Prema Bijeloj kući, SAD će nastojati obnoviti kontakte u vezi vojske i oružja s Kinom

SAD-KINA
7 komentara

Takvi kanali opisani su kao ključni, jer se snage dviju zemalja sve više “mimoilaze na način koji se ne može opisati kao prijateljski”

SAD će nastaviti diplomatski inzistirati na obnovi izravnih komunikacijskih kanala s Kinom, kako bi se spriječili budući incidenti ili nesreće, rekao je Kurt Campbell, koordinator za indijsku i pacifičku regiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće (NSC). Raspravljajući o strateškim i vojnim implikacijama vojnog saveza AUKUS između Australije, SAD-a i Velike Britanije u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u ponedjeljak, Campbell je rekao da je ključno da Kina i SAD poduzmu “praktične korake koji bi omogućili učinkovitu komunikaciju za suočavanje s nenamjernim spletom okolnosti ili nesrećom.“

“Nastavit ćemo artikulirati obrazloženje zašto su ovi kanali važni, osobito jer naše snage sve više ”zapinju jedna za drugu” i djeluju sve bliže jedna drugoj”, rekao je.

Campbell je primijetio da su “Kinezi kroz povijest oklijevali poduzimati te napore”, ali je naglasio da će Washington ipak tvrditi da su takvi kontakti neophodni.

Campbell je dodao da je osobni posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini prošlog tjedna, gdje se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom, bio “dobar korak” za diplomaciju.

Kada je dobio pitanje u vezi toga razmatraju li SAD ukidanje sankcija kineskom ministru obrane Li Shangfuu, kako bi se pomoglo uspostavljanju vojnih kontakata, Campbell je rekao da se razlog zašto Peking ne želi ponovno uspostaviti komunikacijske kanale proteže “izvan jednostavnih ograničenja postavljenih višim časnicima”.

Blinken je postao prvi američki državni tajnik koji je posjetio Peking u pet godina jer su se odnosi između dviju zemalja zaoštrili zbog brojnih pitanja kao što je pravni status Tajvana, kao i pojačane vojne aktivnosti Washingtona u Indo-Pacifiku.

Tijekom sastanka sa Xijem, Blinken je naglasio da Washington ne želi sukob ili novi Hladni rat s Kinom, ne planira poticati promjenu režima u zemlji i očekuje da će održati angažman na visokoj razini s Pekingom. Međutim, nedugo nakon njihovog sastanka, američki predsjednik Joe Biden neočekivano je nazvao Xija “diktatorom”, izazvavši bijes u Pekingu i još jednom dodatno zaoštrivši odnose.

kinaSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BlueZg
9 mjeseci prije

A jel?

nekoime
9 mjeseci prije

Vrlo jednostavno. Ameri neka se drže svog dvorišta, i neće biti nikakvih problema.

tihobl
9 mjeseci prije

Koje bacanje prasine u oci. Blinken je isao u Peking da proga kinezima kukuruz. Ovi sad hoce da od Kine naruce granate, a pricaju price.
To je isto kao sto Plenkovic nabavlja municiju od Vulina. Biznis je biznis, a retorika su prazne rijeci.

Max
9 mjeseci prije

Radit će crveni telefon.

dezinfekcija
9 mjeseci prije

AAHHHAAAAHAHA !!!!!!!

tatamata
9 mjeseci prije

pumpanje oruzjem tajvana i mijesanje u unutarnje stvari kine nije destabilizacija jedne drzave ,i onda se pitamo ko je poducio nasu gamad i hibera sa djurom i mladenom i onim zlocom Burtom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI