Prema Reutersu, država EU riješila spor s Ukrajinom oko žitarica

žetva žitarica
9 komentara

Slovačka je spremna uspostaviti sustav licenciranja s Kijevom za poljoprivrednu trgovinu, izvještava novinska agencija

Slovačka i Ukrajina složile su se uspostaviti novi sustav licenciranja kako bi riješile spor oko uvoza žitarica, izvijestio je u četvrtak Reuters pozivajući se na slovačko Ministarstvo poljoprivrede. Odluka dolazi nakon što je Kijev podnio tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Slovačke, Poljske i Mađarske. Sve tri zemlje najavile su jednostrane zabrane uvoza ukrajinskog sjemena i žita prošlog tjedna, tvrdeći da isporuke snižavaju domaće cijene i ugrožavaju egzistenciju lokalnih poljoprivrednika. Ranije ovog ljeta, EU je dopustio pet istočnoeuropskih država članica, uključujući Rumunjsku i Bugarsku, da blokiraju uvoz određenih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za domaću prodaju.

Međutim, blok je odbio produžiti zabranu ovog mjeseca. Rumunjska nije primijenila jednostrane mjere nakon ukidanja mjera EU-a, dok je Bugarska uvela embargo na sjemenke suncokreta iz Ukrajine u srijedu, nakon višednevnih prosvjeda poljoprivrednika.

“Ministri su se složili oko stvaranja sustava trgovine žitaricama koji se temelji na izdavanju i kontroli dozvola”, izjavilo je slovačko Ministarstvo poljoprivrede u e-poruci Reutersu. “Dok ovaj sustav ne bude u funkciji i u potpunosti testiran, zabrana uvoza četiriju roba iz Ukrajine ostaje na snazi”, dodaje se. Prema ministarstvu, Kijev je također pristao odustati od svoje žalbe protiv Slovačke pri WTO-u. Slovačkoj je do kraja godine odobrena zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta. Premijer L’udovit Odor prethodno je rekao da je Bratislava bila prisiljena ”spriječiti pretjerani pritisak na slovačko tržište” kako bi situacija bila poštena prema lokalnim poljoprivrednicima.

Prema Financial Timesu, Europska komisija će vjerojatno braniti Poljsku, Mađarsku i Slovačku od pritužbe koju je podnijela Ukrajina, unatoč tome što se te tri države članice protive politici EU-a o jedinstvenom djelovanju u trgovinskim pitanjima.

SlovačkaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Pitanje je što su riješili.

Darko
7 mjeseci prije

Jebeš cijelu EU kada ju može ucjenjivati jedan ukrajinski usranac Zelenski. To smeće treba što prije zatući i riješiti problem Ukrajine.

Zvone
7 mjeseci prije

Drugim rječima ameri su naredili da kupuju ukrajinsko žito bez obzira na vlastite poljoprivrednike.

Dux
7 mjeseci prije

Ma ko smije Ukrima nešto zabraniti??? Države mogu propadat, vlade padati, stanovništvo EU gladovati, ali Ukrima se mora udovoljavati, tako je odlučio” Veliki brat”, a svi ostali… k nozi !!

Srećko
7 mjeseci prije

Stvarno ne znam ko je tu lud ? Sve su to navodno tranzitne zemlje , a onda najednom moraju iako ne žele kupovati ukrajinske žitarice i tako izazvati bunt svojih poljoprivrednika i potkopavati svoj poljoprivredni sustav koji su poticali i bar imaju te žitarice pod kontrolom . Ove ukrajinske žitarice su s obzirom na situaciju vjerojatno kontaminirane i trebale bi postojati jake poljoprivredne inspekcije i slati sve žitarice koje uđu u državu u laboratorij da se provjeravaju kvaliteta pšenice kao i zagađenost s aflatoksinima ali čisto sumnjam da se sve stigne provjeriti . Osim toga taj Zelensky se postavlja svima ko neki nadređeni pa ga po njegovom svi moraju slušati , fučkaš to što mu svi obilato pomažu i misli on da za to ne treba baš biti nešto zahvalan . Ludilo brale

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI