Prelazak linije apsurda: Trump prijeti Kini povećanjem carina ako ne sudjeluje u summitu G20

Donald Trump
44 komentara

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kini da će povećati carina ako se kineski predsjednik Xi Jinping ne pojavi na summitu G20. Time američka diplomacija prelazi granicu i prijeti kako će uzdrmati globalnu trgovinu, kažu analitičari RT.

Kina će se složiti s trgovinskim sporazumom sa SAD-om “jer mora”, izjavio je Trump u ponedjeljak, dodajući kako će nove tarife na kinesku robu stupiti na snagu odmah ako Xi ne prisustvuje G20 Summitu u Osaki. Summit će se održati kasnije ovog mjeseca. Washington i Peking već mjesecima pregovaraju o novom trgovinskom sporazumu, no do sada bez rezultata.

“Ovo je novo dno američke diplomacije”, rekao je Sourabh Gupta, viši stručnjak za politiku Instituta za kineske američke studije. “Da bi jedan američki predsjednik nametnuo carine drugoj zemlji ako predsjednik te zemlje ne pristane na bilateralni sastanak na marginama multilateralnog summita je apsurd, do te mjere da je gotovo smiješan.”

„Kini će možda trebati vremena da odgovori, ali će najvjerojatnije pristati na sastanak“, izjavio je Gupta. Također predviđa kako će sljedeća tri tjedna ekonomska diplomacija između Pekinga i Washingtona biti popraćena velikom nervozom.

U međuvremenu, zagovornici slobodne trgovine užasnuti su Trumpovim postupkom, odnosno korištenjem tarifa kao preferiranom metodom međunarodnog angažmana.

“Trump je sve to obećao tijekom svoje predsjedničke kampanje, ali nitko ga nije shvatio ozbiljno. Sada pokazuje koliko štete jedan čovjek može učiniti pod uvjetom da ima moć i neke vrlo loše nesporazume o tome kako ekonomija funkcionira “, izjavio je za RT Jeffrey Tucker iz Američkog instituta za ekonomska istraživanja. Trgovina među narodima je situacija koja donosi dobit za sve, dok Trump gleda na to kao igru ​​pobjednika i gubitnika, dodao je.

Carine su sredstvo kojima se svi sudionici osiromašuju

“Jedna nacija nije samo poduzeće s bilancom. Čitava stvar je smiješna. No nitko mu ne može prići i objasniti mu to ”, Tucker je također izjavio. Trumpov cilj da američke trgovinske deficite pretvori u viškove je “apsolutno nekonzistentan sa statusom dolara kao svjetske rezervne valute”, dodao je Tucker. Štoviše, Amerikanci na kraju plaćaju tarife, a ne zemlje koje su ciljane.

Gupta je komentirao kako ovaj ultimatum sugerira da Trump nije jako uvjeren u pobjedu ovog trgovinskog rata s Kinom, te se na ovaj način možda pokušava spasiti kako bi se dogovorio s Xi prije izbora 2020. godine.

“Naposljetku, Kina ima znatno više za dobiti nego izgubiti ako bi riješili ovaj trgovinski sukob”, kazao je Gupta. “Pošto je Kina zemlja koja je laserski usmjerena na svoje interese, a ne na uvrede – za razliku od SAD-a – uvjeren sam da će Peking sjesti za stol s gospodinom Trumpom i njegovim timom i uložiti velike napore u rješavanje napetosti.”

Hoće li ti napori, napravljeni u dobroj vjeri, biti uspješni, to ćemo tek vidjeti.

G20kinaSADTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hans
4 godine prije

Tramp bi da ebe 1.3 milijarde kineza.. Pa ne ide to tako zuco!

Alen
4 godine prije

Xi je i onako mislio ići , ovako će ispasti da je isao radi ultimatuma trampa koji će ispasti kao “glavni na svijetu ” u ocima njegovog birackog tijela kojima je predstava i namjenjena…

Trubadur
4 godine prije

“Trump je ovo najavio. Kratkoročno Ameri imaju koristi od carina”……………………. Daj ti nama Šerife obrazloži, koje i kakve ima USrA kratkoročne koristi od uvođenja carina, pošto je deficit sa kinom u porastu od kad su uvedene carine, da o tome, ko plača te carine i o tome, da se zbog protivcarina, treba sa milijardama subvencionirati vlastite seljake, da potpuno ne propadnu niti ne pričam….

Težak
4 godine prije

ma jeli ovo moguće
žuti prijeti žućama
kladim se u sve svoje dolare koje nemam
jer sam se dedolaizirao na vrijeme
da će se žuće pojaviti kada žućo pucne prstom

ima li netko da prihvati opkladu

Nino
4 godine prije

Ma kud žute, crni naranđasti 🙂

Zadranin
4 godine prije

Doći će Kinez na summit, ali ne zbog ove amerokenjske/izraelske pudlice, i njegovih prijetnji.

Ima Kinez s kim drugim pričati na tom summitu, posebno sa onima koji će svojim izvozom zamijeniti sve one proizvode koje Kinez neće više uvoziti iz amerikenjistana.

Proizvode tipa plin, soja, nafta itd.

A ti trumpe “prijeti i dalje”, Kinez se samo posprdno smije.

Pljuc!

609
4 godine prije

Rast Kineskog izvoza i drastican pad ivoza.Preko 8.5% da covjek ne povjeruje

samo tako
4 godine prije

Ovime je Trump postao najpopularniji zabavljač u svijetu politike. A i što mu drugo preostaje ?

Ivi.tz
4 godine prije

Država koja je stara par stotina godina da ucjenjuje jednu kulturu koja je stara par HILJADA godina…smiješno i žalosno. Ameri tonete na svim poljima…

Ivo
4 godine prije

Izraz lica, pogotovo pogled, sve govori: narančasti pavijan, kao i njegovi kompići iz kaveza, bolton i pompeo, kandidati su za Kampor na Rabu, ili eventualno Lopaču kraj Rijeke, zatvoreni odjel.
Na odjelu za lakše slučajeve i žrtve seksualnog nasilja, treba smjestiti macrona, pa se svi tamo mogu igrati kobajagi državnika.

onaj..... Dalton
4 godine prije

”Kina će se složiti s trgovinskim sporazumom sa SAD-om “jer mora”……” …..mora ……….eto, kratko i jasno, tko je tko, na zemljici ovoj. U američku političku kulturu je duboko ukorijenjeno uvjerenje o američkoj izuzetnosti. Politička i akademska elita zaista iskreno vjeruje da su SAD posebna i neponovljiva nacija, koja ima posebnu misiju, poslanje čak, kao predvodnik ostatka svijeta. SAD su svjetionik, da svjetionik, tvrđava demokracije, slobode, pravde i jednakosti. Svijetli primjer koji pokazuje da je čovjek sposoban živjeti u miru sa svojim sunarodnjacima. Za nesunarodnjake to već pomalo…… ajmo reć ne važi. Ili malo manje važi. Više, onako važucka. Od zgode do zgode. Od nesunarodnjaka do nesunarodnjaka. Recimi to tako…….., jer ima ih brate svakakvih. Nesunarodnjaka. od zla oca. i još gore matere. Šta je, je….. E ali, izuzetno je važno za razumijevanje stvari, da su SAD izuzete od ”zakona povijesti”. Po njima, ono uspon, stagnacija i neminovni pad na kraju,… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

I kada Kina dođe na sastanak, Trump će i dalje nastaviti sa ucjenama. Sada kada ste na sastanku morate prihvatiti Američki ultimatum. Inače idu sankcije. Kini bi bilo pametnije ako želi da Amerika prestane sa praksom glumljenja siledžije, da povuče drastičan korak, tako da se i sama Amerika iznenadi zbog toga koraka. Koje bi to korak bio Kina može da bira ja ga neću navoditi. Inače ako se Kina nastavi ponašati mlako izgubiti će.

politicki nekorektan
4 godine prije

…melanijaaaa, spasi naaas !!!!…

šeronja
4 godine prije

Nema samo Ukrajina komedijaša za predsjednika

Željko
4 godine prije

Može im (mu) se !!

puf
4 godine prije

Neka me izvinu redakcija i određeni komentatori, ali zar i redakcija i mnogi komentatori nisu brujali o Trampu kao o dobrom kandidatu za predsjednika, poslije o dobrom predsjedniku i kao nekome ko ce sve iz temelja da promijeni na pozitivno.

I tako su se tekstovi i komentari vrtili hvaleci Trampa i njegove poteze. Onda je vremenom, kako se vidjelo da je cak djelimicno i gori od svojih prethodnika, pocela retorika kako eto neki njegovi potezi nisu toliko smisleni, ali je ipak gledan kao good boy.

I da bi na kraju tekstovi, a bome i komentari presli u anti-Trampovsku retoriku.

Gospodo draga, Tramp je samo jedan u nizu lutaka na novcanom povodcu, isti kao i svi prije njega, a takođe isti kao i oni koji ce doci poslije nega.

Kao sto jedna bosanska izreka veli: “Para valja gdje burgija ne moze”.

Ugodna vam noc!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI