Prema Reutersu, Deutsche Bank upozorava klijente u vezi ruskih dionica

Banke
5 komentara

Velika banka više ne može jamčiti puni pristup dionicama u zemlji pod sankcijama koje pripadaju njezinoj klijenteli

Njemačka Deutsche Bank otkrila je da više ne može jamčiti puni pristup ulaganjima klijenata u ruske dionice, navodi se u obavijesti koju je zajmodavac poslao svojoj klijenteli, a Reuters je imao uvid u nju. U svojoj okružnici od 9. lipnja, bankarski div identificirao je manjak u dionicama koje jamče njegove depozitne potvrde (DR) alocirane prije pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini, a koje je u Rusiji držala druga banka depozitar.

Prema njemačkom zajmodavcu, manjak se pripisuje odluci Moskve da dopusti ulagačima pretvaranje nekih DR-ova u lokalne dionice. Pretvorba dionica navodno se dogodila bez “umiješanosti ili nadzora” Deutsche Bank i zajmodavac nije mogao uskladiti dionice tvrtke s DR-ovima. Pogođene dionice uključuju dionice nacionalnog zračnog prijevoznika Aeroflot, građevinske tvrtke LSR Group, rudarske i čelične tvrtke Mechel i Novolipetsk Steel.

“Doslovno je sve u Rusiji bilo ranjivo, bilo da se radi o ovim DR-ovima, dionicama, nekretninama ili bilo kojem drugom obliku financijske imovine”, rekla je za Reuters Irina Tsukerman, predsjednica konzultantske tvrtke za geopolitičke rizike Scarab Rising, dodajući da te vijesti ne bi trebale biti iznenađenje.

Konverzija dionica provedena je u skladu s ruskim zakonodavstvom i to nije bila računovodstvena institucija odgovorna za provedbu ovog mehanizma, rekao je ruski Nacionalni depozitar za nagodbu, a citirala je agencija. Deutsche Bank sada dopušta investitorima da zamijene DR-ove za dionice kao dio svojih planova za izlazak iz cjelokupnog poslovanja u Rusiji, ali je utvrdila da bi klijenti mogli biti u boljoj poziciji ako mogu barem djelomično pretvoriti svoje DR-ove, rekao je medijima neimenovani izvor. Deutsche je upozorio da će neto prihodi od prodaje dionica koje su uspjeli vratiti ulagačima vjerojatno biti “znatno niži” od trenutne tržišne cijene.

Zajmodavac je dodao kako razumije rusko Vladino povjerenstvo za kontrolu stranih ulaganja zahtijeva da se takve dionice prodaju “s popustom od najmanje 50% njihove procijenjene tržišne vrijednosti”.

Sankcije povezane s Ukrajinom koje je Zapad nametnuo Rusiji s protumjerama koje je poduzeo Kremlj ostavile su imovinu građana i tvrtki u Rusiji i inozemstvu na cjedilu.

Deutche BankDionicerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Nijemci su dobili sto su zasluzili. Sada neka se jos vise uvuku u guzicu Merima kao prava poslusna kolonija. Jos malo i dolaziti ce oni k nama na privremeni rad i kopanje kanala..

Nekdo
10 mjeseci prije

J… se Deutsche Bank za ulagače! U stvari hoće zaštiti sebe i prevariti ulagače.

Boje se da bi zauzvrat potencijalnoj zapadnoj krađi ruske imovine, Rusija mogla konfiscirati imovinu DB ili ih natjerati da prodaju dionice koje su u investicijskim fondovima DB po pola cijene, a oni bi morali vratiti cijelokupni iznos ulagačima.

Sve gore navedene dionice dugoročno rastu. Jedino Aeroflot trenutačno ima negativan ROI, ostali su u plusu, Novolipetsk ima ROI čak 61,67, a ROE 45,90, a Mechel ROE 38,31.

Zašto onda prodavati?

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Akcije se ne jedu i ne koriste kao energent ili repromaterijal, uskoro ce akcije biti tamo gdje im je i mjesto,u kanti za smece a burzovni mesetari pod mostovima.
Tek tada ce krenuti panika u tzv zapdnom svijetu, korona ce biti kamilica u odnosu na ono sto ce se desavati kada se srusi kula od karata.

Rusi nemaju tih briga,zita, plina i nafte imaju do sudnjeg dana i jos malo vise.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI