Prema Bloombergu, Europa će morati preživjeti ovu zimu bez ruskog plina

Plin
35 komentara

Stručnjaci kažu da će kupnja LNG-a pomoći kontinentu u nadoknadi isporuke iz Rusije

Očekuje se da će povećana kupnja ukapljenog prirodnog plina (LNG), što će poduzeti neke europske države, pomoći regiji pogođenoj krizom kako bi mogla ove zime proizvesti dovoljne količine energije, kako bi nadoknadila uskraćivanje opskrbe plinom iz Rusije, izvijestio je u utorak Bloomberg. Prema izvješću koje je objavio pružatelj istraživanja BloombergNEF (BNEF), godišnji skok uvoza LNG-a u Europu mogao bi se približiti 40 %, a kupnja bi se sljedećeg ljeta mogla povećati za oko 14 % kako bi se popunile izgubljene zalihe.

Istraživači su dodali da su uz pad potražnje zbog skokovitog rasta cijena energije postojeće zalihe LNG-a dovoljne da pokriju potpuni prekid protoka ruskih plinovoda od 01. listopada. Najnoviji prekidi u opskrbi plinom iz plinovoda Europe iz Rusije natjerali su europske kupce da se okrenu globalnom LNG tržištu. Europske će države navodno morati kupiti 90 % više tekućeg goriva na spot tržištu nego što su osigurale prema dugoročnim ugovorima. Kriza opskrbe električnom energijom koja bjesni diljem regije pojačava konkurenciju za terete LNG-a, potičući cijene za azijske i europske kupce na rast.

“Povišene spot cijene LNG-a će se zadržati, jer Europa mora zadržati svoju snagu na cjelokupnoj dostupnoj opskrbi LNG-om, ostavljajući vrlo malo za Aziju”, rekao je BNEF, dodajući da će Kina i azijska tržišta u razvoju vjerojatno doživjeti smanjeni uvoz. Očekuje se da će Europa ove zime uvesti 40 milijuna tona LNG-a, a ljeti nešto više kako bi se obnovile zalihe, prema središnjem scenariju BNEF-a koji pretpostavlja vremenske uvjete u skladu s prosjekom u posljednjih 10 godina i da nema protoka ruskog plina.

EvropaPlinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Japanac
1 godina prije

Suma sumare dezindustrijalizacija Europe, pogotovo Njemačke nam ne gine…a sa time i domino posledice

Nekoime
1 godina prije

Europa ĆE MORATI preživjeti slijedeće godine BEZ AMERIKE.

tuf
1 godina prije

Osnovna matematika govori da europski tehnokrati samo odgađaju loše vijesti. Primjer 1 – Njemačka: Trenutne zalihe u plinskim skladištima su na 91% što je prevedeno u volumen 21 milijarda kubnih metara plina. Impozantna brojka, naturlich, sve dok ne uzmemo obzir da je tjedna potrošnja oko 1.7 milijardi kubnih metara. Ipso facto, te zalihe su dovoljne za oko 3 mjeseca. Možda manje ako zima bude jaka, svakako manje ako industrija ostane u standardnom pogonu (čitaj: ako se industrija ne žrtvuje na oltaru geopolitike i sluganstva). Primjer 2 – Hrvatska: Trenutne zalihe u plinskom skladištu Okoli su na 87% iliti 3.75 milijardi kWh plina iliti cca. oko 410 milijuna kubnih metara plina. Ukupna godišnja potrošnja plina u RH iznosi do 2.9 milijardi kubnih metara, oko 241.6 milijuna mjesečno. Znači i u mokrim snovima ‘zelenih’ RH može radikalnim mjerama štednje izvući možda 2 mjeseca sa uskladištenim zalihama. Ključno je pitanje – što onda?… Čitaj više »

indy
1 godina prije

Nevidim zašto,odmah neka ukinu sankcije koje je Brisel i Washington uveli protiv EU i stvar rješena,i nek amerikanjci o svoj trošak poprave plinovode prema EU a koje su digli u zrak,i i odmah izači iz svih saveza sa očiglednim mrziteljima EU amerikanjcima i izlaz iz njihove zločinačke organizacije nato koja javno i bez zadrške vodi rat protiv EU i čovječanstva.

rade
1 godina prije

Kina i Indija ce dobiti Ruski jeftini plin (i naftu) i tako ce njihova industrija biti jos vise konkurentna sa evropskom.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo će samo drastično ubrzati izgradnju plinovoda “Snaga Sibira 2” iz Rusije prema Kini i povećanje posotojećeg kapaciteta plinovoda “Snaga Sibira” (koji radi od 2019. godine).

Dok će azijske države imati sve više pristup jeftinom ruskom plinu, europske države će trošiti višestruko skuplji LNG što će im cijenu proizvoda činiti nekonkurentnom na svjetskom tržištu.

Pod uvjetom da neće biti volje/mogućnosti/dozvola da se saniraju plinovodi ST1 i ST2 i puste u rad, Europa ni u bunilu neće imati dovoljno plina i uz LNG da pregrmi ovu zimu bez ogromnog utjecaja na gospodarstvo.

Kako napraviti gospodarski kolaps Europe u godinu dana?
Pitajte EK, političare u EU parlamentu i svoje vlade!

Ducky
1 godina prije

I vodik je univerzalno gorivo.

tihobl
1 godina prije

Vec postoji poremecaj sa naftom zbog manjka tankera.
Prije su tankeri iz Rusije u EU putovali 3-14 dana, a sad putuju 14-40 dana da dovezu naftu u EU ili da odvezu rusku u Kinu i Indiju.
Sa plinom je jos gore. I prije bio ih je nedovoljan broj da opskrbljuje Aziju. Kad bi EU uspjela da sve brodove mobilise za sebe opet nebi imala dovoljno da zamijeni ruske cjevovode. U tom slucaju cijena u Aziji bi skocila, pa bi svi brodovi zaokrenuli na istok i Evopa bi ostala suva.

Tupko Glupko
1 godina prije

Najviše će stradati Zagreb koji troši 60% plina u Hrvatskoj – ne samo kućanstva, već i dobar dio industrije.
Druga na popisu je Petrokemija koja troši 25% plina u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj ima ukupno 650.000 kućanstava koji se griju na plin. To je pola Hrvatske.

Svi ostali potroše 15% plina.

Tupko Glupko
1 godina prije

Okosnica proizvodnje Petrokemije su mineralna gnojiva.
Petrokemija troši 25% plina u Hrvatskoj.

Slijedi – nadajmo se privremeno – zatvaranje Petrokemije i još veći nedostatak mineralnih gnojiva na tržištu i posljedično još veći skok cijene mineralnih gnojiva.
Još dvije tisuće radnika na burzi.

Slava!

Ringo10
1 godina prije

Ma snaći će se Zapad …to su geniji

Dina
1 godina prije

Tak nam i treba, drugo nismo ni zaslužili

Nekoime
1 godina prije

Samo “ostatak svijeta” od nekih 7 milijardi ljudi.

Rudar
1 godina prije

Ne, ne kužim, ja sam si dobar sa svima koji su prema meni dobri, sa Rusima sam na votki i pivi, znači dobri smo si !
A na propagandu da su rusi najgori na svijetu ne padam, nisam ni prije.
Amerika (USA) je zadnjih 10 godina najveće razočarenje !

Krim
1 godina prije

Ništa novoga, Zapad propaganda,
To smo ucijli jos pred 50 godina na ONO i DSZ

Kofi Anan Anana
1 godina prije

MMMmmm, skupi radioaktivni nikokaloricni LNG prljavi plin umjesto cistog jeftinog ruskog, izbor je jasan, saljite jos tankera.

Kofi Anan Anana
1 godina prije

Jesi ti neki glasnogovornik kad pricas u ime sviju ili? mrs.

Max
1 godina prije

Odavno najavljeno. Pa neka sad kaže netko da su to teorije urote.

gogo
1 godina prije

sve je ovo planirano i pripremljeno od našhi savezinka preko bare

Tamarino
1 godina prije

Sve se moze ocekivat od prljavog zapada,povijest je tu.
A nasi jadni politicari idu u dupe tom nacistickom olosu.
Fuj

BanOvan
1 godina prije

Ovi BlumBerGerovci pojma nemaju.
Totalikus NeInformatikus.
Zar nije,ovde, jedna, džiber persona, napisala da je EU puna ko shipak sa plinom i da mogu u kratkim gacama cekati Božic.
Zar druga, SereBus persona ,nenapisa gore par komentara iznad da niko ne zeli da se druži sa Rusima ?
Kome treba uopste ruski plin kada su se svi opskrbili i cekaju carobni dugmic da pocne grejna sezona?
PS
Zao mi dodje Rusa, eno ih sve do jednoga u depresiji jer niko nece da se sa njima druži (jel tako SereBuse), sa žiletom u ruci da sebi prekrate muke.
Pogotovo sto je Putin najavio mjesecnu nadoknadu za koristenje plina na citava 2 (dva) ojera.
Tesko je ovih dana biti Rus. Dolazi zima duga i hladna, a plina se nema ni za upaljac. Nije to kao kod DebilnogDžure da su mu koze naprdile ekoloskog plina da su mu i cukununuci mirni glede energije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI