Tko ima koristi od Etiopskog tigrajskog rata?

Tigray
8 komentara

Ako želite znati tko će vjerojatno biti u ratu, samo pogledajte kome norveški (NATO) parlament dodjeljuje Nobelovu nagradu za mir. Obama ga je dobio samo nekoliko dana prije nego što je eskalirao rat u Afganistanu. Henry Kissinger ga je dobio 1970-ih. A prije dvije godine premijer Etiopije Abiy Ahmed dobio je nagradu za sklapanje “mira” s Eritrejom. U roku od godinu dana, nakon mnogo hvaljenog mirovnog sporazuma između Abiya Ahmeda i diktatora Eritreje, predsjednika Isaiasa Afwerkija, njih dvojica su se ujedinili kako bi poveli rat protiv etiopskog naroda Tigray u pokrajini koja graniči s Eritrejom. Savez njih dvojice očito se odnosio na eliminaciju moćne, ranije vladajuće manjine Tigray. Tko sada može dobiti u rastućem debaklu?

Danas je stvarnost da su Abiy Ahmed i njegovi demoralizirani vojnici u strašnoj situaciji dok se bolje obučene Tigray gerilske snage, ”Tigray People’s Liberation Front” (Tigrajski narodni oslobodilački front) (TPLF) približavaju Adis Abebi. Postoji dobar razlog vjerovati da Bidenov posebni izaslanik na Rogu Afrike, Jeffrey Feltman, manipulira događajima iza kulisa, a ne radi mirnog rješavanja.

Nominalno, rat je pokrenuo Abiy jer se država Tigray oglušila o zabranu nove vlade o zakazanim izborima. Očigledno je da su Tigray, koji su vladali Etiopijom kao manjinska etnička skupina gotovo tri desetljeća do 2018. – kada su je narodni protesti prisilili da prepusti vlast Abiju – bili u ozbiljnom nepovoljnom položaju, jer je Abiy dao zeleno svjetlo eritrejskom brutalnom diktatoru Isaiasu, da izvrši invaziju na etiopsku državu Tigray sa sjevera dok je Abiyeva vojska napala s juga. Isaiasovi vojnici izveli su ubojstva tisuća civila Tigraya i počinili ratne zločine, uključujući silovanje i pljačku u onome što se naziva etničkim čišćenjem. Eritrejske snage, procijenjene na oko 80.000 okupirale su trećinu regije Tigray. Sve komunikacije su okupatori prekinuli.

Isaias i dobitnik Nobelove nagrade za mir Abiy Ahmed pokrenuli su ono što se jedino može nazvati ratom uništenja protiv Tigray TPLF-a. Nametnuli su opsadu zaliha hrane u regiji, a oko 900.000 ih je navodno na rubu gladi. Sela, gradovi i farme uništeni su jer su eritrejske snage navodno koristile bespilotne letjelice koje su isporučili UAE za bombardiranje zemlje. Vodstvo Tigraya i njihova obučena vojska, Oslobodilačka fronta naroda Tigray, TPLF, pobjegli su u brda kako bi vodili gerilski rat, kako je Abiy otvoreno nazvao Tigray TPLF, “rakom” u etiopskom društvu, a za TPLF kao “korovom”.

Preokret u Tigrayu

Sada, godinu dana nakon rata za uništenje Tigraya, TPLF je uspio dramatično povratiti veći dio države Tigray koju su okupirale eritrejske trupe, kao i ujediniti se s Oslobodilačkom vojskom protiv Abiy Oromo (OLA) kako bi se preselio na glavni grad Addis Abebu. Navodno je Abiyeva vojska razorena vojnim gubicima i masovnim dezerterstvom.

Dana 28. lipnja 2021., sedam mjeseci nakon što su se navodno moćne etiopske nacionalne obrambene snage progurale kroz Tigray, obrambene snage Tigraya (TDF), preimenovane vojne snage TPLF-a, ponovno su osvojile glavni grad tigrajske provincije Mekelle, marširajući s tisućama i Etiopljanima bili su i zatvorenici. Do tog trenutka, prema Alexu de Waalu, izvršnom direktoru Svjetske zaklade za mir u Bostonu, 20 divizija etiopske savezne vojske NDF-a, “sedam je uništeno, tri su u kaosu.”

Situacija je sada toliko strašna da je krajem studenog Abiy najavio da ide na frontu kako bi predvodio svoje trupe protiv TPLF-a. A početkom studenog pozvao je civile da se okupe za obranu glavnog grada. To nije bio znak snage, već očaja jer je njegova vojska navodno u potpunom rasulu. Abiy je iz etničke skupine Amhara. Amhara je najveća etnička skupina s gotovo 35 % od 118 milijuna stanovnika. Oromo imaju nekih 27 %, a Tigrajci 6 %. Vojni savez snaga Tigray TDF-a s Oromom preokrenuo je izglede u nesretnom ratu. Od sredine studenog bili su oko 270 km od Addis Abebe.

Kaos koji se može širiti

U ovom trenutku najvjerojatniji ishod Abiyeva dvogodišnjeg Tigray rata je raspad Etiopije u etnički građanski rat i pad Eritreje u ekonomski i politički nered. Kao što je analitičar Gary Brecher opisao vjerojatni ishod: „Što ako snage TDF/OLA odu sve do Addisa i preuzmu kontrolu nad ”onim što je sada Etiopija”? Prilično je sigurna oklada da će se njihov savez raspasti za nekoliko mjeseci, a zemlja će se spustiti u multietnički rat između pokrajina, a zatim između gradova…”

Washington i nekoliko država EU-a igraju prikrivenu ulogu u raspirivanju rata, dok se predstavljaju kao “neutralni”. Bidenova administracija, vođena svojom politikom Roga Afrike od strane veleposlanika Jeffreyja Feltmana, sankcionirala je Isaiasa i njegovu eritrejsku vojsku zbog uloge u ratu 12. studenog, naginjući izglede u korist potencijalno TPLF-a.

Dana 21. studenoga održan je tajni sastanak putem Zooma, kojeg je moderirao Ephraim Isaac.

Ephraim Isaac, sada na Institutu za semitske studije, Princeton, predsjedava mračnom organizacijom poznatom kao ”ThePeaceand Development Center”, sa sjedištem u Washingtonu, koja sebe naziva “nezavisna nacionalna neprofitna i nevladina organizacija koja radi na sukobima prevencija, rješavanje sukoba, izgradnji mira i razvoj u Etiopiji i na rogu Afrike.” Njegova web stranica navodi kao sponzore Američku nacionalnu zakladu za demokraciju, samopriznatu CIA-inu frontu, koja je specijalizirana za revolucije boja promjene režima; USAID, koji je često bio uključen u tajne operacije CIA-e, i UN.

Ephraim Isaac bio je blizak pokojnom premijeru TPLF-a Melesu Zenawiju i bio je ključan u dovođenju TPLF-a na vlast 1991. godine. Zenawijevo doba, zajedno s Donaldom Yamamotom, jednim od najviših stručnjaka američke vlade za Afriku koji je upravo otišao u mirovinu. I bivši i sadašnji visoki diplomati iz Britanije, Francuske i EU. Svi su se složili da, kao što je Huddleston rekao: “Abiy bi trebao odstupiti, trebala bi postojati sveobuhvatna tranzicijska vlada.” Tajna videokonferencija sugerira da se zemlje NATO-a, predvođene SAD-om, jako trude favorizirati TPLF.

Velika etiopska renesansna brana

Ovaj Tigrajski rat će u nekom trenutku dovesti u pitanje sudbinu kontroverzne brane rijeke Plavi Nil, Velike etiopske renesansne brane, ogromnog projekta oko 45 km istočno od granice sa Sudanom i blizu pokrajine Tigray. Unatoč opetovanim naporima Egipta, a djelomično i Sudana, da diplomatski natjeraju Etiopiju da zaustavi branu, režim Abija Ahmeda odbio je surađivati na bilo koji način. U srpnju je Abiy nastavio s drugom fazom višegodišnjeg punjenja brane zanemarujući prosvjede Sudana i Egipta koji za svoj opstanak ovise o vodi iz Plavog Nila.

GERD, s kapacitetom od 6,5 gigavata, bit će najveća hidroelektrana u Africi i sedma najveća brana na svijetu. Može zadržati 74 milijarde kubičnih metara vode – više od volumena cijelog Plavog Nila, koji potječe iz visoravni sjeverne Etiopije, porijeklom od 85 % vodenog toka Nila. Iskušenje da Egipat intervenira, čak i prikriveno, na strani Tigraya je golemo i, prema nekim izvješćima, može biti u tijeku. Da se ta intervencija sabotira branu, upalio bi se fitilj za rat koji se proteže od Roga Afrike do Kaira. Između ostalog što bi jasno utjecalo na pomorski promet kroz Afrički rog, jedinu poveznicu s Indijskim oceanom preko Sredozemnog mora. To je ulaz u Crveno more koje je drugi najveći brodski put na svijetu.

Erdoganova Turska također je uključena u Afrički rog. Dana 21. studenoga, načelnik somalijske vojske general Odawaa Yusuf Rageh sastao se u Anakari s turskim ministrom obrane Hulusi Akarom, gdje su navodno razgovarali o političkoj i vojnoj suradnji. Turska također isporučuje vojne bespilotne letjelice vojsci Abija Ahmeda. Somalijski predsjednik Mohamed Abdullahi Mohamed ”Farmaajo” pridružio se ratu protiv Tigraya s Eritrejom i Ahmedom. Somalija je izvršila invaziju na Etiopiju 1977. u somalijskoj invaziji na regiju Ogaden u Etiopiji prije nego što ju je porazila etiopska vojska koju podržava Sovjetski Savez. Uz tursku potporu, Somalija bi u nekom trenutku mogla odlučiti da je prilika za ponovnu invaziju na Etiopiju, osobito ako Tigrajci zauzmu Adis Abebu.

S Etiopijom u unutarnjem građanskom ratu, sudanska vojska mogla bi odlučiti da bi mogla imati koristi i od rata s Etiopijom. Etiopski Abiy je već optužio Sudan da je iskoristio rat zauzimanje teritorija u Etiopiji. Američki izaslanik i stručnjak za revoluciju u boji Jeffrey Feltman bio je u listopadu u Kartumu na sastanku sa sudanskom vojskom samo dan prije nego što je vojska svrgnula civilnog premijera. Nejasno je kakvu je ulogu makijavelistički Feltman imao u vojnom potezu. Unatoč naknadnom vraćanju civilnog premijera Abdallaha Hamdoka na dužnost, sudanska vojska sada očito ima kontrolu. Deseci tisuća tigrajskih ratnih izbjeglica pobjegli su preko granice u Sudan. Situacija je izrazito nestabilna.

Američki izaslanik Jeffrey Feltman posjetio je 23. studenoga Etiopiju, a nakon toga je komentirao da mu je Abiy rekao da je uvjeren da može potisnuti snage Tigraya natrag u njihovu matičnu regiju na sjeveru zemlje. Feltman je rekao: “Dovodim u pitanje to povjerenje.” Čudan je to komentar američkog izaslanika koji tvrdi da zahtijeva da se snage Tigraya povuku s teritorija koje su osvojili. Da je Bidenova administracija ozbiljna o pitanju podrške izabranoj vladi Abiy Ahmeda i sprječavanja raspada Etiopije, očito bi učinila više da se to dogodi.

U cijeloj ovoj geopolitičkoj zbrci također je slučaj rastuće prisutnosti Kine na Rogu Afrike, kada je Kina primila Eritreju u svoju inicijativu Pojas i put i uspostavila vojnu pomorsku bazu u Džibutiju uz kritičnu američku bazu Camp Lemonnier i stekla veći dio vlasništva nad kontejnerskom lukom u Džibutiju, Port of Doraleh, preko svoje državne China Merchants Group. Džibuti je također sudionik kineskog BRI-a. Džibuti kontrolira pristup Crvenom moru i Indijskom oceanu te povezuje Europu, Azijsko-Pacifik, Afrički rog i Perzijski zaljev. Leži izravno preko tjesnaca Babel-Mandeb iz Jemena i jedina je morska trgovačka veza Etiopije.

Kina je zadržala nizak profil tijekom Tigrajskog rata, ali sugerira potencijal Nove velike igre za dominaciju nad regijom od Afričkog roga do Egipta uz Crveno more. Tajna podrška SAD-a tigrajskom TPLF-u i uloga Feltmana u regiji sugeriraju da je Washington još jednom odlučan izazvati maksimalan kaos, kao što je to učinio uz pomoć Feltmana u Siriji i revolucije u boji, to jest Arapskog proljeća.

EtiopijaRatTigray
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Planirani kaos u režiji Cie koji treba razbiti Etiopiju i zabiti klln u Kineske interese.

Jomla
2 godine prije

Nikada, ama baš nikada se ne smije smetnuti s uma kredo američke vanjske politike: što gore-to bolje!
P.S: to se pomalo prelijeva i u njihovu unutrašnju politiku…

Osam Šezdeset
2 godine prije

Bar je pentagram (petokraka) ispravno okrenut. Za razliku od policije Victorije.

LORI
2 godine prije

Po drugi put. Ako dobro primjećujem nigdje nije navedeno da je autor članka Frederick William Engdahl

Misko
2 godine prije

Samo takodje da se doda da je trenutni direktor SZO,bivsi(i sadasnji verovatno) clan teroristicke organizacije Tigraya(bar se tako vode na americkim listama).A taj covek je glavni lik za cijelu manipulaciju sa koronom.

nessy
2 godine prije

Ako se dobro sjecam, u ovoj prici bitnu ulogu igra crpljenje novopronadjene nafte od strane Kine. CIA je izvela cijelu kombinaciju, samo zbog toga.

Scorpiorex
2 godine prije

Kaos,pa uoravljaj kaosom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI