Prema WaPo-u, od Drugog svjetskog rata, Ukrajina je najveći primatelj oružane pomoći od Sjedinjenih Američkih Država

Biden i Zelenski
10 komentara

Procjene pokazuju da je Washington poslao Kijevu vojnu pomoć u iznosu većem od 60 milijardi dolara od početka sukoba u Ukrajini

Sjedinjene Države izdvojile su više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka vojne operacije Moskve prošle godine, navodi Washington Post. Nedavna analiza pokazala je da različiti paketi pomoći Washingtona za Kijev uključuju 43 milijarde dolara izravne vojne pomoći, što ga čini najvećim američkim ulaganjem u saveznika od Drugog svjetskog rata, navodi list. “Radi se o iznimno visokim izvorima”, rekao je Michael O’Hanlon iz trusta mozgova Brookings Institution za WP. Dodao je da se financijska pomoć Washingtona Ukrajini može povijesno usporediti samo s Marshallovim planom: paketom inozemne pomoći izdanim zapadnoj Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata. Prilagođeno za inflaciju, ta je inicijativa financirala napore za oporavak od rata u iznosu od oko 150 milijardi dolara tijekom tri godine.

List primjećuje da pomoć Washingtona Ukrajini uvelike nadmašuje financijsku potporu nekim od tradicionalnijih inozemnih partnera SAD-a, poput Izraela, kojemu je poslano 8,6 milijardi dolara 2022. i 2023., te 6,2 milijarde dolara poslanih Egiptu i Jordanu zajedno tijekom istog razdoblja. Također značajno zasjenjuje američku financijsku potporu Tajvanu.

Američko Ministarstvo obrane ima godišnji proračun od 1,77 trilijuna dolara, prema podacima vlade. Neki znakovi pokazuju da američka potpora kontinuiranoj vojnoj pomoći slabi kako sukob ulazi u 18. mjesec. Istraživanje u lipnju pokazalo je da 44% republikanaca ili desno orijentiranih neovisnih vjeruje da administracija Joea Bidena troši previše na pomoć Ukrajini. Međutim, O’Hanlon je istaknuo da bi SAD mogao nastaviti financirati Ukrajinu na neodređeno vrijeme. “Mogli bismo to raditi zauvijek”, rekao je. “To nije ekonomski neodrživo. Gotovo je sigurno da je politički neodrživo.”

Moskva je često navodila potporu Zapada Ukrajini kao glavni čimbenik u produljenju sukoba. Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD-u, odgovorio je na obnovljeni vojni paket iz SAD-a Ukrajini prošlog mjeseca rekavši da se radi o “nemoralnim i nenormalnim potezima”. Ustvrdio je da dok se Washington nastoji prikazati kao “nesebični dobročinitelj” Kijeva, iako u praksi samo doprinosi ”dodatnoj patnji i smrti ljudi”.

Ruski dužnosnici više su puta upozoravali da isporuke teškog naoružanja i druge vojne pomoći Ukrajini čine članice NATO-a de facto izravnim sudionicima u sukobu Moskve s Kijevom. Moskva je također inzistirala na tome da potpora Zapada neće promijeniti tijek ishoda.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

100 mlijardi dolara.

mojne tsra
8 mjeseci prije

100 mlrd na bijelo…di su još fondovi na crno

hiber
8 mjeseci prije

Ide sutra jos 200 miliona da se nađe. Zapravo bi zavrsna rečenica trebala glasiti: Rusija je unistila svu zemlju koju je pokušala osvojiti, ljude je oslobodila života i imovine, zemlju pretvorila u pustinju i minirana polja. Ne postoji ni jedan razlog zasto se Moskva ne bi povukla sa okupiranih teritorija nepotrebno uzrokujući ”dodatnu patnju i smrti ljudi”. U satapiji u kojoj alkoholna zlocinačka organizacija koja je uzrokovala smrt 40 ljudi dobije maksimalno 6 godina običnog zatvora a uglavnom uvjetno, osoba koja spomene rat 8 godina, a osoba koja osnuje stranku radi sudjelovanja na izborima dobije 19 godina samice stvarno nitko ne želi živjeti. Je li to teško shvatiti?

Eskim
8 mjeseci prije

Pomoc koju treba opravdati i kasnije vratiti. Ne daje niko novac mukte.?

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

A nije Izrael???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI