Prema Lavrovu, Rusija je i dalje otvorena za diplomaciju s Ukrajinom

Sergej Lavrov
25 komentara

Ministar vanjskih poslova rekao je da je Moskva spremna saslušati mirovne prijedloge “latinoameričkih i afričkih prijatelja”

Rusija je spremna razmotriti prijedloge latinoameričkih i afričkih zemalja za okončanje ukrajinskog sukoba, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa objavio da su Ukrajina i Rusija signalizirale spremnost iskazivanja dobrodošlice mirovnoj misiji afričkih čelnika.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s bjeloruskim kolegom Sergeyem Aleynikovim u srijedu, Lavrov je rekao: “Odgovorili smo latinoameričkim i afričkim prijateljima da smo spremni razmotriti sve njihove prijedloge, koji se temelje na istinskoj želji doprinošenja stabilizaciji poretka u svijetu.” Ruski ministar vanjskih poslova istaknuo je da Moskva još nije dobila “ništa na papiru” od Brazila ili afričkih država.

Južnoafrički čelnik Ramaphosa otkrio je u utorak da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim te da su “obojica spremni primiti afričke čelnike i razgovarati o tome kako se ovaj sukob može privesti kraju.“

Prema Ramaphosi, čelnici Senegala, Ugande i Egipta pristali su sudjelovati u inicijativi. Prošle subote Zelenski je odbio ponudu pomoći pape Franje u pregovorima o okončanju sukoba s Moskvom.

“Uz dužno poštovanje prema papi, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir”, rekao je ukrajinski čelnik talijanskim medijima, inzistirajući na tome da “ne možete posredovati s Putinom”. Govoreći za španjolske novine El País ranije ovog mjeseca, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je kako vjeruje da “mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući”.

Otkako je Rusija pokrenula vojnu kampanju protiv Ukrajine prošle veljače, nekoliko nacija, uključujući Kinu, Brazil i Tursku, ponudilo je posredničku pomoć u pregovorima.

Činilo se da su pregovori vođeni uz posredovanje Turske u početnim fazama sukoba bili na rubu dogovora o primirju. Međutim, Ukrajina se povukla početkom travnja 2022., nakon što je otkrila ono za što je tvrdila da je dokaz ruskih ratnih zločina u predgrađu Kijeva. Moskva je odbacila te optužbe i optužila SAD i Veliku Britaniju za prekid pregovora.

Kijev je od tada izradio mirovni plan u deset točaka, koji poziva na povlačenje ruskih snaga s cjelokupnog teritorija koji je pripadao Ukrajini od 1991. godine. Ukrajina također inzistira na tome da Rusija plati odštetu i preda svoje dužnosnike sudu za ratne zločine.

Kremlj je odbacio plan kao “neprihvatljiv” i da ignorira stvarnost na terenu.

Afrička Inicijativarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

Mirovne inicijative se ređaju, Moskva i Kijev pristaju na razgovore s tim da Kijev kaže da “inicijativa koja uključuje gubitak bilo kog dela teritorije Ukrajine (misleći pri tom čak i na Krim) ne dolazi u obzir za razmatranje!”

Zato… zaboravi. Bolje na vreme razmišljati o vraćanju u prvobitnu funkciju atomskih skloništa koja su pretvorena u prodavnice – vidimo poslednjih dana da vetar može svašta da donese…

Ivan
11 mjeseci prije

Cekajte malo, onaj ukrajinski majmun Zelenski se nije jos dovoljno nakrao..

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Nema pregovora ni mira dok je Zelenski na vlasti. Jedino je pitanje tko će ga i kada smijeniti. Jer je mogućnost smjene Putina – na što je ciljao Zapad sa ekonomskim sankcijama i slanjem vojne i financijske pomoći Ukrima – odvijanjem ratne situacije na terenu mala. I noćas je Rusija izvela nove zračne napade – kijevska gradska administracija objavila je na Telegramu da je sinoćnji ruski zračni napad na Kijev bio “bez presedana po snazi, intenzitetu i raznolikosti upotrijebljenog oružja”. Ukri tvrde da su od 30 projektila i dronova (Kalibr, Kh-101/Kh-555, Iskander, Shahed, dronovi) srušili njih 29.  Prosječan konzument mainstream medija ima upitnike nad glavom zašto Rusi toliko lansiraju skupe projektile i dronove, kada ih Ukri 95% sruše, i zašto već deseti puta samo ovaj mjesec obasipaju sa njima Kijev koji je vrlo daleko od prve linije rata, i otkuda im svi ti dalekometni projektili, rakete, dronovi kada im… Čitaj više »

Ringo10
11 mjeseci prije

Rusi moraju osloboditi cijelu NovoRusiju pa onda pregovarati
Za Kijev ostalo vidjeti šta i kako
Zapadna Ukrajina nek ide s milim Bogom… naravno demilitarizirana i izvan NATOa

Antee
11 mjeseci prije

OK, nacisti bi Krim pa niš od toga dokle god Rusi ne uzmu šta im pripada…sve!

alexosijek
11 mjeseci prije

Dima objavio u jutarnjem izvješću kako su Ameri zabranili Ukrajincima upotrebu sustava Patriot do kraja provođenja istrage?! Navodno, sumnja se u špijunske radnje i odavanje položaja Patriota – tako da je Kijev i ostali ostali bez PZO-a….lp
P.S. morbidno, ali istinito – snimke ukrajinskih groblja na YT….zaista, dokle više?

Dawor
11 mjeseci prije

AJME SRAMOTEEEEEE !!!!!
🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Max
11 mjeseci prije

Uzalud.

gargamel
10 mjeseci prije

Da ne ulazim sa nikim u direktnu verbalu, tragedija je meni za naš ovdašnji narod, kako god se danas zvali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI