Premijer Etiopije mijenja ključne zvaničnike dok se „pobunjenička“ regija zaklela na borbu dok vlada ne bude spremna za razgovor

Premijer Etiopije sa vojnim licima
11 komentara

Etiopski premijer neočekivano je zamijenio ključne zvaničnike, dok ofanziva na sjeverni region Tigray u njegovoj zemlji uzima maha. Rukovodstvo regiona je pak reklo da će se boriti dok centralna vlada ne bude spremna da pregovara.

Nagli preustroj najavio je premijer Abiy Ahmed u nedelju, kada je zamijenio svog šefa vojske, šefa obavještajne službe i ministra spoljnih poslova. Abiy nije naveo razloge promjene koja je uslijedila u toku petodnevne ofanzive na region Tigray.

Operacija protiv Tigray regije pokrenuta je početkom sedmice, a centralna vlada je tvrdila da je tamo potrebna „za obnavljanje vladavine zakona“. Navodni napad trupa lojalnih Narodnom oslobodilačkom frontu Tigray (TPLF) na nacionalni vojni kamp korišten je kao direktni izgovor za pokretanje neprijateljstava. TPLF – moćna frakcija koja je godinama vladala Etiopijom prije nego što je Abiy došao na vlast 2018. godine – odbacila je optužbe, insistirajući da se nije dogodio napad.

Vlasti Tigraya optužile su centralnu vladu da je više puta lansirala vazdušne napade na ciljeve u regionu. Vlada, međutim, nije potvrdila vazdušne napade, insistirajući da se operacija protiv pobunjeničke regije izvodi na „ograničen“ način.

Predsjednik Tigraya Debretsion Gebremichael rekao je u nedjelju da je region spreman da se brani dok centralna vlada ne prihvati pregovore. Takođe je rekao da etiopske trupe nisu uspjele da postignu bilo kakav napredak protiv trupa TPLF i da je savezna kontrola u regionu “nula”.

Operacija protiv Tigraya teško je uticala na Abiyjev međunarodni imidž: on je ranije bio proglašen za „mirotvorca“, koji je na vlast došao usred protesta protiv vlade TPLF. Prošle godine, Abiy je čak dobio Nobelovu nagradu za mir, za napore na uvođenju „pomirenja“ u region, naime postizanju mirovnog sporazuma sa Eritrejom, koja je prekinula odnose sa Etiopijom 1990-ih.

Sada su UN prozvale dobitnika Nobelove nagrade, rekavši da je novi sukob „duboko alarmantan“, pozvavši ga na „trenutnu deeskalaciju tenzija i mirno rješavanje“. Generalni sekretar UN Antonio Guterres rekao je da je stabilnost Etiopije “važna za čitav Afrički rog”, i ukazuje na to da bi neprijateljstva regiju, koja je opustošena decenijama ratovanja, mogla odvesti u novi period previranja.

Etiopija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Tigraj ima malo više od 4 milijona stanovnika, u državi sa 109 milijona ljudi i tu živi uglavnom narod Tigrinja, čiji je član i Tedros Adhanom, koji inače potiče iz Eritreje (6 milijona), gdje je također oko 55% stanovnika Tigrinja i koja se 1993. odcijepila od Etiopije. Tigrinje, kojih ima oko 12 milijona spadaju među Semite (90% ortodoksni kršćani, 10% muslimani) kao i Amhare, kojih u Etiopiji ima oko 20 milijona, te su najortodoksniji kršćani Etiopije. Tedros je bio član terorističke organizacije TPLF (Tigray People’s Liberation Front), koja je na kraju u koaliciji sa Eritrejskom oslobodilačkom frontom svrgnula režim u Etiopiji. Eritreja se odcijepila a ova manjina, koje član je kao Ministar zdravstva (sa izvrsnim rezultatima; sarcasm) bio Tedros, počela je vladati Etiopiji. U građanskom ratu i ratu za odcjepljenje su SAD podupirale tri strane. Vladu od 1961-74, ELF 1961.-1981., a EPLF 1961.-1991. Izrael je od 1961.-1974., te 1990.-1991. podupirao… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
onaj najve... Dalton
3 godine prije

Za ove u Etiopiji bi bilo najbolje da ih opet napadnu Taljanci. Da ih naljute. Pa da se prestanu tući međusobno. Kao onoga puta kad su Taljanci upali u Grčku. I naljutili Grke. Koji su ih za tri tjedna potjerali. Usput napravili kontranapad. I ušli u Albaniju. Koju su Taljanci prije osvojili. Jer Albanija nije imala vojsku. A onda su Grci, lijenčine i niškoristi, tu stali. Odustali. Nije im se dalo ići dalje. Osvajat Italiju. Pa su se vratili kući. I poslije međusobno potukli. Čak im je i Tito puške slao…. P.S. Italian ww2 army…. Slika prva… Trče. Paradiraju. U uniformi. S kokošjim perjem na glavi. Slika druga.. Njih par za večerom. S voskom za kosu i brkove. Jedan žulja batak. Pjevca šta je ostao bez perja. I nešto parlaju, divane…. Biće da svojataju Istru. A da su napali Jugoslaviju. Kad više nije bilo Tita. Pa naljutili one tamo. Tko zna,… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Antun Tun
3 godine prije

Iz pouzdanih izvora bliskih vladi Juzne Osetije dolazi informacija da mahniti Tigray planira vazdusne napade uz pomoc desantno mornarickih jedinica na glavni grad J.O.Kremlj bez komentara.

Ferod
3 godine prije

Po navodima TPLF, premijer Abiy Ahmed je agent Cie poslat da izazove gradjanski rat u zemlji i uništi svaku nadu u bolje sutra.

Maskman
3 godine prije

Jedno pitanje vezano uz rat u kojem se Eritreja odcjepila od Etiopije. Ok, Eritreja se odcjepila. Ali nije mi jasno kako to, da si Etiopija nije osigurala barem izlaz na more. Poprilicno vrlo uzak i veoma dug koridor izmjedzu crvenog mora i Etiopije… Pa dovoljno bi bilo da zauzmu nekih 30 najjuznijih kilometara. Hvala

rista motoristi
3 godine prije

izasli bi etiopljani na more da nije u djibutiju vojna baza pogodite cija zove se camp lemonnier

Max
3 godine prije

Najvažnije je pitanje tko stoji i iza jednih i drugih. Premijer Abaj je dobio Nobelovu nagradu iza njega stoje svjetski moćnici . Ne bih se čudio da je Tigray bogat naftom i plinom

CAN
3 godine prije

Od 15-e zadužiš kalaš,svaki dan leća za siguran objed …priča mi jedan tamo rođen…u €orona City…pa je pribjegao u Eritreju,da spase glave…
Zajrban život gdjegod pogledaš

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI