Prema Moskvi, UN zna tko je granatirao nuklearno postrojenje

nuklearna elektrana Zaporožje
3 komentara

Rusija je učestalo optuživala Ukrajinu za ciljanje tog mjesta, riskirajući potencijalnu katastrofu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) dobro zna tko je točno granatirao nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), rekao je u četvrtak za RIA-u ruski veleposlanik pri organizacijama UN-a u Beču Mihail Uljanov. “Četiri predstavnika IAEA-e trenutačno su u postrojenju i dobro im je poznato odakle dolazi vatra”, rekao je dužnosnik. Moskva je više puta optužila Kijev za granatiranje ZNPP-a, dok Kijev tvrdi da je to ruska operacija pod lažnom zastavom. Ukrajinska vojska otvoreno je priznala da je gađala područje ZNPP-a u rujnu. “Javno kažemo da je krajnje vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom”, rekao je Uljanov u jeku ponovnog granatiranja ovog tjedna, što je dovelo u opasnost od nuklearne katastrofe, prema Moskvi.

“Glavni čelnik IAEA-e, Rafael Grossi dosad izbjegava davati bilo kakve izravne izjave, vjerojatno zato što Povelja IAEA-e nema mandat za određivanje krivca u takvim situacijama”, rekao je Uljanov za RIA-u. Dužnosnik vjeruje da bi izravan poziv UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela Ukrajini na prestanak granatiranja elektranu “sigurno” pridonio ublažavanju napetosti oko postrojenja.

Rusija je spremna “upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju, kako bi se osigurala sigurnost” stručnjaka IAEA stacioniranih u elektrani, rekao je Uljanov, dodajući da su tamo mnogo sigurniji nego u obližnjem gradu Energodaru, koji je također “redovito i masovno granatirana.” Njegove su riječi uslijedile samo nekoliko dana nakon daljnjeg granatiranja ZNPP-a, što je potaknulo čelnika ruske korporacije za nuklearnu energiju Rosatoma Alekseja Lihačova na upozoravanje na rizika od “nuklearne katastrofe”. Moskva je također kontaktirala IAEA-u i zatražila od nje identificiranje onih koji stoje iza napada.

Grossi se u srijedu sastao s Likhachevom u Turskoj, gdje je šef IAEA-e pozvao na “nuklearnu sigurnost i sigurnosnu zaštitnu zonu” oko elektrane, nešto za što se njegova agencija zalagala od rujna. Prema Uljanovu, konzultacije o nacrtu prijedloga koji je predstavila IAEA još su u tijeku. Moskva je već dala svoje prijedloge za dokument, dok Kijev to tek treba učiniti, objasnio je ruski diplomat.

nuklearkarusijaukrajinaUNZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Naravno da svi znaju ko granatira nuklearku, ali se plaše da to otvoreno kažu, jer im preti demokratija sa zapada .

Goldstein
1 godina prije

Rusi moraju reci javno da ce Ukrajinci tuci po svojim nuklearkama

Max
1 godina prije

Znaju oni da su to Ukrajinci,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI