Prema Politicu, EU bi mogla uvesti novi ”zakon o inozemnim agentima”

Bruxelles eu Brisel
13 komentara

Nevladine organizacije su “preplašene” novom studijom koju je naručio Bruxelles, rekli su izvori za list

Istraživanje koje je naručila EU moglo bi signalizirati da se Bruxelles sprema uvesti vlastiti zakon o stranim agentima, izvijestio je u ponedjeljak Politico.

Navodi se da su nevladine organizacije i konzultantske kuće “uplašene” zbog potencijalnog poteza, što bi moglo značiti da bi morale prijaviti bilo kakvo inozemno financiranje Europskoj komisiji, navodi list. Tri su izvora izjavila za Politico da Bruxellesom kruži studija koju je provela treća strana u ime Komisije i traži od neprofitnih organizacija da otkriju dobivaju li sredstva izvan EU-a. Prema izvorima, pitanje je neke skupine zabrinulo da se odgovorom na njega “stvarno stavljaju na budući popis”.

Studija je “vratila mnogo ljudi”, rekao je Nick Aiossa, voditelj politike i zagovaranja u Transparency Internationalu, nevladinoj organizaciji registriranoj u Njemačkoj koja je osnovana s ciljem borbe protiv korupcije u cijelom svijetu. Grupa je povezana s Open Society Foundations, mrežom za dodjelu bespovratnih sredstava koju je utemeljio i vodi kontroverzni investitor i sponzor neoliberalnih ciljeva George Soros.

Aiossa je za Politico rekao da je sudjelovao u usmenom upitniku kao dijelu ankete i da su “vodeća pitanja sugerirala da procjenjuju je li Transparency International prijetnja demokraciji”.

Studiju je naručio ured potpredsjednice Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jourove, koja je zadužena za razvoj takozvanog paketa za “obranu demokracije”, stoji u izvješću.

Taj zakon, čiji je cilj zaštita ključnih institucija EU-a od utjecaja stranih aktera, obećala je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tijekom svog govora o stanju Unije u rujnu. Očekuje se da će biti dovršen do kraja svibnja.

“Vrijeme je nezgodno” za EU da radi na takvom zakonu, istaknuo je Politico, podsjećajući na nedavne prosvjede u Gruziji koja teži članstvu u EU. Tisuće su izašle na ulice u glavnom gradu, Tbilisiju, nekoliko dana ranije u ožujku osuđujući nacrt zakona o stranim agentima. Opozicija, koja je okupila narod, okrivila je vladu za pokušaj donošenja zakona u “ruskom stilu”, koji zahtijeva da se svaka skupina koja prima više od 20% svog financiranja iz inozemstva registrira kao strani agent. Bruxelles je u potpunosti stao na stranu prosvjednika, a visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell opisao je zakon od kojeg se sada odustalo, kao “vrlo negativan razvoj situacije za Gruziju i njezin narod” i upozorio da je “protivan cilju Gruzije, koja se želi pridružiti EU”.

briseleunvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ja ne vidim problem u tome da se NVO koje se finansiraju iz inostranstva, ili rade suprotno interesu domicilne države, proglase stranim agentima. Ali, to treba tako da bude u svim državama, a ne samo u USA , ili u EU , dok se drugim državama preti ako primenjuju ista takva pravila i zakone.. Ne znam ima li igde toliko NVO koje rade za strance, kao što je to na Balkanu. Sve ih treba pozatvarati, ili proglasiti stranim agentima, a u tom slučaju propisati posebna pravila o njihovom delovanju i prava države da ih na bilo koji način spreči da rade protiv interesa države. To sve da bude zakonom definisano.

tatamata
1 godina prije

znaci institucije EU se trebaju zastitu ,ali ne i gruzija ,oni uvode demokraciju i svaka organizacija koja destabilizira zemlju je dobrodosla… ko da je hiber ili burt plasirao ideju

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Zaprav … Ti bi trebalo bit usmjereno protivu Rusa i Kineza no je problem u tomu što oni svojih i — NEMAJU 😁 ! Naprosto … Ne djelaju na taj način 😁 ! One , koje bi to moglo ugroziti , TAKNUTI ne smiju a to su — POGLAVITO — NALED , USAID …. I — SVE — ISRAELSKE , kojih je zaprav i — NAJVIŠE 😎 !

jupiter
1 godina prije

cekaj, hoce li im demokratski zapad (bruxelles) sad zapretiti zbog ne demokratskih postupaka i otezati evro atlantske integracije kao u gruziji ?

Max
1 godina prije

Uvod u diktaturu.

Grdi
1 godina prije

Foreign Agents Registration Act (FARA) u americi je uvedena 1938g. ……. europa kasni skoro sto godina …………
Inace po ovom se vidi zapravo koliko amerika je dvolicna i opasna …………

zbljuvvvv
1 godina prije

pa taj zakon imaju amerikanci vec odavno, a rusi su ga tek nedavno kopirali. stvarno ovi politicari topa ovaj sta je rekao da je to ruski zakon, mogu baljezgat bez ikakve odgovornosti i posljedica.

Karma
1 godina prije

Cia agenti kaku po eu kao po livadi…

tihobl
1 godina prije

Gle cuda, i Dodik hoce da uvede takav zakon, a ambasadori su ga napali da je to nedemokratski.

A u Gruziji dana nove demonstracije. Digle su se gruzijske patriote i traze referendum o zakonu koji je usvojen, pa povucen pod pritiskom ambasada i NVO demonstranata. Nisu zapalili parlament kao proamericki demnostranti, ali su zapalili zastavu EU koja visi na parlamentu.

Ivan
1 godina prije

EU se treba pod hitno rijesiti one glupace Ursule i cijele EU Komisije koja je unistila cijelu EU baveci se problemima izvan EU a za sto im nitko nikada nije dao mandat. I dozivotna kazna zatvora je premalo za stetu koju je ta banda razbojnika napravili naguzivsi se Amerikancima.

Tim
1 godina prije

Dobro jutro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI