Etiopija proglasila izvanredno stanje u cijeloj zemlji, jer Tigrayeve snage ne isključuju pohod na glavni grad

Etiopija
10 komentara

Domaći sukob izbio je u Etiopiji nakon promjene u političkom pejzažu zemlje zbog koje je regionalna Narodnooslobodilačka fronta Tigray izgubila podršku. Nakon što je Vlada Tigraya organizirala regionalne izbore 2020. prkoseći zapovijedima Adis Abebe, potonja je pokrenula vojnu operaciju protiv regije u studenom 2020.

Vlada Etiopije proglasila je izvanredno stanje u cijeloj zemlji nakon što su snage sjeverne provincije Tigray ostvarile teritorijalne dobitke, približavajući se glavnom gradu. Etiopski parlament, međutim, mora odobriti naredbu u roku od 48 sati kako bi izvanredno stanje u cijeloj zemlji stupilo na snagu.

“Izvanredno stanje ima za cilj zaštititi civile od zločina koje je počinila teroristička skupina TPLF [Tigray People’s Liberation Front, odnosno Narodno-oslobodilački front Tigray] u nekoliko dijelova zemlje”, objavila je državna medijska kuća Fana BroadcastingCorporate.

Ranije je etiopski premijer Abiy Ahmed pozvao građane da uzmu oružje kako bi obranili svoju domovinu od snaga TPLF-a. Potonji su izvijestili da su zauzeli dva grada južno od provincije Tigray i istaknuli da razmišljaju o daljem pohodu prema glavnom gradu Adis Abebe, udaljenom 380 kilometara. Tvrdnje da su dva grada zarobljena još nisu službeno potvrđene.

Sukob između etiopske vlade i TPLF-a izbio je u studenom 2020., nakon što je Tigray održao regionalne izbore prkoseći Adis Abebi, koja je naložila da se glasovanje odgodi zbog pandemije. TPLF, koji je vladao zemljom gotovo dva desetljeća, bio je u nepovoljnijem položaju, izgubivši na posljednjim izborima od novostvorenog bloka oporbenih stranaka pod nazivom Stranka prosperiteta. TPLF je tvrdio da su ovlasti vlade istekle 2020. godine, bez obzira na COVID-19 ili ne, te je stoga vlada proglašena nelegitimnom zbog neodržavanja izbora.

Vlada u Adis Abebi proglasila je izbore u Tigrayu nezakonitima i pokrenula “policijsku” operaciju protiv “pobunjene” regije 03. studenog 2020., kojoj su, međutim, pomogle Eritrejske obrambene snage (EDF). Vladine snage zauzele su glavni grad regije Mekelle i proglasile operaciju “gotovom”. Međutim, TPLF je nastavio borbu uz pomoć prebjeglih vojnika Etiopskih nacionalnih obrambenih snaga, kao i lokalnih civilnih dobrovoljaca, ponovno zauzevši Mekelle u lipnju 2021.

Etiopijaizvanredno stanjeTigray
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Njihova vojska ne nosi maske?

Kile
2 godine prije

Hahahha ovi su još veći luzeri od Saudijaca, pa ovo sve je Alan Ford

Max
2 godine prije

Tigirraj ojačao i udario kontru pa se sad planet zabrinuo a dok je Etiopija gazila nitko niišta Inače Etiiopski lider je čedo Zapada i iigrač kabale a Tedrros iz SZO je iiz Tiigraja Tko stojii iiza Tigrraja je nepoznato Kina? Rusija? Zna se za Eritrreju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI