Prema WaPo-u SAD odbile zahtjev Ukrajine za dodatnim teškim naoružanjem

M1 Abrams
6 komentara

Pentagon je rekao Kijevu da je tenkovima M1 Abrams prekomplicirano za upravljati, izvijestila je novinska kuća

Sjedinjene Države neće isporučivati Ukrajini glavne borbene tenkove M1 Abrams kao pomoć u njezinoj borbi protiv Rusije, izvijestio je Washington Post u srijedu navečer pozivajući se na dužnosnike američke obrane. Viši ukrajinski predsjednički savjetnik Mihail Podoljak uključio je Abramse na “Božićnu listu želja” koju je objavio na Twitteru ranije ovog mjeseca. Predsjednik Vladimir Zelenski ponovio je zahtjev tijekom govora američkom Kongresu u srijedu, rekavši da su ukrajinski vojnici “sposobni upravljati američkim tenkovima i zrakoplovima”.

Međutim, dužnosnici koje je citirao Post ustvrdili su da su Abramsi “prekomplicirani za održavanje i vrlo složeni za upravljanje”, dodajući da “Ukrajina već ima dovoljno tenkova”. Pentagon je ipak odobrio jedan od drugih zahtjeva Kijeva, pristajući pružiti raketne sustave protuzračne obrane MIM-104 Patriot kao dio dodatnog paketa vojne pomoći vrijednog 1,85 milijardi dolara najavljenog tijekom putovanja Zelenskog u Washington. Pomoć uključuje borbena oklopna vozila, minobacače i bacače granata, kao i topnička i tenkovska zrna.

Moskva je opetovano inzistirala da strano oružje neće promijeniti tijek sukoba i da će samo dovesti do novih smrtnih slučajeva u Ukrajini. Vassili Nebenzia, ruski izaslanik u UN-u, rekao je ovog mjeseca da su ukrajinske trupe koristile oružje američke proizvodnje za gađanje civila.

Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD-u, opisao je putovanje Zelenskog u Washington kao “u holivudskom stilu”. Naveo je da je sjajan prijem koji je dobio ukrajinski predsjednik pokazao da su američka uvjeravanja da ne žele širu konfrontaciju s Moskvom “samo prazne riječi”. Antonov je ponovio ruske izjave da će ih moskovske snage, ako sustavi Patriot stignu u Ukrajinu, tretirati kao legitimne mete.

SADTeško naoružanjeukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Salju ameri 500 granata za haubice, jer nemaju vise.
Ali zato salju puno tenkovskih granta, ali ne salju tenkove.
Zato salju cak 8 minobacaca. I salju avionske bombe da Kijev pogubi ovo malo avijacije sto mu je ostalo.

Eno proanalizirali su ukrajinci novi paket pomoci i nisu zadovoljni. Shvatili su da ce komanda iz Ramstajna traziti da idu puskom na ruske tenkove i da ih guraju smrt do zadnjeg ukrajinca.

Max
1 godina prije

Boje se da ne padnu u ruke Rusa.

Ivan Bgd
1 godina prije

Pa cilj nije da ozbiljno ratuju sa Rusima vec da uniste EU ekonomiju, male biznise, farmere i srednji stalez dovedu do siromastva, uz sto manji trosak za amerikance. Pa i sva ona sredstva koja su u budzetu izdvojili za Ukrajinu verovatno nikad nece ni stici do Ukrajine, vec u americku vojnu industriju, a pentagon ce Ukrajini da isporuci zastaraleo naoruzanje koje ne mogu nikom da prodaju.

Dragan
1 godina prije

Najbolje bi bilo da Ukrajina traži pomoć od Rusije..

nessy
1 godina prije

Pa tko se uopce usudi sumnjati u sposobnost ukrajinskih vojnika? Od vojne opreme, sto ocima vide, rukama shebu. Pa sami su izjavili za USA top da im traje cca 7 dana, ‘jer nemaju vremena hladiti cijev’. Cudi me, posto ide Bozic, da nisu zatrazili neki skroman svemirski brod, nije da im treba, ali, ono, nek’ se nadje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI