

Kina će se složiti s trgovinskim sporazumom sa SAD-om “jer mora”, izjavio je Trump u ponedjeljak, dodajući kako će nove tarife na kinesku robu stupiti na snagu odmah ako Xi ne prisustvuje G20 Summitu u Osaki. Summit će se održati kasnije ovog mjeseca. Washington i Peking već mjesecima pregovaraju o novom trgovinskom sporazumu, no do sada bez rezultata.

“Ovo je novo dno američke diplomacije”, rekao je Sourabh Gupta, viši stručnjak za politiku Instituta za kineske američke studije. “Da bi jedan američki predsjednik nametnuo carine drugoj zemlji ako predsjednik te zemlje ne pristane na bilateralni sastanak na marginama multilateralnog summita je apsurd, do te mjere da je gotovo smiješan.”

„Kini će možda trebati vremena da odgovori, ali će najvjerojatnije pristati na sastanak“, izjavio je Gupta. Također predviđa kako će sljedeća tri tjedna ekonomska diplomacija između Pekinga i Washingtona biti popraćena velikom nervozom.

U međuvremenu, zagovornici slobodne trgovine užasnuti su Trumpovim postupkom, odnosno korištenjem tarifa kao preferiranom metodom međunarodnog angažmana.

“Trump je sve to obećao tijekom svoje predsjedničke kampanje, ali nitko ga nije shvatio ozbiljno. Sada pokazuje koliko štete jedan čovjek može učiniti pod uvjetom da ima moć i neke vrlo loše nesporazume o tome kako ekonomija funkcionira “, izjavio je za RT Jeffrey Tucker iz Američkog instituta za ekonomska istraživanja. Trgovina među narodima je situacija koja donosi dobit za sve, dok Trump gleda na to kao igru ​​pobjednika i gubitnika, dodao je.

Carine su sredstvo kojima se svi sudionici osiromašuju

“Jedna nacija nije samo poduzeće s bilancom. Čitava stvar je smiješna. No nitko mu ne može prići i objasniti mu to ”, Tucker je također izjavio. Trumpov cilj da američke trgovinske deficite pretvori u viškove je “apsolutno nekonzistentan sa statusom dolara kao svjetske rezervne valute”, dodao je Tucker. Štoviše, Amerikanci na kraju plaćaju tarife, a ne zemlje koje su ciljane.

Gupta je komentirao kako ovaj ultimatum sugerira da Trump nije jako uvjeren u pobjedu ovog trgovinskog rata s Kinom, te se na ovaj način možda pokušava spasiti kako bi se dogovorio s Xi prije izbora 2020. godine.

“Naposljetku, Kina ima znatno više za dobiti nego izgubiti ako bi riješili ovaj trgovinski sukob”, kazao je Gupta. “Pošto je Kina zemlja koja je laserski usmjerena na svoje interese, a ne na uvrede – za razliku od SAD-a – uvjeren sam da će Peking sjesti za stol s gospodinom Trumpom i njegovim timom i uložiti velike napore u rješavanje napetosti.”

Hoće li ti napori, napravljeni u dobroj vjeri, biti uspješni, to ćemo tek vidjeti.

44
Ostavite komentar

avatar
10000
 
16 Grupirani komentari
28 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
43 Komentatori
onaj......... DaltonZadraninLucijaKažunZadranin Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
hans
Gost
hans

Tramp bi da ebe 1.3 milijarde kineza.. Pa ne ide to tako zuco!

Alen
Gost
Alen

Xi je i onako mislio ići , ovako će ispasti da je isao radi ultimatuma trampa koji će ispasti kao “glavni na svijetu ” u ocima njegovog birackog tijela kojima je predstava i namjenjena…

tuf
Gost
tuf

Upravo tako – u kojem trenutku je uopće bilo dvojbeno da li će Xi doći? Tako je mogao prijetiti i “ako se Kina ne pojavi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a” ili “Ako Xi ne bude sutra ručao” . Besmisleno u širem kontekstu i jedino primjenjivo na zaglupljenu&nadrogiranu američku javnost.

tuf
Gost
tuf

Usput, ovaj tjedan se u Kirgistanu budu našli Modi i Xi – tema će biti zauzimanje zajedničkog stava prema SAD-u zbog ucjena i prijetnji. Priželjkujem da se dogovore, razlikama unatoč. Pa da ameri osjete kako izgleda izgubiti potporu ekonomija sa skoro 3 milijarde ljudi.

Alen
Gost
Alen

Ako ” slomi ” Modija to će biti veliki potez..

Trubadur
Gost
Trubadur

“Trump je ovo najavio. Kratkoročno Ameri imaju koristi od carina”……………………. Daj ti nama Šerife obrazloži, koje i kakve ima USrA kratkoročne koristi od uvođenja carina, pošto je deficit sa kinom u porastu od kad su uvedene carine, da o tome, ko plača te carine i o tome, da se zbog protivcarina, treba sa milijardama subvencionirati vlastite seljake, da potpuno ne propadnu niti ne pričam….

Trubadur
Gost
Trubadur

Ne govorim ja o subvencijama poljoprivredi, nego o jednokratnoj pomoči USrA poljoprivredi u visini 16 milijardi $$ za seljake, pošto im je ispala prodaja u Kinu….2. Pošto je dollar za sad svjetska valuta, nije do Amerike, koliko če printati, nego od količine obvjeznica, koje če svijet kupovati, da bi FED mogao printati… Znači, ne odlučuju Jenkiji nego FED…. Primjer prošlogodičnjeg dizanja kamata i posljedično padanje berze, pošto se je drastično smanjila kupovina obvjeznica ti to pokazuje i u praksi….. A koliko i zašto je USrA bogato tržište, ti pokazuju podaci, gdje imamo pored 22 000 miljardnog javnog duga , još 6 000 milijardi korporacijskog, 1 100 milijardi studentskog, 1000 milijardi na karticama i 1 200 miliardi u auto zajmovima…..Tako, da kao to uvijek biva u ekonomiji, konce drže zajmodavači a ne obrnuto, kao, što misle Holywoodski vijernici….

Trubadur
Gost
Trubadur

Ta scenario, koji si napisao, je veoma moguč, međutim, barem ja po svemu do sad viđenome, mislim, da če se dogotid drugačije….Svi potezi, koje za sad vuku Amerikanci idu, ka izolaciji i homogenizaciji sa vazalima, koji če ostati u “dolarskoj sferi”… Ko su to, mislim, da je jasno… Sav preostali svijet, če, da ide ka “Kinesko-Ruskom” polu, što se sada več veoma dobro vidi….Amerikancima je jasno, da u borbi sa Kinom ne mogu, da pobijede a pogotovu ne, ako je i Rusija na Kineskoj strani…Tako, da ostaje samo još podela “energetskog sektora”, gje su i sad tenzije i to je to…. Umjesto prijašnjeg unipolarnog i sadašnjeg multipolarnog, čemo, da dobijemo bipolarni svijet…P.S…. Koliko je još jaka USrA, se vidi, da nema više oruđa “mekane moči” pa je sve što joj preostaje sila… A i ta blijedi iz dana u dan… Naravno se ništa neče desit preko noči, no preslagavanje globalne moči ide mnogo brže, kao što to večina misli…

Alen
Gost
Alen

Bipolarizacijom se unistava americka financijska struktura a s njom i amerika..
Drugi ishod nije moguć..
Zna to dobro i usa koja nastoji , kad se to desi , vojnim putem ili prijetnjom sile osigurati se od potpunog kraha ili bijes ispoljiti ka istoku..

Ne bi bio prvi put da se slican scenario ponovi…

tedi
Gost
tedi

O cemu se prica,ili se dogodilo ili ce se dogoditi.Americki labudov pijev.

FATIH
Gost
FATIH

MOGO SE BOJIM SERIFE.
EVO ODOH NA ILIDZU DA PROSLAVIM PAD IMPERIJE.VIDIMO SE U RESTORANU BOSNA….

Ico
Gost
Ico

Truba dur

Težak
Gost
Težak

ma jeli ovo moguće
žuti prijeti žućama
kladim se u sve svoje dolare koje nemam
jer sam se dedolaizirao na vrijeme
da će se žuće pojaviti kada žućo pucne prstom

ima li netko da prihvati opkladu

Ivo
Gost
Ivo

trolejbus, lupetaš. A malo si i žut u licu…

Težak
Gost
Težak

bitno je da se Ivo ne slaže
to ima svoju težinu

Nino
Gost
Nino

Ma kud žute, crni naranđasti 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin

Doći će Kinez na summit, ali ne zbog ove amerokenjske/izraelske pudlice, i njegovih prijetnji.

Ima Kinez s kim drugim pričati na tom summitu, posebno sa onima koji će svojim izvozom zamijeniti sve one proizvode koje Kinez neće više uvoziti iz amerikenjistana.

Proizvode tipa plin, soja, nafta itd.

A ti trumpe “prijeti i dalje”, Kinez se samo posprdno smije.

Pljuc!

Alen
Gost
Alen

Moze rusija da preusmjeri svoju proizvodnju na kinu , ako dodje teska situacija , a onda evropi ostaje jedino da moljakaju iran i bliskoistocne monarhe za koji barel.

Ico
Gost
Ico

Iran EU bez dozvole Rusije neće dati ni kap nafte

Kažun
Gost
Kažun

@Zadranin,jel ovaj koji nosi Garfilda na glavi prijeti Kinezima?
Mogli su njegovi izabrati dvorsku ludu za Prezidenta,
ništa ne bi kiksali.Bar je CLINTON bio Hebač,dok
je Stormy Daniels rekla “Dobra lova za čak 2 minuta keksa”

Kažun
Gost
Kažun

Pljuc.Zadranin jesi opaki provokator.Što ima novo u gradu Sv. Stošijje i Trgu Pet Bunara?

Zadranin
Gost
Zadranin

@Kažun

Hehe, Stormy Daniels i 2 minute “trumpićića” 😂

A ovdi ništa novog, vruće ka u paklu. 34 stupnja, a ženi se ne ide na kupanje..

Ali ide joj se u shoping, jer hebiga, u dućanima radi klima. 😂

Kažun
Gost
Kažun

Pa ništa onda,nemoj biti Škot,izvadi takuin i počasti ženu,se kapiramo?

Zadranin
Gost
Zadranin

@Kažun
😂

609
Gost
609

Rast Kineskog izvoza i drastican pad ivoza.Preko 8.5% da covjek ne povjeruje

samo tako
Gost
samo tako

Ovime je Trump postao najpopularniji zabavljač u svijetu politike. A i što mu drugo preostaje ?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Država koja je stara par stotina godina da ucjenjuje jednu kulturu koja je stara par HILJADA godina…smiješno i žalosno. Ameri tonete na svim poljima…

Ivo
Gost
Ivo

Izraz lica, pogotovo pogled, sve govori: narančasti pavijan, kao i njegovi kompići iz kaveza, bolton i pompeo, kandidati su za Kampor na Rabu, ili eventualno Lopaču kraj Rijeke, zatvoreni odjel.
Na odjelu za lakše slučajeve i žrtve seksualnog nasilja, treba smjestiti macrona, pa se svi tamo mogu igrati kobajagi državnika.

Ivo
Gost
Ivo

Hebi ga, svugdje te dođem posjetiti. Kad već tvoji roditelji neće.

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton

”Kina će se složiti s trgovinskim sporazumom sa SAD-om “jer mora”……” …..mora ……….eto, kratko i jasno, tko je tko, na zemljici ovoj.
U američku političku kulturu je duboko ukorijenjeno uvjerenje o američkoj izuzetnosti. Politička i akademska elita zaista iskreno vjeruje da su SAD posebna i neponovljiva nacija, koja ima posebnu misiju, poslanje čak, kao predvodnik ostatka svijeta. SAD su svjetionik, da svjetionik, tvrđava demokracije, slobode, pravde i jednakosti. Svijetli primjer koji pokazuje da je čovjek sposoban živjeti u miru sa svojim sunarodnjacima. Za nesunarodnjake to već pomalo…… ajmo reć ne važi. Ili malo manje važi. Više, onako važucka. Od zgode do zgode. Od nesunarodnjaka do nesunarodnjaka. Recimi to tako…….., jer ima ih brate svakakvih. Nesunarodnjaka. od zla oca. i još gore matere. Šta je, je…..
E ali, izuzetno je važno za razumijevanje stvari, da su SAD izuzete od ”zakona povijesti”. Po njima, ono uspon, stagnacija i neminovni pad na kraju, ne vrijedi. Vrijedilo je u povijesti, za sve imperije i nacije, bez izuzetka. Ali ima i ona, izuzetak potvrđuje pravilo. A SAD su izuzetne. A samim time i izuzetak. Nego, a što bi drugo mogle biti?
To snažno uvjerenje u vlastitu izuzetnost formiralo je i njeguje predstavu koju Amerikanci imaju o sebi samima. I o ostatku svijeta. Kao dobroćudni i dobronamjerni, lišeni ikakvih štetnih primisli, Bože sačuvaj, prepuni altruizma, sami su sebi stavili u zadatak da svim drugim zemljama pomognu da slijede njihov primjer i kao pravo zabludjelo stado, napokon pronađu svoj, demokratski tor. U kojem će onako, više usput, čisto da pomognu u nevolji, u svom demokratskom džepu, pričuvati njihove novčanike. Onima što imaju problema s orijentacijom, kojima baš ne idu strane svijeta, a i ne puštaju novčanik iz ruke, Ameri naprave vatromet. Na njihovom nebu. Da se mogu bolje i brže orijentirati. Što netko sporije shvaća, prirede mu veći vatromet. Koji su izmislili Kinezi. Davnih dana. Dok nikome nije bilo ni u peti da će se jednoga dana pojaviti izuzetni. I uvesti Kinezima carine. Na pirotehmiku.

Alen
Gost
Alen

😂😂😂👍👍👍

onaj......... Dalton
Gost
onaj......... Dalton

Izvinjavam se na pravopisnim greškama.
U odlučujućem trenutku pojavila se Ona.
I ubacila u moj misaoni proces.
Da pod hitno mora u grad. Jer nema šta obuć.
Moj uvježbani pogled, zabludjelog teleta, je bio čisti promašaj.
Energično je otvorila ormar. Moj.
Što uopće nije važno. Argument joj je neupitan.
Kocka je ionako već bačena. Na kavici.
S prijateljicama. Njenim. Koje su globalizirane.
S novčanikom. Mojim. 🙂

Zagor
Gost
Zagor

I know that feeling…

Lucija
Gost
Lucija

Kako zgodno…! Otvara mi se apetit za jednu takvu vezu. Ozbiljnu. 😊
Di ćeš ozbiljnije od – novčanika.
Btw, možda nije loša ideja zavirit Daltonu u ormar…kao kucka nešto na računalu…kad ono…ma ne, Dalton uvijek RADI na računalu, kakvo komentiranje…😊

onaj......... Dalton
Gost
onaj......... Dalton

@Lucija
Tko sam ja da vodim bitke. Koje je muški rod davno prije izgubio. Dok sam bio mlad i naivan, prebrzo bih kapitulirao pred zahtjevima Njenim. Tmurni oblak u njenom pogledu mi je otkrio da sam negdje pogriješio. A onda sam, neuk kakav jesam, uspio shvatiti. Morao sam se opirati. Jer bez borbe, njen trijumf nije bio potpun. Sadržaj ionako nije nikad bio upitan. Samo hlebinci vjeruju da imaju šanse. U takvim stvarima, forma je ono što je čini ispunjenom. To je ritual. U muško – ženskim odnosima.
P.S.
Za utjehu, dobio sam objašnjenje da odabrana modna kombinacija i nije skupa.
Da ima i skupljih. Na Pariškom tjednu mode, npr.
Odmah sam osjetio olakšanje. Toliko da sam odustao od uzimanja tableta.
Za prevenciju moždanog udara. 🙂

Ante
Gost
Ante

I kada Kina dođe na sastanak, Trump će i dalje nastaviti sa ucjenama. Sada kada ste na sastanku morate prihvatiti Američki ultimatum. Inače idu sankcije. Kini bi bilo pametnije ako želi da Amerika prestane sa praksom glumljenja siledžije, da povuče drastičan korak, tako da se i sama Amerika iznenadi zbog toga koraka. Koje bi to korak bio Kina može da bira ja ga neću navoditi. Inače ako se Kina nastavi ponašati mlako izgubiti će.

Alen
Gost
Alen

Tramp će prirediti neponovljiv cirkus na G20… Pripreme su već počele..

samo tako
Gost
samo tako

@ante
Ne brini, neče Kina izgubiti

Težak
Gost
Težak

uvijek joj ostane onih triljun usa obveznica

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

…melanijaaaa, spasi naaas !!!!…

tedi
Gost
tedi

Ona ne moze ni sebe da spasi od tog siledije,a kamo li nas, covece pa vidi joj facu,zar ti ona lici na sretnu zenu,moze se sva nalijepiti dolarima,oci i osmijeh-koga nema sve govore.

šeronja
Gost
šeronja

Nema samo Ukrajina komedijaša za predsjednika

Željko
Gost
Željko

Može im (mu) se !!

puf
Gost
puf

Neka me izvinu redakcija i određeni komentatori, ali zar i redakcija i mnogi komentatori nisu brujali o Trampu kao o dobrom kandidatu za predsjednika, poslije o dobrom predsjedniku i kao nekome ko ce sve iz temelja da promijeni na pozitivno.

I tako su se tekstovi i komentari vrtili hvaleci Trampa i njegove poteze. Onda je vremenom, kako se vidjelo da je cak djelimicno i gori od svojih prethodnika, pocela retorika kako eto neki njegovi potezi nisu toliko smisleni, ali je ipak gledan kao good boy.

I da bi na kraju tekstovi, a bome i komentari presli u anti-Trampovsku retoriku.

Gospodo draga, Tramp je samo jedan u nizu lutaka na novcanom povodcu, isti kao i svi prije njega, a takođe isti kao i oni koji ce doci poslije nega.

Kao sto jedna bosanska izreka veli: “Para valja gdje burgija ne moze”.

Ugodna vam noc!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik